Ειδήσεις

Ιερά μνήμη των αγίων και ενδόξων αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ιδρυματικό Ναό Αγίων αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσης.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι ο Άγιος Λουκάς Επίσκοπος Συμφερουπόλεως της Κριμαίας ο ιατρός, έγραφε για τα τρία φάρμακα που πρέπει να χρησιμοποιούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές για να θεραπεύουν τους ασθενείς τους.
Το πρώτο φάρμακο είναι αυτό που αναφέρεται στον ψαλμό του Δαυίδ: “Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου”, δηλαδή η γνώση και η επιστήμη των γιατρών πρέπει να υπάρχει εν φόβω Θεού και ο σεβασμός αυτός να προέρχεται, από την επίγνωση της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας.
Το δεύτερο φάρμακο είναι η προσευχή, που πρέπει να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, για να τους αποκαλύπτεται ο Θεός και να τους δίνει δύναμη και σοφία ,ώστε να προσφέρουν τις επιστημονικές τους γνώσεις για την θεραπεία του πάσχοντα ανθρώπου.
Το τρίτο φάρμακο είναι η αγάπη, που πρέπει να έχουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές για τους ασθενείς τους, ώστε οι πάσχοντες άνθρωποι να ενδυναμώνονται στις δυσκολίες της ασθένειάς τους.
Όμως παρά τις ευσυνείδητες προσπάθειες των γιατρών, πολλοί ασθενείς δεν καταφέρνουν να θεραπευτούν και επέρχεται ο βιολογικός θάνατος, ο οποίος είναι ένα μεταπτωτικό φαινόμενο, που μας κληροδοτήθηκε ως αποτέλεσμα της παρακοής των πρωτοπλάστων  στο θέλημα του Θεού.
Ο βιολογικός θάνατος αποτελεί το πέρασμα από την παρούσα ζωή προς την αιωνιότητα της Βασιλείας του Θεού και οι άνθρωποι δεν πρέπει να απελπίζονται στην προοπτική του, αλλά να προετοιμάζονται κατάλληλα γι’ αυτή την μετάβαση προς την αιώνια ζωή.
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε, οι Άγιοι Ανάργυροι που ήταν γιατροί και οι ίδιοι, να ευλογούν και να ενισχύουν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο πολύ σπουδαίο και υπεύθυνο έργο που επιτελούν.
Προ της Απολύσεως ευλόγησε το προσφερόμενο κόλλυβο των Αγίων.

Προηγούμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων περιόδου 2023-2024