Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Νομοθετήσαμε σημαντικές ρυθμίσεις που υψώνουν ασπίδα προστασίας στις γυναίκες


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ κ. Κώστας Τσιάρας, με ανάρτηση του στα social media, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, αναφέρεται στις σημαντικές ρυθμίσεις που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα,  οι οποίες υψώνουν «ασπίδα προστασίας» στις γυναίκες.

Ιδιαίτερη αναφορά στην αυστηροποίηση των ποινών, έκανε ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,  κατά την ομιλία του σήμερα στη Βουλή, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τις ευάλωτες γυναίκες, τις άνεργες, τις μετανάστριες, τις γυναίκες με αναπηρία.

Στην ανάρτησή του ο  κ. Τσιάρας αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μόνο μια γιορτή ευχών σε εκείνες που ήταν και είναι πάντα δίπλα μας, στα εύκολα και τα δύσκολα.

Είναι η υπόμνηση του χρέους μας, όπως και της Πολιτείας να τις στηρίζουμε έμπρακτα. Να τις θωρακίζουμε από κάθε μορφής ανισότητα ή διάκριση, έμφυλη βία ή κακοποιητική συμπεριφορά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, νομοθετήσαμε σημαντικές ρυθμίσεις που υψώνουν «ασπίδα προστασίας» στις γυναίκες, οι οποίες κατάφεραν να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές, ενδυναμώνοντας το ελληνικό κίνημα #metoo.

Για τις γυναικοκτονίες, που αυξήθηκαν πανευρωπαϊκά, αλλά και στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απαντήσαμε με την καθιέρωση της ύψιστης των ποινών, την ισόβια κάθειρξη.

Αυστηροποιήσαμε τις προβλεπόμενες ποινές για το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης που συνήθως διαπράττεται στο πλαίσιο της έμφυλης βίας.

Καθιερώσαμε τον αξιόποινο χαρακτήρα της μη συμμόρφωσης σε δικαστική απόφαση που επιβάλει απαγόρευση προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ συζύγων ή συντρόφων, η οποία αποτελεί τη συνηθέστερη απόφαση των δικαστηρίων για την προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Παράλληλα, προβλέψαμε αυστηρότερες προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής.

Τέλος, επιμηκύναμε το χρόνο έναρξης της παραγραφής των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, όταν τελούνται σε βάρος ανηλίκων, ενώ τα αδικήματα της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας που τελούνται στον εργασιακό χώρο και στις περισσότερες φορές αφορούν γυναίκες, ή σε βάρος ανηλίκων, διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα».

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα - Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη Σωματείων Επαγγελματιών Καρδίτσας