Ειδήσεις

Ιστορική μέρα για το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (20/8/2023) στις 10 π.μ. στο Μορφοβούνι οι εκδηλώσεις  του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, «Μνήμες πολέμου – ρίζες Ειρήνης και Προόδου». Πρόκειται για αφιέρωμα στα 80 χρόνια από το κάψιμο των χωριών από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές το 1943. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων στην πλατεία του χωριού. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών ολοκαυτώματος 1943 από όλες τις κοινότητες της Λίμνης Πλαστήρα και κατάθεση στεφάνων. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και όλοι μαζί έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

Στη συνέχεια στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντ. Σαμαράκης», ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος καλωσόρισε επισήμους και κοινό. Αναφέρθηκε στους λόγους που η δημοτική αρχή αποφάσισε να τιμήσει για πρώτη φορά τους νεκρούς της περιόδου αυτής, μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Ογδόντα (80) χρόνια μετά το κάψιμο των χωριών από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές, διασώζουμε την ιστορική μνήμη και για πρώτη φορά τιμάμε τους νεκρούς γεννήτορές μας. Στέλνουμε μήνυμα Ειρήνης και Συμφιλίωσης, μετατρέπουμε την ιστορική μνήμη σε θεμέλιο Ειρήνης και Προόδου. Αποδίδουμε συμβολικά δύο έργα Τέχνης, του Έλληνα Γιάννη Τρούκη και του Γερμανού γλύπτη RainerFest, σηματοδοτώντας την έναρξη της εικαστικής ανάπτυξης του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στόχος μας η δημιουργία ενός ελκυστικού εικαστικού τοπόσημου στη Λίμνη Πλαστήρα, η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η δυναμική έξοδος αυτής στη διεθνή τουριστική αγορά».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ήταν ο υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, λόγω των μεγάλων πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη. Τον πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Γ.Κωτσός, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρισης της εθνικής μνήμης αλλά και την ομοψυχία που πρέπει να έχουμε ως λαός για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες προκλήσεις των καιρών.

Εκ μέρους της Γερμανικής Πρεσβείας παρέστη η γενική πρόξενος κ. Σίβυλλα Μπέντικ, η οποία είπε ότι «η Γερμανία ξεκίνησε το Β Παγκόσμιο πόλεμο. Και μόνο αυτός ο πόλεμος από μόνος του ήταν έγκλημα. Πριν απο 80 χρόνια οι Γερμανοί κατακτητές διέπραξαν εδώ σκληρά ανθρώπινα εγκλήματα.”

Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ.Αγοραστός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εκδήλωσης και είπε ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή, ενώ ειδικότερα αναφέρθηκε στο Κατοχικό Δάνειο που πήραν οι Γερμανοί από την Ελλάδα και ότι αυτό πρέπει να επιστραφεί.

Στη συνέχεια η κ. Μ. Ποδηματά διάβασε απόσπασμα από βιωματικό βιβλίο του Βουνεσιώτη μηχανικού κ. Ηλ. Νασιάκος, ο οποίος ήταν παιδί 12 χρονών όταν κάηκε το χωριό, θα καταθέσει την βιωματική εμπειρία του ολοκαυτώματος του Βουνεσίου του 1943.

Εκ μέρους της Ιταλικής πλευράςμίλησε ο Γραμματέας του Εθνικού Συνδέσμου Αντιστασιακών Ιταλίας κ. NicoloDuradi με θέμα:«H επικαιρότητα του μηνύματος της Αντίστασης για την οικοδόμηση της Ευρώπης του Σήμερα και του Αύριο».

Ο συγγραφέας κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Μεραρχία Πινρόλο και το άγνωστο έγκλημα πολέμου στη Νεράϊδα, με θέμα «Ιστορία: θεμέλιο Ειρήνης και Προόδου».

Με το πέρας των ομιλιών η θεατρική Ομάδα «ΟΜ» παρουσίασε ποιητικό αναλόγιο, με επιλογές ποιημάτων με θέμα την Ειρήνη και την Ελευθερία σε κείμενα του συγγραφέα Βαγγέλη Ντελή, τα οποία απέδωσαν οι κ.κ. Ποδηματά Ιωάννα και Ουρανία Ποδηματά και ο κ. Βασίλης Ντούλιας.

Στη συνέχεια έγινε απονομή αναμνηστικών από τον δήμαρχο, στον κ. Αντ. Μαζωνάκη, πρόεδρο της εταιρίας «Γερανολιμενική ΑΕ», χορηγό του πρώτου γλυπτού που φιλοτέχνησε ο Γερμανός Γλύπτης κ. RainerFest. Επίσης τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στην οικογένεια του αειμνήστου Γιάννη Τρούκη, για έργο που δώρισε στο Δήμο, ειδικά για την περίσταση.Ο καθηγητής Δημήτρης Καλαντζής μίλησε εκ μέρους τουγλύπτη κ. RainerFest, δίνοντας επεξηγηματικά στοιχεία, για τους συμβολισμούς του έργου.

Μετά έγιναν Εγκαίνια Έκθεσης Ιστορικής Φωτογραφίας 1943 -1944, με σπάνιο και αδημοσίευτο μέχρι πρότινος υλικό, το οποίο εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό και διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες το τεύχος 4 του περιοδικού «Ιστόρηση» που εκδίδει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα και είναι αφιερωμένο στο κάψιμο των χωριών από τους κατακτητές το 1943.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια μνημείου Συμφιλίωσης από όλους τους παριστάμενους, στην είσοδο του Μορφοβουνίου. Το μνημείο προορίζονταν για τους Βουνεσιώτες νεκρούς του Εμφυλίου για κάθε περίοδο, ωστόσο τα ονόματα δεν τοποθετήθηκαν, διότι έτσι έκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Tο σημαντικότερο όλων είναι ότι στο χώρο του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΥΜΣΤ) αποκαλύφθηκαν δύο έργα με υψηλό συμβολικό χαρακτήρα:

α) του αείμνηστου Γιάννη Τρούκη (γλυπτό δωρεά της οικογένειας), την αποκάλυψη έκαμε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός.

β) του διεθνούς Βερολινέζου καλλιτέχνη κ. RainerFest, (Χορηγεία της εταιρίας Γερανολιμενική ΑΕ), τα αποκαλυπτήρια έκαμαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νούσιος, ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Νάνος, εκ μέρους των Ιταλών, ο Γραμματέας Αντιστασιακών Ιταλίας κ. Duranti, της Γερμανίας κ. ΣιβυλλαΜπέντικ και ο χορηγός κ. Μαζωνάκης.

Τέλος, αποδόθηκε χώρος μνήμης για τον αείμνηστο Παντελή Σαμπαλιώτη, διεθνής καλλιτέχνης, ο οποίος υπήρξε και ο εμπνευστής του ΥΜΣΤ.

Παρόντες, εκτός των επισήμων όπως ήδη αναφέρθηκαν, ήταν ο αντιπεριφερειάρχηςκ. Νούσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πλαστήρα κ. Στεργιόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. ΤσιαμαντάςΣτ., Μηλίτσης κ. Ξηροφώτου.Επίσης παρέστη η κ. DenizSakoleva, εκπρόσωπος της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης, ο κ. Στεργιούλης και Βασιλείου, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Διαδικτυακή συνάντηση για τις Γραμματείες των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας