Ειδήσεις

Ιερά μνήμη του αγίου και ενδόξου μάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς


Το εσπέρας του Σαββάτου 26 Αυγούστου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, επί τη ιερά μνήμη του αγίου και ενδόξου μάρτυρος Φανουρίου του νεοφανούς, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Τ.Κ. Μάρκου, καθότι πανηγύριζε το Ιερό Παρεκκλήσιο αυτού επ’ ονόματι του Αγίου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι ο Άγιος Φανούριος έγινε γνωστός, όταν κατά τη διάρκεια ανασκαφών που έγιναν στα τείχη της Ρόδου, ανακαλύφθηκε ένας ναός, που ανάμεσα στις κατεστραμμένες εικόνες του, υπήρχε μία εικόνα του Αγίου, που τον παρουσίαζε ως Μάρτυρα, που κρατούσε στα χέρια του ένα κερί αναμμένο και τον Τίμιο Σταυρό. Ο εικονιζόμενος Άγιος μας επιβεβαιώνει, ότι πέρα από την ζωή που ζούμε, υπάρχει η ουσιαστική σχέση με τον Ιησού Χριστό, η ομολογία της πίστεως, το μαρτύριο και η μαρτυρία.

Όταν οι άνθρωποι βασανίζονταν από τους Ρωμαιοκαθολικούς, που προσπαθούσαν να τους αλλάξουν την πίστη τους, βρέθηκε η εικόνα του Αγίου, για να τους ενδυναμώσει στην πίστη τους και να τους επιβεβαιώσει, ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πρέπει να ομολογούν την πίστη τους και να είναι έτοιμοι να μαρτυρήσουν γι’ αυτήν.

Σχετικά με την παρασκευή της φανουρόπιτας και τις ευχές που την συνοδεύουν, ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι υπεισήλθαν και κάποια ειδωλολατρικά στοιχεία, όταν θεωρούμε ότι έχουμε έναν διαθέσιμο Άγιο, για να μας βρίσκει αυτά που επιθυμούμε. Αυτό δεν δείχνει εμπειρία πίστεως και εκκλησιαστική ζωή, γι’ αυτό πρέπει να διδαχτούμε από το παράδειγμα του Αγίου.

Ο Άγιος Φανούριος ως Μάρτυρας, μας διδάσκει την ομολογία της πίστεως και το ακραιφνές ορθόδοξο φρόνημα, το οποίο μας υποδεικνύει, ότι πρέπει να παραθέτουμε ολόκληρη την ύπαρξή μας και την ζωή μας στον Κύριο.

Την Κυριακή 27 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Φανουρίου, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Φανουρίου στη θέση Πουρνόβρυση Ρεντίνης.

Το ως άνω Ιερό Παρεκκλήσιο ανήκει στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ρεντίνης.

 

Προηγούμενο άρθρο Μια ονειρική συναυλία στην Καρδίτσα από την περίφημη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού
Επόμενο άρθρο Επενδυτικές προτάσεις ύψους 1,743 εκατ. ευρώ