Ειδήσεις

Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα για τα παιδιά μας


Νέες μητέρες, νέοι γονείς, Η καινούρια χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και η κατάσταση που επικρατεί στο νομό μας είναι αποκαλυπτική:

Α) Η εικόνα για τα βρέφη και νήπια που οι γονείς επέλεξαν να φοιτήσουν σε ένα βρεφονηπιακό σταθμό είναι η παρακάτω:

  1. Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ για την φετινή χρονιά 2022-2023 όπως ήδη έχει δημοσιοποιήσει ο Σύλλογος Γυναικών:

Έγιναν 3.851 αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ του νομού μας, Ικανοποιήθηκαν 2.196  αιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι 1655!!! παιδιά στο νομό έμειναν έξω από την χρηματοδότηση. Το δικαίωμα των παιδιών μας μπαίνει στην κλίνη του Προκρούστη είτε λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού προγράμματος, που δεν επαρκεί για παραπάνω  από το 1/3 των παιδιών μας (42,97%), είτε λόγω της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των βρεφονηπιακών σταθμών, που το καθιστά απαγορευτικό για πολλές οικογένειες.

  1. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ:

Ικανοποιήθηκαν  όλες οι αιτήσεις.  Ο τελικός αριθμός νηπίων και βρεφών που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Καρδίτσας είναι  157. Απ’ αυτά  53 είναι βρέφη από 12 μηνών έως 2,5 ετών και 104 είναι  νήπια, με τροφεία & με ΕΣΠΑ).

Τα προβλήματα όμως είναι οξύτατα:

  • Παραμένει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα των τροφείων που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς και μάλιστα μια χρονιά που προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη αφού βρίσκεται σε εξέλιξη και θα  ενταθεί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που ήδη δείχνει «τα δόντια της».
  • Όσο για το προσωπικό: Για την φετινή περίοδο ( τα στοιχεία δόθηκαν 27/9/2022) υπηρετούν:

-Μόνιμοι και αορίστου είναι 30.

Οι υπόλοιποι είναι 14 άτομα οι οποίοι είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ετήσιας διάρκειας και 5 οκτάμηνα.

Για μια ακόμα χρονιά, όπως εδώ και αρκετά χρόνια, η δημοτική αρχή της Καρδίτσας λειτουργεί τους σταθμούς με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και 8μηνα!!! Και ούτε υπάρχει καμιά πρόθεση από να διεκδικήσει μόνιμες και σταθερές θέσεις προσωπικού, εφαρμόζοντας φυσικά τις πολιτικές της ΕΕ για την ευελιξία στην εργασία.

Για να καλύψει δε τις ανάγκες των νέων γονιών η δημοτική αρχή Καρδίτσας, όπως και του Παλαμά, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς»!!! ένα  πρόγραμμα που όχι μόνο δεν έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών, αλλά αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποβάθμισης της προσχολικής αγωγής, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη δομή της προσχολικής φροντίδας και αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ως «φύλακα» παιδιών. Εντάσσεται στο σχεδιασμό των επιχειρηματικών ομίλων να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργατική δύναμη των νέων μητέρων.

Ανησυχητικό είναι, αφού η πανδημία και την φετινή χρονιά είναι παρούσα, ο μικρός αριθμός καθαριστριών. Μόλις 10!!! Καθαριστές/στριες για 7 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και για 157 βρέφη και νήπια, δηλαδή 1 καθαρίστρια για 16 περίπου παιδιά!!!

Να σημειωθεί ότι με αυτό το προσωπικό!  σε αυτά τα κτίρια! και με αυτές τις χρηματοδοτήσεις! η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει το ωράριο των παιδικών σταθμών ως τις 6 το απόγευμα!!! Εξουθένωση για παιδιά και προσωπικό.

προσωπικό.

  1. ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΟΑΕΔ

Εξακολουθεί να λειτουργεί με προσωπικό που στο σύνολο του είναι συμβασιούχοι με 11μηνες συμβάσεις. Το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο στο τέλος της σχολικής χρονιάς να απολύονται οι εργαζόμενοι και στην αρχή της επόμενης να υπάρχει ανασφάλεια των γονιών αν έρθει έγκαιρα προσωπικό. Διεκδικούμε την μονιμοποίηση των συμβασιούχων που υπηρετούν στον σταθμό.

 4 .  Αντί να διαθέσει το κράτος χρηματοδότηση για τη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τη μόνιμη στελέχωση δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών με ενιαίο επιστημονικό πρόγραμμα, προωθεί υποβαθμισμένες υπηρεσίες φύλαξης βρεφών και νηπίων, “parking παιδιών” είτε με το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”, είτε μοιράζοντας εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να μπορούν αυτοί να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα τις εργαζόμενες μητέρες.

5.Καταγγέλλουμε ακόμα τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού παιδιών από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και στο νομό μας. Το δικαίωμα των παιδιών μας στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη δημιουργία αποτελεί πολυτέλεια στην οποία φυσικά πρόσβαση θα έχουν όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος.

Νέες μητέρες, νέοι γονείς

Δεν ανεχόμαστε  σήμερα τον 21ο αιώνα να μην εξασφαλίζει το κράτος το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στην προσχολική αγωγή και φροντίδα που θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ σε δομές δημόσιες, σύγχρονης παιδαγωγικής με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία τους.

          Δεν δεχόμαστε αυτό το δικαίωμα των παιδιών μας να αποτελεί εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης  ή παιδοφυλακτήριο. 

Η προσχολική αγωγή και φροντίδα των παιδιών μας είναι αναγκαία για τη ζωή τους, για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξή τους. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους για το κράτους και τους οφέλους που θα φέρει στις επιχειρήσεις. Αυτήν την πολιτική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξυπηρετήσει τη μεγαλοεργοδοσία υλοποιούν απαρέγκλιτα  τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ που μετατρέπουν την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους που θα παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά, σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

Γι αυτό ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας πρωτοστατεί σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και ανυποχώρητα διεκδικεί για όλα τα παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, καθώς και ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ.

 

ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ 9ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Τα Αμερικανικά ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο και τα drones MQ-9 Reaper στην 110 Π.Μ στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο IPA Καρδίτσας: Στην Άμφισσα ο Κώστας Τριανταφύλλου μιλώντας για την Αστυνομική Προανάκριση