Ειδήσεις

Καινοτόμες μέθοδοι εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Θερινό Σχολείο Μουζακίου


Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική εκπαίδευση εξελίχθηκε το χρονικό διάστημα, 17 – 23 Ιουλίου 2022 στο Μουζάκι, από το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου.

Συμμετείχαν 37 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθηγητές καθώς επίσης και ερευνητές από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Φιλανδία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ρουμανία, Κροατία, Βουλγαρία και Ελλάδα), οι οποίοι εργάστηκαν πάνω σε «καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης για την αειφορική ανάπτυξη περιφερειακών αγροτικών περιοχών».

Στόχος του «Σχολείου» ήταν μέσα από συνεργατικές διαδικασίες, οι ερευνητές να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες των περιφερειακών αγροτικών περιοχών της Ευρώπης και να αναπτύξουν δεξιότητες υποστήριξης καινοτόμων πρωτοβουλιών σε αυτές.

Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στη Θεσσαλική Πίνδο, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να ανταλλάξουν απόψεις με εκπροσώπους τοπικών πρωτοβουλιών (ατομικών και συλλογικών), αναπτυξιακών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο υπαίθριων εργαστηρίων γνώσης που αφορούσαν τη βιώσιμη ανάπτυξη αγροτικών περιοχών.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες τεχνικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Πύλης και Μετεώρων.

Το συγκεκριμένο «Θερινό σχολείο» λειτούργησε ως ολοκλήρωση ενός ασύγχρονου διαδικτυακού μαθήματος, το οποίο παρακολούθησαν περίπου 60 φοιτητές από τις 7 συμμετέχουσες χώρες. Ο επταήμερος κύκλος  των εργασιών του ολοκληρώθηκε της Παρασκευή 22/7/2022, με μια ενημερωτική συνάντηση των συμμετεχόντων στο Ξενοδοχείο Mouzaki Palace Hotel, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αποστολία Αγγελάκη, ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κώστας Ζυγογιάννης με τον Οικονομικό Επόπτη κ. Κώστα Λαμπρόπουλο, ο Συντονιστής του «Δικτύου ΟΤΑ Πίνδος» κ. Χρήστος Γκρέκος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Σοφάδων κ. Δημήτρης Φραγκόπουλος κ.α..

Υπογραμμίζεται ότι το σύνολο των αναφερόμενων εκπαιδευτικών δράσεων είναι μέρος του έργου: «Innovative education for sustainable development in peripheral rural areas -RUR’UP», Strategic Partnership (KEy Action 2), Erasmus + Program που υλοποιείται με συντονιστή το Εργαστήρι Αγροτικού Χώρου του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Προηγούμενο άρθρο Πανελλήνιο Αντάμωμα Αγραφιωτών: Στηρίξτε με έργα τα Άγραφα!
Επόμενο άρθρο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Μια πρωτότυπη δανειστική Βιβλιοθήκη