Ειδήσεις

Η ΟικόΣφαιρα για το θέμα του εθισμού στα ηλεκτρονικά μέσα


Η ΟικόΣφαιρα στα πλαίσια ενημέρωσης μελών, φίλων της αλλά και του ευρύτερου κοινού αποφάσισε να συστήσει και να λειτουργήσει μια θεματική ομάδα με τον τίτλο «Ομάδα Φυσικής ζωής και υγείας». Στα πλαίσια αυτής της ομάδας θα πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, γύρω από θέματα φυσικής διαβίωσης και υγιεινής διατροφής έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να θέτει την υγεία του σε πρώτη προτεραιότητα, να ενδιαφέρεται και να αναζητά τρόπους ανάκτησης, διατήρησης και βελτίωσης της υγείας του που αναμφισβήτητα θεωρείται το πολυτιμότερο αγαθό.

Για αποτελεσματικότερη λειτουργία της ομάδας αυτής ζητούνται εθελοντές, ευαισθητοποιημένοι σε παρόμοια θέματα, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνδράμουν στο έργο αυτό.

Στο παραπάνω πνεύμα η ΟικόΣφαιρα ξεκινάει τη σχετική δράση με μια ομιλία του Δρ Κωνσταντίνου Σιώμου με θέμα «Εξάρτηση μικρών και μεγάλων από τα ηλεκτρονικά μέσα, συνέπειες και προτάσεις αντιμετώπισης» την Τρίτη 22-06-2021 και ώρα 18:00-19:00, η οποία λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά (μέσω Zoom) και οι σχετικοί σύνδεσμοι θα ανακοινωθούν τόσο στην σελίδα της ΟικόΣφαιρας (www.oikosfaira.gr) αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Κωνσταντίνος Σιώμος είναι Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: “Εθισμός των εφήβων στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και το Διαδίκτυο: Ψυχιατρικά συμπτώματα και διαταραχές ύπνου“. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική. Υπήρξε υπεύθυνος σχεδιασμού και οργάνωσης, του πρώτου στην Ελλάδα Ειδικού Ψυχιατρικού Ιατρείου για τον εθισμό στο Διαδίκτυο, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Έχει μεγάλη εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία της διαταραχής εθισμού στο διαδίκτυο, καθώς ανέλαβε την διαχείριση πολυάριθμων κλινικών περιπτώσεων εθισμένων εφήβων. Διδάσκει στο ΜΠΣ των εξαρτήσεων του τμήματος της Ιατρικής στο ΕΚΠΑ. Έχει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Περιοδικά και πολυάριθμες ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια. Επίσης, είναι αξιολογητής επιστημονικών ερευνών σχετικών με τα θέματα του διαδικτύου.

Έχει αναλάβει ως επιστημονικά υπεύθυνος ερευνητικές και επιμορφωτικές δράσεις, σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας (2016), το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής (2016), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (2014), τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας Ελλάδας και Κύπρου (2011 και 2012) και από το 2011 συμμετέχει σε επιμορφώσεις του κοινού σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο από το 2008.

Επίσης οργάνωσε τα 5 Διεθνή Συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Επιμελήθηκε την έκδοση τριών συλλογικών έργων με θέματα α) Έρευνα-πρόληψη-αντιμετώπιση των κινδύνων στη χρήση του διαδικτύου(2011), β) Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (εκδόσεις Λιβάνη 2012) και γ) Οφέλη και κίνδυνοι στη χρήση του διαδικτύου (2013).

Ο Κωνσταντίνος Σιώμος σήμερα εργάζεται ως Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στις πόλεις των Αθηνών και  της Λάρισας όπου διατηρεί ιδιωτικά ιατρεία.

Προηγούμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην Τ.Κ. Νεοχωρίου
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής του κορωνοϊού στη Θεσσαλία