Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2022


Συζητάμε τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2022, σε μια περίοδο που η πανδημία καλπάζει, με βαριές συνέπειες για την υγεία του λαού, αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει την αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική διαχείρισής της, αλλά και την αντιλαϊκή επίθεση, με την συναίνεση επί της ουσίας και των άλλων αστικών κομμάτων, σε βάρος του εισοδήματος, των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και ο προϋπολογισμός της περιφέρειας για το 2022, αφού υπηρετεί όπως και ο κρατικός, τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και όχι της πλειοψηφίας του λαού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της περιφέρειας για το 2022, γιατί κι αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, είναι εναρμονισμός με την πολύπλευρη επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος της εργατικής τάξης, των μικρών αγροτών και επαγγελματιών.

Καταρτίστηκε με βάση τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του επίσης αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα που στοχεύει κι αυτή η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, για τη μείωση του ελλείμματος και την στήριξη καπιταλιστικών επενδύσεων.

Τα έσοδα των 251 εκ. ευρώ, που προβλέπει για το 2022, προέρχονται κι αυτά από την κλεμμένη υπεραξία των εργαζομένων και των υπέρογκων φόρων που πλήρωσε η λαϊκή πλειοψηφία, τροφοδοτώντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και της Ε.Ε.

Το μεγάλο κεφάλαιο που απολαμβάνει από την κυβέρνηση φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις γενικά και στη Θεσσαλία, θα είναι ο κύριος ωφελημένος και από τα κονδύλια κι αυτού του προϋπολογισμού της περιφέρειας, αφού εκεί θα καταλήξουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, τα περισσότερα από τα 166 εκ. ευρώ, που προορίζονται για επενδύσεις – έργα από το ΠΔΕ, αντίστοιχα το ΠΤΑ, όπως και από το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα, για το οποία δεν έχει γνώση και γνώμη το Π.Σ.

 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίσατε, με μόνη διαφωνία της Λαικής Συσπείρωσης, συνδέεται με τον προϋπολογισμό και δείχνει που θα πάει η πλειοψηφία των κονδυλίων.

Από τα 166 εκ. ευρώ του τεχνικού προγράμματος και τον προϋπολογισμό, τα 59 εκ. ευρώ αφορούν οδικά έργα, κύρια περιφερειακούς-διαπεριφερειακούς άξονες, που γίνονται με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση του μεταφορικού έργου μεγάλων επιχειρήσεων και όλα γίνονται από εργολάβους, όπως και τα έργα αποκατάστασης από καιρικά φαινόμενα, συντήρησης του οδικού δικτύου, ηλεκτροφωτισμού ύψους 28 εκ. ευρώ, κάνοντας ορισμένους απ’ αυτούς χρυσοκάνθαρους.

Δίνεται 24 εκ. ευρώ, άμεση στήριξη για την επιχειρηματικότητα, πλάι σε πολλά ακόμα που δίνονται από το ΕΣΠΑ.

Για έργα όμως αντιπλημμυρικής προστασίας, που πολλές περιοχές της Θεσσαλίας πλημμυρίζουν, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, χωράφια, ζωικό κεφάλαιο, σε υποδομές, όπως πέρσι στο Ν. Καρδίτσας, στο Δ. Φαρσάλων, στο Δ. Αλμυρού, σε περιοχές του Ν. Τρικάλων, αλλά και στο Πήλιο, στο Βόλο, στα παράλια και άλλες περιοχές του Ν. Λάρισας, γίνονται ελάχιστα, χωρίς συνολικό και επίκαιρο σχεδιασμό. Για το 2022, στο Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπονται μόλις 5,5 εκ. για αντιπλημμυρικά!

Τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι δαπάνες της περιφέρειας για την αντισεισμική προστασία για το 2022, παρ’ ότι η Θεσσαλία χτυπήθηκε από τον σεισμό της 3/3/21, είναι μηδενικά! Γεγονός που σημαίνει ότι η Θεσσαλία θα παραμένει απροστάτευτη από τους κινδύνους σεισμών, με δεδομένο ότι τα περισσότερα δημόσια κτίρια και πολλά περισσότερα ιδιωτικά, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε με οπτικό έλεγχο, πολύ περισσότερο δεν έχουν αντισεισμική θωράκιση. Το ίδιο ισχύει και για την αντιπυρική προστασία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, θα συνεχίσει να διεκδικεί:

  • Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
  • Να αποδοθούν όλοι οι πόροι που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και όλα τα οφειλόμενα σ’ αυτούς. Αύξηση της χρηματοδότησης περιφερειών και δήμων, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πολυτελείας και την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ.
  • Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
  • Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης, 4623/19, μνημονιακοί νόμοι) και του οικονομικού παρατηρητηρίου.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κάλυψη όλων των κενών της Περιφέρειας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης.
  • Συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας πρόληψης και προστασίας από (πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετούς, ανέμους), βιομηχανικά και τεχνολογικά ατυχήματα, σε όλη τη Θεσσαλία με προτεραιότητα τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες (Καρδίτσα, Φάρσαλα, Τρίκαλα, Αλμυρός. Πήλιο, παράλια Λάρισας) και τον σεισμό (Νομοί Λάρισας και Τρικάλων).
  • Πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών και σεισμόπληκτων, από το κράτος και την περιφέρεια για τις καταστροφές που υπέστησαν και γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, χωρίς αναθέσεις.
  • Ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων. Να προχωρήσουν οι επικαιροποιημένες ολοκληρωμένες μελέτες και η κατασκευή με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και επιβάρυνση των κατοίκων, των φραγμάτων Μουζακίου, Σκοπιάς, Πύλης, Τιτάνου, Νεοχωρίτη, Αγιονερίου. Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, οριοθέτησης, διευθέτησης και καθαρισμού ρεμάτων. Συντήρηση επαρχιακού & αγροτικού δικτύου χωρίς εργολάβους.

Σημεία της ομιλίας του επικεφαλής Τάσου Τσιαπλέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα – Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα