Kατατίθεται Σχέδιο Νόμου για ρύθμιση οφειλών μικρών μεσαίων επιχειρ.


 Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λ. Κατσέλη, επεσήμανε τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι έμποροι και οι επιχειρήσεις λόγω της τεράστιας δυσκολίας που αντιμετωπίζουν για να ανταποκριθούν στις άμεσες οικονομικές τους υποχρεώσεις ζητώντας την επέκταση του χρονικού ορίου για το σφράγισμα των επιταγών από τις Τράπεζες και την αναγγελία στον Τειρεσία από τις 8+8 που είναι σήμερα σε 30 ημέρες καθώς επίσης και την άρση των ποινικών κυρώσεων και τη μη καταχώρηση στον «Τειρεσία» των ακάλυπτων επιταγών κάτω των 3.000 € και των σχετικών με αυτές διαταγών πληρωμής.

Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λ. Κατσέλη, σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης σημειώνει τα εξής:

«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής κ. Σ. Ταλιαδούρος, με θέμα «Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», σας γνωστοποιούμε ότι το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατέθεσε σχέδιο νόμου για τη «Ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα και διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς».

Το σχέδιο νόμου θέτει περιορισμούς στην επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις που μεταξύ άλλων:

  • Προβλέπεται η μη εμφάνιση στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ σφραγισμένων επιταγών, εφόσον εξοφλούνται σε τριάντα (30) ημέρες.
  • Προβλέπεται διαγραφή όλων των δυσμενών δεδομένων για οφειλές που έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν σε τρεις μήνες από τη ψήφιση του νόμου.
  • Μειώνεται από τρία (3) σε δύο (2) χρόνια ο χρόνος που θα μένει η σφράγιση επιταγών σε αρχείο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που λειτουργούν χάριν των τραπεζών.
  • Τέλος, εφόσον δε θα εμφανίζεται στα παραπάνω αρχεία η σφράγιση επιταγής, θα παύει σε κάθε περίπτωση το μέτρο στέρησης του βιβλιαρίου επιταγών, που έχει επιβληθεί κατ΄ εφαρμογή της με αρ. 234/23.11.2006 απόφασης της επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδας (β63/2007) για τις επιταγές αυτές.»

Προηγούμενο άρθρο Με χιούμορ και γρήγορη δράση καθρεφτίζει την Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Κατάθεση αναφοράς για το κλείσιμο του Υπ. της Εμπορικής Τράπεζας στο Δ. Παλαμά