Ειδήσεις

Ιωάννης Λ. Κολοβός: Ακούει κανείς!!! Το κατεστραμμένο οδικό επαρχιακό δίκτυο και η ασφάλεια των διερχομένων πολιτών στην Δ.Ε. Ιτάμου


Πέρασαν δεκατρία (13) ολόκληρα χρόνια, από τότε που ο κ. Αγοραστός διοικεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Π.Ε. Καρδίτσας, μαζί με τους συνεργάτες του,  λόγια – λόγια – λόγια, ούτε ένα μέτρο άσφαλτο δεν έχει πέσει στο οδικό δίκτυο, από διασταύρωση της ε.ο. Κέδρου – Λουτρών Σμοκόβου, προς Ρούσσο, Καλλίθηρο, Ραχούλα, Αμάραντο, Σαραντάπορο, Νεράιδα, Ραχούλα, Παλαιοζωγλόπι – Ίταμος και από Αυχένα Ιτάμου προς Ανθηρό – Καροπλέσι – Σιάκα.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι των χωριών της Δημοτικής Ενότητα Ιτάμου.

Το συγκεκριμένο δίκτυο είναι καταπονημένο από την περίοδο του κυκλώνα ΙΑΝΟΥ (18 & 19 Σεπτεμβρίου 2020) που το επίκεντρο του ήταν στην συγκεκριμένη περιοχή και τα τραγικά αποτελέσματα είναι υπαρκτά ακόμα και σήμερα, με γυμνό οφθαλμό από χιλιόμετρα μακρυά. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε με τους τελευταίους κυκλώνες Daniel και Elias 2023.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υπήρξε απούσα στην συγκεκριμένη περιοχή, μόνο μπαλώματα και πασαλύματα, ευτυχώς που η κεντρική Κυβέρνηση, ανέθεσε σε Μεγάλη Τεχνική  Εταιρεία να κατασκευάσει και να βελτιώσει σε κάποια σημεία το οδικό δίκτυο, ώστε να έχουμε πρόσβαση στα χωριά μας και στα σπίτια μας.

Η απραξία και αδράνεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την συγκεκριμένη περιοχή της Π.Ε. Καρδίτσας, στο Μεγαλείο της.

Λες και δεν ανήκει στην εδαφική της ακεραιότητα.

Το συγκεκριμένο ε.ο. δίκτυο είναι επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια των διερχομένων από τα συγκεκριμένα σημεία, δεν έχουν καταγραφεί οι ζημιές, δεν έχουν γίνει μελέτες, δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Καρδίτσας. Μέχρι σήμερα δεν έχουν σημανθεί τα επικίνδυνα σημεία, με τον κίνδυνο να είναι υπαρκτός και καθημερινός για τους ανθρώπους που διέρχονται καθημερινά στα τρία σημεία των οδικών δικτύων που παραπάνω ανέφερα. Η βλάστηση κατέλαβε μεγάλο μέρος του οδοστρώματος σε πολλά σημεία, και παρότι έχουν διατεθεί μεγάλα ποσά σε εργολάβους  για τον καθαρισμό της βλάστησης, καθαρισμό δεν έχουμε δεί, με αποτέλεσμα την μειωμένη ορατότητα και την μείωση της χρήσης του οδοστρώματος από τους διερχόμενους οδηγούς.

Σε πολλά σημεία δεν υπάρχει κάθετη, αλλά ούτε και οριζόντια σήμανση, και δεν βλέπουμε να υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία.

Είναι άξιον απορίας, πως οι Αρμόδιοι, μπορούν και κοιμούνται ήσυχα τα βράδια.

Η άσφαλτος διαβρωμένη σε πολλά σημεία, τεχνικά βουλομένα, οι παράλληλοι αύλακες του οδοστρώματος ακαθάριστοι, ο φωτισμός σε πολλούς πυλώνες στις εισόδους των χωριών, δεν λειτουργεί για  μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν κατεστραμμένες και ετοιμόρροπες γέφυρες, μπάζα, πέτρες στο οδόστρωμα, τα νερά ρέουν στο οδόστρωμα, με τεράστιο κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς και πεζούς.

