Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την ετήσια έκθεση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2021


Μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (15/12/2022), εκ μέρους της Λαικής Συσπείρωσης, ο Ζήσης Γκαραλιάκος, για την ετήσια έκθεση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2021, ανέφερε τα εξής:

«Στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, τα μέτρα για την κοινωνική συνοχή έχουν κριτήριο τη διαχείριση της απόλυτης φτώχειας με σκοπό να κρυφτεί η απόλυτη φτώχεια που βιώνουν μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών λαών παρότι ζούμε σε συνθήκες παραγωγής τεράστιου κοινωνικού πλούτου. Γίνεται προσπάθεια να συμφιλιωθούν τα λαϊκά στρώματα με την ικανοποίηση όσο το δυνατόν λιγότερων αναγκών. 

Η ανεργία, η φτώχεια, η αδυναμία μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, δεν είναι αποτέλεσμα συγκυριών ή κακής πολιτικής διαχείρισης, αλλά αποτελέσματα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος. Κέρδος που βγαίνει μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, την μείωση των μισθών, των συντάξεων, του λαϊκού εισοδήματος, την εξοντωτική φορολόγηση, την καταστροφή της βασικής παραγωγικής δύναμης που είναι οι εργαζόμενοι, αλλά και μικρών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.

Αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, είτε βρίσκεται σε φάση οικονομικής κρίσης, είτε ανάκαμψης, όπως έχει αποδειχτεί, δεν μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα, αντιθέτως τα οξύνει, γιατί όπως είπαμε κριτήριο του είναι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι η ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας.

Οι δράσεις και κοινωνικής ένταξης και συνοχής που αναπτύσσει εδώ και χρόνια και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως και όλες οι περιφέρειες, οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε, για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αποδεδειγμένα δεν μπορούν να την εξαλείψουν, ούτε καν να την μειώσουν.

Ο εν ψυχρώ πυροβολισμός του 16χρονου Ρομά Φραγκούλη Κώστα στη Θεσσαλονίκη που έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση, όχι μόνο στην κοινότητα των Ρομά αλλά και σε κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια, σε κάθε θύμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, στον καθένα και την καθεμιά που θέλει να λέγεται άνθρωπος. Οργή και αγανάκτηση γιατί την ώρα που ο λαός στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, ένα 16χρονο παιδί πυροβολείται από τις αστυνομικές δυνάμεις γιατί έφυγε χωρίς να πληρώσει το ποσό των 20 ευρώ στο βενζινάδικο!!

Η πολιτική της γκετοποίησης, της πλήρους ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδίου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και τη διάχυσή τους στην ελληνική κοινωνία, οι συνθήκες ζωής στην κυριολεξία μέσα σε χωματερές, σε λάσπες, οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης πολλές φορές χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, στέγη, αποτελούν το έδαφος για τη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων. Εγκληματικών κυκλωμάτων σε γνώση του αστικού κράτους, στα οποία εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα με λεία εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα κυκλώματα είναι που αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται κόσμο που ζει στο περιθώριο, σε γκέτο, και γι’ αυτό βρίσκουν χώρο σε οικισμούς που επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, διεκδικούμε, με ευθύνη του κράτους να ξεκινήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που θα εξασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις για την αποφασιστική ένταξή τους στην εργασία, την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής, την ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα διάφορα αποσπασματικά μέτρα και προγράμματα που γίνονται με τη συμμετοχή των διάφορων ΜΚΟ αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οι πολιτικές αυτές της Ε.Ε, που εφαρμόζει και η περιφέρεια Θεσσαλίας, με διάθεση πόρων πού προέρχονται, κυρίως, από τα Διαρθρωτικά Επενδυτικά Ταμεία της Ε.Ε, δηλαδή-λεφτά, όχι από τα ταμεία των καπιταλιστών, αλλά από την φοροληστεία μισθωτών, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και επαγγελματιών, στοχεύουν στο μοίρασμα της φτώχειας ανάµεσα στους λιγότερο φτωχούς και σε αυτούς που έχει καταστρέψει τελείως το καπιταλιστικό σύστημα.

Στοχεύουν έτσι να περιορίσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και να εθίσουν μεγάλες μάζες της κοινωνίας, να ψευτοζούν με κάποιο πρόγραμμα ολιγόμηνης και κακοπληρωμένης εργασίας, με κάποιο επίδομα πτωχοκομείου, με μια σακούλα τρόφιμα, με κάποιο κουπόνι βάουτσερ και όχι με πλήρη και σταθερή εργασία, με ικανοποιητικούς μισθούς, με ΣΣΕ, με κοινωνική ασφάλιση, με αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης.

Αυτές οι πολιτικές ενισχύθηκαν ιδιαίτερα στην περίοδο της 10χρονης καπιταλιστικής κρίσης, των αντιλαϊκών μνημονίων και πολιτικών που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται, είτε στην κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε το ΠΑΣΟΚ και τα συμπληρώματα τους (ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ).

Αν σκόπευαν, όχι να λύσουν αυτά τα προβλήματα,- γιατί δεν μπορούν στο πλαίσιο του συστήματος που υπηρετούν,- αλλά να στηρίξουν πραγματικά τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, θα στήριζαν τις προτάσεις του ΚΚΕ, του ταξικού εργατικού κινήματος και του ριζοσπαστικού κινήματος των μικρών αγροτών και επαγγελματιών.

  • 825 ευρώ κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στο δημόσιο τομέα.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες.
  • Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην Ενέργεια, στις τιμές στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα είδη.
  • Κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Να διαγραφούν τα χρέη για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο +3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Απαιτούμε η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, να πάρουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ να αποκτήσουν έναν άλλο προσανατολισμό. Να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα, έλεγχο και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Να απομακρυνθούν τα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα και ΜΚΟ και να στηριχτούν έμπρακτα οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και τα κρατικά κοινωνικά ιδρύματα και οι οργανισμοί που έχουν ως κύριο έργο τους τη στήριξη του παιδιού, της οικογένειας, των γερόντων, των ΑμΕΑ.

Η Λαική Συσπείρωση, καταψηφίζει την έκθεση δράσης σας, χωρίς να χαρίζουμε τίποτα από ευρωενωσιακά και άλλα ταμεία, που είναι κλεμμένα λεφτά του λαού και όχι παροχή των εκμεταλλευτών του. Θα συνεχίσουμε να καλούμε το λαό να μην συμβιβαστεί με την ανεργία, τη φτώχεια και τα ψίχουλα, να μπει στον αγώνα μαζί μας, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, το εκμεταλλευτικό σύστημα, για μια σοσιαλιστική κοινωνία που θα λύσει τα λαϊκά προβλήματα».

Προηγούμενο άρθρο Δυο συνεδριάσεις για το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού φυγόποινου με ποινή φυλάκισης για αποπλάνηση παιδιών