Kοροναϊός : Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με εμπορευματοποίησης της υγείας


H  Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας ανακοινώνει:

Η χρόνια, βαριά μόλυνση του συστήματος υγείας από τις τεράστιες ελλείψεις, τη λογική της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας, πρέπει να ξεριζωθεί άμεσα, καθ΄ς μπαίνουμε στη 2η φάση εξάπλωσης του ιού.

Βρισκόμαστε πλέον στη νέα, 2η φάση αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κοροναϊού. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής προέλευση του ιού και αυτό αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωση επιδημίας.Η γειτονική Ιταλία είναι ητρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων με περισσότερα από4.000 κρούσματα και περισσότερους από 200 θανάτους.

Η 1η φάση βρήκε το Νοσοκομείο και τις υπόλοιπες δομές υγείας του νομού υποστελεχωμένες, σε κατάσταση μεγάλης εντατικοποίησης της δουλειάς των υγειονομικών.Χωρίς επαρκήεξοπλισμό προστασίας (γάντια, μάσκες),χωρίς γιατρό εργασίας μόνιμης και αποκλειστική απασχόλησης , χωρίς εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, χωρίς σοβαρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και εκτός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Εδώ και ένα μήνα,  από την στιγμή που η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε την χώρα σε κατάσταση συναγερμού, στην χώρα μας ακούμε την κυβέρνησηκαι τα παπαγαλάκια της, να μιλάνε για θωρακισμένη χώρα και θωρακισμένο σύστημα υγείας.Να είμαστε ξεκάθαροι:  σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών της νόσησης από κορονοϊό με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, με εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές, με ΤΕΠ τραγικά υποστελεχωμένα, με κλειστά περισσότερα από 100 στα 700 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ, …

… ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ.

Η αναστολή των αδειών των υγειονομικών και η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού στο πλαίσιο της κινητικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ελλείψεων, όπως δεν το επέλυσαν τόσα χρόνια που εφαρμόζονται. Οι μετακινήσεις προσωπικού από τα Κ.Υ στα νοσοκομεία, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ακόμα και από τη μία πόλη στην άλλη είναι καθεστώς ήδη εδώ και χρόνια.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η ανετοιμότητα του συστήματος υγείας λόγω βαριάς υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και η αδυναμία εφαρμογής ενός υποτυπώδους σοβαρού σχεδίου, έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από τους υγειονομικούς. Αυτές αντανακλούν το θυμό των χιλιάδων, εξαντλημένων υγειονομικών για την κοροϊδία από μεριάς της κυβέρνησης και των διοικήσεων. Κορωνίδα της κοροϊδίας αποτέλεσε η αρχική προκήρυξη 200 θέσεων, πανελλαδικά, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, με τρίμηνες συμβάσεις, με μπλοκάκι για τα 20 νοσοκομεία αναφοράς!!! Ακόμη και η δεύτερη προκήρυξη για 1500 υγειονομικούς με προσωρινές 2ετείς συμβάσειςαποτελεί μόνο σταγόνα στον ωκεανό των μόνιμων τεράστιων ελλείψεων.

Μπορεί το Νοσοκομείο Καρδίτσας να μην αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό, αλλά η πιθανότητα ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στη 2η φάση θέτει επί τάπητος την ανάγκη προετοιμασίας όλων των δημόσιων δομών υγείας, είτε αυτό θα αφορά τη διαλογή, είτε τη διάγνωση, είτε ακόμα πιθανώς και τη νοσηλεία.

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ1ο ΒΑΘΜΙΑΣΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στην 1η  φάση, οι απαξιωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας στον νομό, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας,δεν μπόρεσαν να παίξουν τον ρόλο τους, που είναι η ενημέρωση, εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού και η υποδοχή ασθενών με συμπτώματα ώστε να παραπέμπονται μόνο τα επιπλεγμένα περιστατικά στα νοσοκομεία. Η υποστελέχωση και η ανεπάρκεια εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας , οδηγεί απευθείας τους ασθενείς με συμπτώματα προς διερεύνηση,είτε στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, είτε στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας.