Στον κόμβο Ραχούλα – Καστανιά – Καταφύγι (θέση κανόνια), σημείο το οποίο έγινε φράγμα κατά την περίοδο του ΙΑΝΟΥ και ήταν η αιτία να πλημμυρίσουν όλα τα χωριά του Νομού και η πόλη της Καρδίτσας.

Με απόφαση της Διοίκησης και αρμόδιων υπαλλήλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ξαναμπαζώθηκε, εκ’ νέου, χωρίς να γίνει κάποια μελέτη για την κατασκευή γέφυρας, που απαιτείται να γίνει στο συγκεκριμένο σημείο.

Τα νερά του ποταμού,  συνεχίζουν να ρέουν μέσα από συγκεκριμένο τούνελ!!! που με τον

ΙΑΝΟ μας έδειξε, ότι δεν χωράει, την ποσότητα του νερού. Δαπανήθηκαν δε, με απευθείας ανάθεση πολλές χιλιάδες ευρώ (μπορεί και εκατομμύρια) σε ιδιώτη εργολάβο – μηχανικό, για να δοθεί εκ’ νέου στην κυκλοφορία, το συγκεκριμένο σημείο του οδικού δικτύου, (προσωρινό ή μόνιμο έργο δεν ξέρει κανείς, αφού ασφαλτοστρώθηκε και σημάνθηκε).

Όλοι όσοι ξέρουν την περιοχή γελούν, και λένε ότι κάνατε μια τρύπα στο νερό, αφού  ολοκληρώσετε ένα έργο αμφιβόλου ποιότητας, με ρίσκο άμεσα να κατάρρευση και να ξανακινδυνέψουν περιουσίες και άνθρωποι.

Ευτυχώς ο εργολάβος που ορίσατε στον κυκλώνα Daniel, να κρατήσει την είσοδο του τούνελ!! ανοιχτή, εργαζόμενος πολλές ώρες, ημέρες και νύχτες, τα κατάφερε.

Τεράστιο θέμα έχει το οδικό επαρχιακό δίκτυο εντός του οικισμού Ραχούλας (600-700 μέτρα), το δίκτυο Ραχούλα – Παλαιοζωγλόπι – Ίταμος (12χλμ) είναι τελείως κατεστραμμένο, χωρίς να υπάρχει πρόσβαση σε πολλά σημεία.

Το ίδιο συμβαίνει και κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου, από Αυχένα Ιτάμου – Ανθηρό – Καροπλέσι – Σιάκα, όπως και κατά  μήκος από Σαραντάπορο έως  Νεράιδα.

Στον επικίνδυνο κόμβο Ραχούλα – Καστανιά – Καταφύγι (θέση Κανόνια) στις αρχές του μηνός Αυγούστου 2023, κάτοικοι και φορείς των παραπάνω περιοχών συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ενάντια στην αδιαφορία των Διοικούντων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Π.Ε. Καρδίτσας, τονίζοντας την επικινδυνότητα σε όλα τα παραπάνω σημεία του οδικού δικτύου, κλείνοντας συμβολικά το οδικό

δίκτυο. Κύριοι χορτάσαμε από Λόγια, χορτάσαμε από την Αδιαφορία σας.

Απαιτούμε υπεύθυνα να μας ενημερώσετε, αν δρολογείσατε να γίνει κάποιο έργο στο κατεστραμμένο ε.ο. δίκτυο και πότε; Θεωρούμε ότι, είναι καθήκον, υποχρέωση και ευθύνη σας, να  πράξετε ότι είναι εφικτό, ώστε να προστατεύσετε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής.

Έρχεται χειμώνας, τα φαινόμενα πλέον είναι ακραία, οι ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο Αγαθό, έχετε καθήκον και υποχρέωση να το διαφυλάξετε, πριν είναι Αργά.

Θέλουμε Πράξεις και ενέργειες. Με έργα και όχι με λόγια

Ακούει κανείς Αρμόδιος!!

 

Γράφει ο Ιωάννης Λ. Κολοβός, Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Η ετήσια διαδικτυακή διάλεξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στο 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας: Άδικες και αυθαίρετες οι οριζόντιες ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου