Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί, διακρίνεται, ενημερώνει


«Με την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας που διοργανώνουμε στη Λάρισα, με την παρουσία των καλύτερων επιστημόνων της χώρας και σε συνεργασία με τους αγρότες, έχουμε απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα, επενδύοντας στην σωστή ενημέρωση, γιατί ο ενημερωμένος παραγωγός είναι ο καλύτερος παραγωγός. Είναι μια κορυφαία Επιστημονική Συνάντηση προστιθέμενης αξίας για τους παραγωγούς, τους καταναλωτές, την εθνική οικονομία» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Κηρύσσω την έναρξη της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας, από τη Θεσσαλία όπου χτυπάει η καρδιά της αγροτικής οικονομίας, από τη Θεσσαλία της πρωτοπορίας και των συνεχών διακρίσεων. Από τη Θεσσαλία που πρωτοστατεί στον μετασχηματισμό για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και της Ατζέντας 2030 και   είναι η  μόνη ελληνική Περιφέρεια που έχει  εκπληρώσει τις απαιτήσεις για την βιωσιμότητα, κατά περισσότερο από 50%.  Από τη Θεσσαλία που επιλέχτηκε  και συμμετέχει στην αποστολή της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές έως το 2030 και  διακρίθηκε στις 200 καλύτερες πρακτικές  green deal  της Ευρώπης».

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε στις δράσεις και στις στοχευμένες πολιτικές που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για μια αειφόρο σύγχρονη γεωργία: Η Θεσσαλία είναι η πιο πράσινη Περιφέρεια στη χώρα, με πολλά φιλοπεριβαλλοντικά έργα. Εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης, προς όφελος των αγροτών, η λίμνη Κάρλα από την οποία ποτίζονται δωρεάν 25.000 στρέμματα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η επέκταση και σε άλλα 25.000 στρέμματα. Στη Θεσσαλία ξεκίνησε ένα ακόμη μεγάλο green deal έργο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε αγρότες του ΤΟΕΒ Πηνειού και του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας να ποτίζουν, χωρίς  να πληρώνουν ρεύμα, με ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό -πρωτοπόρο στη χώρα- έργο. Η πολιτική μας βασίζεται στα 3 P, planet (πλανήτης), people (άνθρωπος), profit (κέρδος)» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στη χώρα, η οποία σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ έχει προχωρήσει στη διαχείριση κενών συσκευασίας φυτοφαρμάκων, έτσι ώστε να υπάρχει μία ασφαλής διαχείριση. Πρόθεση μας είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο, εάν δεν καταστεί υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των παραγωγών από την Πολιτεία. Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στη χώρα που έχουμε δημιουργήσει Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων σε θέματα φυτοπροστασίας, η οποία έχει επιληφθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις (κάστανο,  ακτινίδιο, κ.α.) Τα δύο τελευταία χρόνια διενεργούμε πειραματικές εργασίες με χρήση drone στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας, έτσι ώστε αν δούμε ότι τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλά με τον επίγειο ψεκασμό, ή ακόμη καλύτερα, τότε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερη έκταση η μέθοδος αυτή, όταν αδειοδοτηθεί επίσημα η χρήση των drone. Στόχος μας  είναι η χρήση των drone, τουλάχιστον σε απόκρημνες περιοχές, για να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και να υπάρχει μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον εφόσον χρησιμοποιείται λιγότερο φάρμακο. Υλοποιούμε πρόγραμμα διαχείρισης του πληθυσμού των τρωκτικών στο θεσσαλικό κάμπο, με το καινοτόμο έργο ΤΥΤΩ, το οποίο έχει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα σε χώρες, όπως το Ισραήλ και η Ελβετία και για το οποίο έχουμε βραβευθεί» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας που πραγματοποιείται στο ΔΩΛ έως την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και  σειρά επιστημονικών και γεωτεχνικών φορέων.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε η ανθρωπιστική βοήθεια της ΠΕΔ στους σεισμόπληκτους
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού την Τετάρτη 22/2