Kαθυστέρηση πληρωμών των γιατρών από Ο.Π.Α.Δ.


Πανελλαδική πανιατρική απεργία στις 15 Δεκεμβρίου.

Αναστολή παροχής υπηρεσιών από 1/1/2009.

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κατά την έκτακτη συνεδρίασή του της 25ης Νοεμβρίου, ενέκρινε και επικύρωσε ομόφωνα τις αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων όλων των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο, σχετικά με το επίμαχο ζήτημα που έχει ανακύψει από την πολύμηνη καθυστέρηση απόδοσης των οφειλομένων ποσών απ’ τον Ο.Π.Α.Δ. στους συμβεβλημένους γιατρούς.

Οι κυριότερες από τις αποφάσεις αυτές είναι:

1. Συμμετοχή των γιατρών της Καρδίτσας στην Πανελλαδική – Πανιατρική απεργία την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008.

2. Εάν δεν επιτευχθεί ευνοϊκή ρύθμιση του θέματος, αποφασίστηκε από 1/1/2009 να γίνει από όλους ανεξαιρέτως τους συμβεβλημένους με τον Ο.Π.Α.Δ. γιατρούς, πανελλαδική αναστολή της παροχής υπηρεσιών στους ασφαλι­σμένους του Δημοσίου.

Οι κινητοποιήσεις αυτές μαζί με όσες άλλες θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα (συνεντεύξεις τύπου, ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους των ασφαλισμένων κ.λπ.), τελούν υπό την αιγίδα και την εγγύηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου της Καρδίτσας και ακολουθούν την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων όλων των Ιατρικών Συλλόγων της 22ας Νοεμβρίου. Παρόμοιες διαδικασίες που εξαγγέλλονται από διάφορες ενώσεις ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, έχουν διασπαστικό  και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα και πρέπει να αγνοηθούν.

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι φυσικά οι κινητοποιήσεις αυτές δεν στρέφονται εναντίον τους.

Για περισσότερους από 7 μήνες, ο ΟΠΑΔ κατά παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεών του, δεν αποδίδει στους γιατρούς τα χρήματα που οφείλει από τις υπηρεσίες που προσέφεραν στους ασφαλισμένους του.

Τα χρήματα αυτά, για τους περισσότερους αποτελούν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους ενώ πολλοί για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους αναγκάζονται να τα προεισπράττουν (στην ημερομηνία που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν από τον ΟΠΑΔ) από τις Τράπεζες, πληρώνοντας φυσικά τον ανάλογο τόκο.

Αναγκάζονται δηλαδή να δανειστούν τα δικά τους χρήματα!

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπεύθυνος για την ταλαιπωρία τους δεν θα είναι ο γιατρός τους αλλά ο ΟΠΑΔ, ο οποίος ενώ εισπράττει ανελλιπώς τις ασφαλιστικές τους εισφορές εν τούτοις δεν καταβάλλει στους θεράποντες ιατρούς τα οφειλόμενα για τις υπηρεσίες τους όπως άλλωστε υποχρεούται από την μεταξύ τους σύμβαση.

Ζητούμε επομένως την κατανόηση, συμπαράσταση και συμπαράταξη των ασφαλισμένων στον αγώνα μας που το προφανές του δίκαιο είναι εύκολα κατανοητό από όλους.

Ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    

Καρδαράς Κώστας

Η

ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

Μπάλλα Μαρία

Προηγούμενο άρθρο Αντι-ΚΚΕ κομπάρσοι ...
Επόμενο άρθρο Επιστροφή στα ουσιώδη της πολιτικής. Στην πραγματική ζωή & τα προβλήματά της.