Ειδήσεις

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν οι αγρότες της Καρδίτσας


Άκρως μαχητικό και μαζικό σε συμμετοχή ήταν το συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι αγρότες, το απόγευμα της Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος πολλοί φορείς, εκπρόσωποι σωματείων και πολίτες προκειμένου να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών ενώ επάνω στην πλατεία ανέβηκαν και αρκετά τρακτέρ που έφθασαν από το μπλόκο Στον κόμβο του Ε65. Μάλιστα, οι αγρότες έριξαν άχυρα και γάλα για να δείξουν ότι ούτε τα προϊόντα τους δεν μπορούν να πουλήσουν.

«Βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους επειδή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου και προσθέτει: «Οι ολοκληρωτικές καταστροφές στην παραγωγή μας από τις πλημμύρες μάς έχουν αφήσει χωρίς εισόδημα, ενώ ζούμε με την αγωνία αν και πότε θα μπορέσουμε ξανά να παράγουμε. Ταυτόχρονα παραμένουν και συνεχώς μεγαλώνουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ.

Η κυβέρνηση, ενώ στα λόγια αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων μας και το δίκαιο των αιτημάτων μας, στην πράξη δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να μας βοηθήσει. Υπόσχεται μερικά ψίχουλα για να μας κοροϊδέψει και να φύγουμε από τα μπλόκα. Ομως, όσο νηστικοί κι αν είμαστε, δεν πρόκειται να αρκεστούμε στα ψίχουλα. Δεν ζητάμε πολλά, αλλά τα άκρως αναγκαία για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε».

Αιτήματα επιβίωσης

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν για να κρατήσουν τα χωράφια και το βιος τους, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους, να παραμείνουν στα χωριά τους.

Διεκδικούν να στηριχτεί το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν στα προϊόντα τους οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, τις περικοπές της νέας ΚΑΠ, αλλά και τις απανωτές καταστροφές στην παραγωγή τους.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

— Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

— Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

— Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

— Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.

— Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων ζητούν ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα της κυβέρνησης και τονίζουν ότι τα περί «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας», που κατά την κυβέρνηση δεν επιτρέπουν τάχα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, αποτελούν υπεκφυγή και κοροϊδία σε βάρος τους. Κι αυτό γιατί τα ίδια «δημοσιονομικά δεδομένα» δεν αποτελούν εμπόδιο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας

Την ώρα που τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών για την πλήρη αποκατάσταση και αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και της Β. Φθιώτιδας (Θεσσαλιώτιδα), για θωράκιση της περιοχής, έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, οι αγρότες θα απαιτήσουν από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένα μέτρα.

Μεταξύ άλλων να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών και κατασκευής όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για να μην πνιγεί ξανά η Θεσσαλία. Αποζημιώσεις στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε και τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ). Αλλά και αναπλήρωση εισοδήματος για όσα χρόνια χρειαστεί.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση κοπής πίτας για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου συμπαρίσταται στους αγρότες