Ειδήσεις

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, απαιτεί σύγκρουση


Η απερχόμενη περιφερειακή αρχή, εξακολουθεί να κινείται στην ίδια γραμμή σΣτην ίδια ρότα με την κυβέρνηση Με πρωτοβουλία της Λαικής Συσπείρωσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας της 11/12/23, για τις φονικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, τις ευθύνες κυβερνήσεων, περιφέρειας και δήμων για την τεράστια καταστροφή και το τι θα γίνει απο εδώ και στο εξής για την αποκατάσταση των πληγέντων και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Απο την πλευρά του ο απερχόμενος περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, προσπάθησε ακόμα μια φορά να «πείσει» ότι το έντονο καιρικό φαινόμενο δεν αντιμετωπίζονταν, προκειμένου να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, της περιφερειακής αρχής του, που είχε 13 ολόκληρα χρόνια την διοίκηση της περιφέρειας και των δημοτικών αρχών, για το γεγονός ότι η Θεσσαλία παραμένει αθωράκιστη απο τις πλημμύρες. Απών και απο την σημερινή συνεδρίαση ο νεοκλεγείς περιφερειάρχης κ. Κουρέτας, ενώ δεν τοποθετήθηκε κάποιος απο τους συμβούλους της νέας περιφερειακής αρχής για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:

«Απο τις αρχές Σεπτέμβρη, ο λαός της Θεσσαλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος για ακόμα μια φορά με τις τραγικές συνέπειες των φονικών πλημμυρών (17 θάνατοι, καταστροφή χιλιάδων σπιτιών, επιχειρήσεων, εκατοντάδων χιλιάδων στρ. καλλιεργειών, απώλεια 220.000 ζώων και πολλών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αυτοκινήτων και εργαλείων δουλειάς, αλλά και δημόσιων υποδομών), που θα μεγαλώσουν την φτώχεια και την ανεργία, την έλειψη διατροφικών προιόντων και την υποβάθμιση περιοχών.

Πλημμύρες που δεν οφείλονται στον «κακό καιρό», αλλά στο ότι η Θεσσαλία, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, περιφερειακής αρχής και δημοτικών αρχών, παραμένει αθωράκιστη, λόγω της απουσίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και σύγχρονων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, τα οποία θεωρούνται «κόστος», αφού δεν αποφέρουν μεγάλα και σταθερά κέρδη στο κεφάλαιο και γι’ αυτό δεν είναι επιλέξιμα ή γίνονται με το σταγονόμετρο και αποσπασματικά.

 

Τρείς μήνες μετά, ελάχιστα πράγματα έγιναν και ο χειμώνας είναι μπροστά μας, επομένως και ο κίνδυνος νέων πλημμυρών.

Οχι μόνο καθυστερούν οι αποζημιώσεις-ψίχουλα, αλλά εξαιρούνται πολλοί, όπως οι ιδιοκτήτες υπογείων, όπου είχαν μια μεγάλη οικοσκευή αξίας πολλών χιλιάδων ευρώο καθένας.

Δεν έγιναν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση υγειονομικών θεμάτων (ψεκασμοί, απολυμάνσεις, καθαρισμοί).

Δεν έχει λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της στέγασης όσων τα σπίτια τους δεν είναι κατοικίσιμα, είτε λόγω βλάβης, είτε γιατί δεν έχουν οικοσκευή.

Καθυστερούν οι αποκαταστάσεις υποδομών και δεν ξεκίνησαν αντιπλλημυρικά έργα.

 

Οταν βέβαια μιλάμε για τη Θεσσαλία, μιλάμε για τον Θεσσαλικό κάμπο και τους χιλιάδες αγρότες οι οποίοι αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους. Τεράστιες εκτάσεις, 150.000 στρ., παραμένουν κάτω από το νερό. Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα, για να υπάρξει απορροή των λιμναζόντων νερών στην περιοχή της Κάρλας και να αποστραγγιστούν τα χωράφια. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της γονιμότητας του εδάφους, που θα επηρεάσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Αλήθεια, τι εμποδίζει να γίνουν αυτά; Η κλιματική αλλαγή;

 

Η κυβέρνηση ανέθεσε σε Ολλανδική εταιρεία, να συντάξει έκθεση για το τι πρέπει να γίνει, λες και δεν υπήρχαν έλληνες επιστήμονες και ειδικοί για να το κάνουν αυτό.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι μόνο αυτό, αλλά κυρίως το γεγονός ότι αυτή η τεράστια καταστροφή, αντιμετωπίζεται απο την κυβέρνηση με την λογική του κόστους – οφέλους και σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες επιχειρηματικές μπίζνες.

Σ’ αυτό συμπλέεται απερχόμενη και νέα περιφερειακή αρχή.

 

Για το σύνολο των έργων και των δράσεων που προτείνονται, κριτήριο θα είναι αν το οικονομικό κόστος θα είναι μικρότερο από το όφελος που προσδοκάτε!

Σε αντίθετη περίπτωση – θα έχουμε κάποια μπαλώματα. Και, φυσικά, υπέρτατο κριτήριο είναι οι περιβόητες πάλι «αντοχές της οικονομίας». Δηλ. να μην λείψει ούτε ευρώ από τα πακέτα και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αυτά που φέρνει στην ουσία το σχέδιο της κυβέρνησης, με την συναίνεση απερχόμενης και νέας περιφερειακής αρχής είναι:

  • Μοίρασμα σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες νέων πακέτων πολλών εκ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στις κατοικίες.
  • Επιτάχυνση των σχεδιασμών περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού (κάτι που βρίσκεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης) που θα χρυσοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες και οι αγρότες της περιοχής.
  • Αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, με μείωση των λεγόμενων «υδροβόρων καλλιεργειών», σε συνδυασμό με την νέα ΚΑΠ, που θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα πολλών ακόμα βιοπαλαιστών αγροτών και συγκέντρωση της γης σε λίγους.
  • Ο δήθεν «πράσινος» ενεργειακός σχεδιασμός, με την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των φωτοβολταικών και αιολικών, που μετατρέπουν το ρεύμα σε παναάκριβο εμπόρευμα για το λαό.

