Ειδήσεις

Πανελλήνιο Αντάμωμα Αγραφιωτών: Στηρίξτε με έργα τα Άγραφα!


Με ιδιαίτερη επιτυχία και μαζική συμμετοχή Αγραφιωτών από πολλές περιοχές της χώρας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Ιουλίου στην «Τριφύλλα» της Κοινότητας Κλειτσού Αγράφων του Δήμου Καρπενησίου, στο «Σπίτι του Διαβάτη» και το εορτάζον ξωκλήσι της Αγίας Άννας το Πανελλήνιο Αντάμωμα Αγραφιωτών Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων που συνδιοργανώθηκε από τους: ∆ήμο Καρπενησίου, Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας Ευρυτανίας,  ∆ήμο Αγράφων Ευρυτανίας, ∆ήμο Καρδίτσας, ΠΕ∆ Θεσσαλίας, Κοινότητα Κλειτσού και Συλλόγων, Ενορία Κορίτσης Κλειτσού, Σύλλογος Γυναικών ∆.Ε. Φουρνάς Ευρυτανίας με την υποστήριξη των Περιφερειών: Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας Π.Ε. Ευρυτανίας και  Π.Ε. Καρδίτσας και υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Καρπενησίου και της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Αγραφιωτών αποτέλεσε μια ευκαιρία να συναντηθούν οι Αγραφιώτες μεταξύ τους και  να ανταλλάξουν σκέψεις και προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον της περιοχής και να αναδείξουν πάγια αιτήματα και διεκδικήσεις της περιοχής από την Πολιτεία.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρ. Καλογήρου, ενώ τις  Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κων. Νούσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Ευρυτανίας κ. Αρ. Τασιός και η θεματική Αντιπεριφερειάρχης για  θέματα Ορεινής και Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας κ. Κατ. Καλαντζή, οι οποίοι και χαιρέτησαν την εκδήλωση.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου κ. Γκαρίλα εκ μέρους του Δημάρχου Καρπενησίου και Προέδρου της ΠΕΔ Στ. Ελλάδας κ. Νικ. Σουλιώτη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κλειτσού κ. Σπ. Μπερμπερής ως «οικοδεσπότης» της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος  της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων και των Απανταχού Κλειτσιωτών κ Φώτης Κουλαρμάνης,  ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλ. Καρδαμπίκης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γρ. Τομεακής Επιτροπής της Ευρυτανίας, κ. Γ Μπακογεώργος και η εκπρόσωπος του Δήμου Καρδίτσας κ. Ουρ. Σούφλα. Κοινή συνισταμένη όλων των χαιρετισμών ήταν η ανάγκη η Πολιτεία να σκύψει άνω από τα προβλήματα της περιοχής των Αγράφων και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, αλλά και ειδικών προγραμμάτων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση σε μια περιοχή με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά και μοναδικό φυσικό πλούτο.

Από τον Γραμματέα της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ Κων. Σούφλα που συντόνιζε την εκδήλωση αναγνώστηκαν τα μηνύματα που απέστειλαν προς τους διοργανωτές ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κων. Τσιάρας και οι βουλευτές Καρδίτσας κ.κ. Γ. Κωτσός, Ασ. Σκόνδρα και Ευρυτανίας Κων . Κοντογεώργος

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Βασ. Τσαντήλας στην τοποθέτησή του κάλεσε τους Αγραφιώτες να είναι περήφανοι για την καταγωγή και τον τόπο τους εκφράζοντας πάντως την άποψη ότι η Πολιτεία δεν αντιμετώπισε με τον τρόπο που έπρεπε μια περιοχή με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και με τεράστια συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας ενώ έθεσε μερικά βασικά αιτήματα προς την εκπρόσωπο της κυβέρνησης τα οποία είναι:

-Η άμεση χρηματοδότηση της Γέφυρας Μέγδοβα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

