Ειδήσεις

Κ. Χαλίλης: Η Οξυά, δέκα μήνες μετά τον Ιανό


Πολλοί Οξυώτες είδαμε την προ λίγων ημερών δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Κοινότητας Οξυάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναφέρονταν σε  ολοκλήρωση, όπως ο ίδιος δήλωνε, των έργων αποκατάστασης (έστω και πρόχειρων) των πρωτοφανών για το χωριό μας καταστροφών από τη θεομηνία του Ιανού.

Οι ίδιοι, όμως,  Οξυώτες τον ίδιο καιρό ερχόμασταν και εξακολουθούμε  και σήμερα να ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με τα πραγματικά προβλήματα των ίδιων καταστροφών, που δυσκολεύουν σημαντικά ή και εμποδίζουν την επικοινωνία τόσο μεταξύ των οικισμών του χωριού όσο και προς την έδρα του Δήμου, όπου χρειάζεται να μεταβαίνουμε για την εξυπηρέτηση διάφορων αναγκών μας.

Το εσωτερικό οδικό δίκτυο του χωριού παραμένει σε πολλά σημεία του αδιάβατο, παρά τις πρόσφατα αποκατασταθείσες κατολισθήσεις (βλ. π.χ. Αγία Τριάδα – Γουρνόλακα – Μεγ. Βρύση ή Αγία Τριάδα – Ζουγρίτσα ή Πλατάνια – Παλαιοχώρι), αφού χωρίς την απαραίτητη χαλικόστρωση είναι αδύνατη η διάβαση απλών οχημάτων.  Κεντρικοί δρόμοι (βλ. Νησιά – Αγία Τριάδα ή  Αγία Τριάδα – Μεσοράχη – Παλαιάμπελα – κέντρο Οξυάς ή  Βαένια- Παλαιοχώρι – Κέντρο Οξυάς) έχουν καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνης βατότητας, ειδικά για απλά οχήματα, εξαιτίας έλλειψης κατάλληλης χαλικόστρωσης ή δημιουργημένων κρατήρων στην εναπομείνασα άσφαλτο.

Ρέματα (βλ. π.χ. Μελίσσι, επί του κεντρικού οδικού άξονα Μουζάκι – Αγία Τριάδα) παραμένουν σχεδόν αδιάβατα και άκρως επικίνδυνα για τα διερχόμενα οχήματα. Η μη αποκατάσταση της καταστραφείσας γέφυρας  στη θέση Βαένια ή, έστω, της με κατάλληλο τρόπο επικοινωνίας  στο συγκεκριμένο σημείο επιβαρύνει τους κατοίκους των οικισμών Βαένια και Παλαιοχώρι με πολλά επιπλέον χιλιόμετρα για τις μετακινήσεις τους από και προς τις κατοικίες τους. Η γέφυρα που ενώνει τους οικισμούς Μεσοράχη και Παλαιάμπελα, η μοναδική που απέμεινε για την εξασφάλιση της οδικής ένωσης των δύο μερών της Οξυάς, παραμένει χωρίς κατάλληλη υποστήριξη και κινδυνεύει να παρασυρθεί από τα νερά του ποταμού, τα οποία σε τέτοια περίπτωση θα απειλήσουν άμεσα και γειτονικές στο σημείο κατοικίες.

Κτηνοτρόφοι στην περιοχή της Καράβας παραμένουν σχεδόν αποκλεισμένοι οδικώς, με κίνδυνο όχι μόνο για τις περιουσίες τους αλλά και της ίδιας της ζωής τους, ενώ σχετικές ερωτήσεις κατατίθενται ακόμα και στη Βουλή των Ελλήνων.

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πως οι όποιες αποκαταστάσεις καταστροφών στο χωριό της Οξυάς, ως έχοντες απόλυτα προσωρινό χαρακτήρα, θα αποβούν μάταιες με την πρώτη και μόνο νεροποντή, τα νερά της οποίας θα τις εξαφανίσουν,  εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων τεχνικών στα ρέματα (βλ. Μελίσσι, Γουρνόλακα, κ.λ.π.) αλλά και αντίστοιχων επεμβάσεων προς απομάκρυνση των βρόχινων υδάτων από το οδικό δίκτυο, που πολλές φορές απειλούν ακόμα και οικείες.

Οι νέοι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κ.κ. Φούντας και Πατσιαούρας, που επισκέφθηκαν πρόσφατα το χωριό μας συνοδεία του καταγόμενου απ’ αυτό δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης κ. Γεωργίου Καραβίδα, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά τα παραπάνω, ενώ πληροφορήθηκα και για τις προθέσεις τους να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων, που και οι ίδιοι διαπίστωσαν.

Ελπίζουμε και αναμένουμε πως, με τη συνδρομή και του κου Δημάρχου,  θα κάνουν άμεσα πράξη τις προθέσεις τους αυτές προς ανακούφιση των Οξυωτών, ο αριθμός των οποίων το καλοκαίρι αυξάνεται ιδιαίτερα για το χωριό, και, πάντως, νωρίτερα από  τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές. Ειδάλλως, σίγουρο είναι πως αυτές θα επιφέρουν και πάλι ανεπανόρθωτες καταστροφές, εξαφανίζοντας και οτιδήποτε υλοποιήθηκε στα πλαίσια των μέχρι σήμερα προσωρινών επεμβάσεων προς αποκατάσταση των καταστροφών του Ιανού.

 

Του Κων/νου Β. Χαλίλη, συμβούλου Κοινότητας Οξυάς με το συνδυασμό Οξυά, χωριό με μέλλον

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με τηλεδιάσκεψη
Επόμενο άρθρο Κλιματιζόμενες αίθουσες στο Δήμο Καρδίτσας για τις ευπαθείς ομάδες