Αυτό το σχέδιο δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό για την προστασία του λαού. Η κατεύθυνση που δίνει είναι να προωθηθούν ορισμένα νέα έργα, χωρίς όμως ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των κινδύνων και των αναγκών του λαού της Θεσσαλίας.

Η έκθεση της ολλανδικής εταιρείας, θεωρεί ότι αν και η Θεσσαλία αποτελεί μία από τις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας, πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος σε ορισμένες περιοχές, που θα πρέπει να συνεχίσουν να υποφέρουν από πλημμύρες, και η μόνη εφικτή επιλογή γι’ αυτές, είναι να υπάρχει προετοιμασία για εκκένωση και να δίνονται στη συνέχεια κάποιες αποζημιώσεις – ψίχουλα. Συμβιβασμός και μοιρολατρία, λες και βρισκόμαστε στο 1800 και όχι στον 21ο αιώνα, στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι θέσεις του ΚΚΕ και των εκελγμένων του με την Λαική Συσπείρωση, για το μέλλον της Θεσσαλίας βρίσκονται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Στην ουσία συγκρούονται δυο διαφορετικά “σχέδια” για τη Θεσσαλία, το ένα που προωθείται κυβέρνηση και τοπικές αρχές, για μια “ανασυγκρότηση” που θα διατηρεί και θα αναπαράγει τις αιτίες της καταστροφής και θα την αξιοποιεί για αντιλαϊκές εξελίξεις και στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και το δικό μας που έχει ως στόχο να αναιρέσει τις αιτίες της καταστροφής, που θέλει μια ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας με κριτήριο τις σύγχρονες εργατικές-λαϊκές ανάγκες, την προστασία της ζωής του λαού, της αγροτικής παραγωγής, σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό το “σχέδιο” συνδέεται αντικειμενικά με τους αγώνες του λαού και κυρίως με την ριζική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας προς όφελος του λαού.

 

Εμείς θεωρούμε ότι είναι κρατική και όχι ατομική ευθύνη η αποκατάσταση των πληγέντων και διεκδικούμε:

Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις 100% στη ζημιά που έπαθε κάθε πλημμυροπαθής σε σπίτι, οικοσκευή, κατάστημα, κτηνοτροφική μονάδα, χωράφι και παραγωγή, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οχήματα, εργαλεία δουλειάς.

Ειδικά για τους αγρότες δεν μπορεί να αφορά μόνο μια αποζημίωση για την χαμένη παραγωγή, αλλά αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και κατάλληλα έργα αποκατάστασης των εδαφών για να είναι καλλιεργήσιμα.

Αμεση στέγαση με δαπάνη του κράτους, όσων έχασαν το σπίτι ή είναι ακατάλληλο.

Εκτακτο βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια, +300 ευρώ για κάθε παιδί για τις πρώτες ανάγκες. Απαλλαγή για 2 χρόνια απο δημοτικά τέλη, πληρωμές σε νερό, ρεύμα, θέρμανση.

Αναστολή πληρωμής χρεών, τουλάχιστον για 1 χρόνο σε εφορία, τράπεζες, ΟΑΕΔ χωρίς προσαυξήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών λαικών σπιτιών, χωραφιών, εργαλείων δουλειάς. 

Στήριξη σε μισθωτούς που είναι σε αναστολή ή έχασαν την δουλειά τους, όπως και σε αυτοαπασχολούμενους, με την χορήγηση μηνιαίου ποσού ίσο με τον κατώτερο μισθό. 

Ελεγχο για τη στατικότητα σπιτιών και δημόσιων κτιρίων.

Γρήγορη αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, απάντληση των νερών απο πλημμυρισμένες περιοχές, όπως στα πρακάρλια, χωρίς αναθέσεις και επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά με ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, των δήμων και των κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και των αναγκαίων τεχνικών μέσων.

Με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (έλεγχος, αποκατάσταση και κατασκευή αναχωμάτων, έργα ορεινής υδρονομίας, ορεινά φράγματα, πεδινοί ταμιευτήρες, διευθετήσεις, καθαρισμοί, ξεμπαζώματα ποταμών και ρεμάτων, δίκτυα αποχέτευσης, αποστραγγιστικά, αντιδιαβρωτικά, κλπ).

Σ’ αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει παρεμβάσεις στη Βουλή και τοπικά, στηρίζουμε την οργάνωση του αγώνα των πλημμυροπαθών, μέσα από τους συνδικαλιστικούς φορείς και τις επιτροπές πλημμυροπαθών, το μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που οργανώνουν στη Λάρισα το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, τις κινητοποιήσεις των αγροτών που δίνουν αγώνα για να μείνουν και να καλλιεργήσουν στον τόπο τους».

 

Τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσου Τσιαπλέ στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Προηγούμενο άρθρο Συμμετέχουμε στο Πανθεσσαλικό Συλλαλητήριο το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Η Υβριδική Εκδήλωση Επιστήμης & Τεχνολογίας Innovent Forum Επανέρχεται Δυναμικά τον Φεβρουάριο 2024 στο JOIST