 

ΤΩΡΑ- ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ

Στην 2η  φάση που εισερχόμαστε πρέπει να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα να αυξηθεί απότομα ο αριθμός των ασθενών που θα νοσήσουν με σοβαρές επιπλοκές. Λόγω της επιθετικής μετάδοσης του κοροναϊού, επομένως και της πιθανότητας μαζικής ταυτόχρονης νόσησης, τα ποσοστά που αναφέρει ο ΠΟΥ : 14% σοβαρή νόσος (πνευμονία) και  5% πολύ σοβαρή νόσος (αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ)αντιστοιχούν σε μεγάλο αριθμό ασθενών,όσο αυξάνεται η μετάδοση στον γενικό πληθυσμό. Σε αυτήν τη 2η  φάση όλες οι δομές υγείας με επίκεντρο τα νοσοκομεία πρέπει να προετοιμαστούνε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Στην 2ηφάση ο σχεδιασμός του Νοσοκομείου Καρδίτσας,γιααντιμετώπιση περισσοτέρων κρουσμάτων στα ΤΕΠ και στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας,το οποίο μπορεί να κορεστεί γρήγορα, η λειτουργία των ανενεργών κρεβατιών της ΜΕΘ,η  προετοιμασία των χειρουργικώναιθουσών με κατάλληλες συνθήκες μη διασποράς του ιού αλλά και ηπροετοιμασία χώρου μαζικής καραντίνας ύποπτων κρουσμάτων, απαιτεί μεγάλο αριθμό νέου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

 

ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΝΟΣΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι το υπάρχων προσωπικό δεν θα νοσήσει. Διότι αν έχουμε ταυτόχρονη, μαζική νόσηση προσωπικού καθώς το ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών φτάνει το  30%,τότε το σύστημα θα αδυνατεί να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη. Ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου προσωπικού είναι υψηλός, λόγω της χρόνιας αναστολής προσλήψεων νέου μόνιμου προσωπικού, με πολλούς συναδέλφους να έχουν αποδεδειγμένα χρόνια νοσήματα. Ο κίνδυνος απότομων μεγάλων προβλημάτωνεπάρκειας του προσωπικού είναι προ των πυλών, εάν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού.

Στην 2η φάση τα μέτρα προφύλαξης του συνόλου του προσωπικού είναι επειγόντως αναγκαία.Προς το παρών, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κεντρική προμήθεια ή ακόμα και επίταξη υλικού (μάσκες, γάντια) από  εταιρείες,ενώ στα νησιά έκανε επίταξη ιδιωτικών περιουσιών για τη δημιουργία κέντρων φυλακών για τους πρόσφυγες!!!!

Ζητάμε μέτρα που άμεσα πρέπει να εφαρμοστούν:

  • Ενημέρωση ΟΛΩΝ των εργαζομένων, με ταυτόχρονη εκπαίδευση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πιθανών περιστατικών ή και των ταυτοποιημένων.
  • Την προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής (μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα, φόρμες κ.ά. μέσα ατομικής προστασίας, μέσα αποστείρωσης, κ.λπ.).
  • Την ΑΜΕΣΗ ενίσχυση της επιτροπής λοιμώξεων.
  • Την ανάπτυξη όλων των κενών κλινών όπως στη ΜΕΘ όπου εδώ και χρόνια παραμένουν 2 κλίνες κλειστές.
  • ΑΜΕΣΗ χωροθέτηση ιατρείων – κλινών για απομόνωση υπόπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων με κορωνοϊό σε κάθε πρόσφορο χώρο του νοσοκομείου που σήμερα είναι αδρανής. Οι χώροι αυτοί προφανώς θα πρέπει να πληρούν δυο πολύ βασικούς όρους: τη δυνατότητα γρήγορης και συχνής απολύμανσης – αποστείρωσης από εκπαιδευμένο προσωπικό καθαριότητας (καθώς ο ιός ζει για αρκετές ώρες στις επιφάνειες) και να βρίσκονται σε ικανή απόσταση από πολυσύχναστες δομές του νοσοκομείου, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες μετάδοσης.
  • ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΤΩΡΑ! Η Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου για τις έκτακτες προσλήψεις προβλέπει την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ! Είναι τώρα καιρός, έστω υπ΄αυτές τις συνθήκες να ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ και να έρθει επιπλέον προσωπικό. Να προκηρυχθούν παράλληλα, όλες οι κενές οργανικές θέσεις (με μέτρα επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης).
  • Οι ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας ΟΦΕΙΛΟΥΝ να ενισχύσουν ΟΛΕΣ τις δημόσιες δομές ΠΦΥ (ΚΥ, ΤΟΜΥ κλπ.), ώστε ύποπτα περιστατικά ειδικά στην εφημερία, να μην έρχονται στο νοσοκομείο, αφού είναι γνωστός ο συχνός συνωστισμός που επικρατεί.
Προηγούμενο άρθρο Κλείνουν για 14 μέρες τα σχολεία σε όλη τη χώρα
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα