Ειδήσεις

Ηλεκτρονικά διόδια και στον Αυτοκινητόδρομο Ε65


Με ηλεκτρονικά διόδια θα κινούνται στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους οι οδηγοί από το 2025. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει σκοπό την προώθηση και λειτουργία ενός προηγμένου συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων μέσα από ένα διαγωνισμό ΣΔΙΤ.

Το κόστος του διαγωνισμού όπως έχει καταγραφεί αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος είναι ο διαγωνισμός για το έργο αυτό να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι το τέλος του 2025, στο τέλος της περιόδου που έχει θέσει δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για έργο που περιλαμβάνει την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα ελεύθερης ροής (free flow) στους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Το έργο αυτό θα αποτελέσει βελτίωση του μηχανισμού χρέωσης των οδηγών αλλά και βελτίωση της εξυπηρέτησης των χρηστών των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.

Με τη χρήση του εκτιμάται ότι θα σταματήσει το φαινόμενο με τις ουρές στους σταθμούς διοδίων σε ημέρες με αυξημένη ροή, πράγμα που κοστίζει σε χρόνο αναμονής. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιόδους εορτών όπως το Πάσχα, το καλοκαίρι και επαναλαμβάνεται σε κάθε σταθμό διοδίων ενώ είναι πιο έντονο σε κεντρικούς σταθμούς όπως στις Αφίδνες και στα Μάλγαρα.

Στο σύστημα θα ενταχθούν όλοι οι κλειστοί αυτοκινητόδρομοι που λειτουργούν σήμερα, δηλαδή ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Μορέας, Κεντρική Οδός Ε65, Εγνατία Οδός.

Πως θα γίνεται η χρέωση

Η χρέωση θα είναι αναλογική των χιλιομέτρων που θα διανύει κάθε οδηγός και δεν θα χρειάζεται η επαναλαμβανόμενη στάση για πληρωμή σε σταθμούς διοδίων. Ένα τέτοιο σύστημα εφαρμόζει από τις αρχές του έτους η Ολυμπία Οδός, σε όσους διαθέτουν τον πομποδέκτη της εταιρείας.

Για τα επαγγελματικά οχήματα θα προβλέπεται η εγκατάσταση δέκτη όπου θα μπορεί να καταγράφεται η θέση τους. Για τα ι.χ. οχήματα θα γίνεται καταγραφή της πινακίδας κατά την είσοδο και την έξοδο τους από τον αυτοκινητόδρομο και θα επιβάλλεται επι τόπου η αντίστοιχη χρέωση βάσει πάντα χιλιομέτρων.

Για τη λειτουργία του συστήματος θα υπάρξουν δυο κέντρα διαχείρισης και ελέγχου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση το έργο αυτό αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα και τον τρόπο λειτουργίας των διοδίων καθώς οι χρήστες πλέον θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που διανύουν με δυνατή την αυτόματη ηλεκτρονική είσπραξη διοδίων.

Επίσης σκοπός του Υπουργείου Μεταφορών είναι η ανάπτυξη ενός πιο φιλικού προς τον οδηγό, συστήματος διοδίων και κυρίως ενός πιο διαφανή τρόπου χρεώσεων. Σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η αναλογική χρέωση του οδηγού και όχι η προκαταβολική χρέωση στον σταθμό των διοδίων που ισχύει σήμερα.

 

 ΠΗΓΗ: ypodomes.com

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας Ομ, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην Πολυκλαδική Έκθεση Καρδίτσας Thessaly Expo