-Η ολοκλήρωση των μελετών από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας για την αποπεράτωση του «Παραμεγδόβειου» οδικού άξονα, όπου υπολείπεται ένα τμήμα 12 χλμ για να ενωθεί η Θεσσαλία με τη Δυτική Ελλάδα ,

-Η σύνδεση της λίμνης Πλαστήρα με το Καρπενήσι όπου απομένουν 5 χλμ,

-Η χρηματοδότηση περάτωσης όλων των οδικών συνδέσεων Αγράφων Ευρυτανίας και Καρδίτσας,

-Η σύνταξη ενιαίας μελέτης ανάδειξης και αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων και πόρων των Αγράφων και η στήριξη των αγροτών, κτηνοτρόφων, δασεργατών, επιχειρήσεωντουρισμού και μελισσοκόμων και η ανάδειξη των μνημείων (μοναστηριών, γεφυριών)

-Η χρηματοδότηση της αποπεράτωσης του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Αγράφων στην Κοινότητα Αμαράντου

-Η συγκρότηση και ένταξη στο Δίκτυο Δήμων ΠΙΝΔΟΥ όλων των Δήμων Ευρυτανίας και Καρδίτσας με Αγραφιώτικες Κοινότητες στο πρόγραμμα Ορεινή Ελλάδα

-Η αποκατάσταση των ζημιών του Ιανού και η αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών.

-Οχαρακτηρισμός του ενιαίου γεωγραφικού χώρο των Αγράφων, που σήμερα περιλαμβάνεται στους Δήμους: Αγράφων και Καρπενησίου Π.Ε. Ευρυτανίας και στους Δήμους: Αργιθέας, Πλαστήρα, Καρδίτσας, Μουζακίου και Σοφάδων της Π.Ε. Καρδίτσας Θεσσαλίας ως Ιστορική Επαρχία Άγραφων και τα Άγραφα ως χώρο ιστορικής και πολιτιστικής αξίας

Η Γ. Γ. του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο αντάμωμα κ. Χρ. Καλογήρου εξήρε την πρωτοβουλία των διοργανωτών και την διάθεση όλων των Αγραφιωτών να διεκδικήσουν ενωμένα ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο τους και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα των Αγραφιωτών εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να χαράξει μια ορεινή πολιτική που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης και ανασυγκρότησης για την περιοχή, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη και τυποποίηση των  τοπικών της προϊόντων που είναι ένας ανεκτίμητος πλούτος.

Ακολούθησε η εμφάνιση των Χορευτικών τουΜορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δρακότρυπας “Η Ανάπλαση” και του Εκπολιτιστικού και Εξωραϊστικού Σύλλογος ο “Κέδρος” της Κοινότητας Κέδρου και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα γνήσιο Αγραφιώτικο γλέντι με παραδοσιακή Αγραφιώτικη κομπανία.

Στην εκδήλωση που ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία των Αγράφωνκαι τους Yπερχιλίους πεσόντες Αγραφιώτες, Καρδιτσιώτες και Ευρυτάνες στην Μικρά Ασία (1919-1922) παραβρέθηκαν επίσης ο π. Τίτος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καρπενησίου κ.κ. Παντ. Χαλκιάς και Ιωαν. Σβερώνης, η Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Αν. Κοτρωνά, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Νεράϊδας κ. Λαμ. Γάκης, Μολόχας κ. Ηλ. Ζυγούρης  Πύργου Ιθώμης κ. Βασ. Αποστολίδου  και η πολιτευτής του Ν. Ευρυτανίας κ. Θωμ. (Τζίνα) Οικονόμου

Την διοργάνωση υποστήριξαν οι Σύλλογοι: Σύνδεσµος Αποδήµων Κλειτσού Ευρυτανίας, Σύλλογος Κλειτσιωτών  Ν. Φθιώτιδος «Ο Άγιος Κυπριανός», Εξωραϊστικός Σύλλογος Βράχας Ευρυτανίας «Η Μεταµόρφωση του Σωτήρος», Σύλλογος απανταχού Φουρνιωτών «Ο Λεπενιώτης», Σύλλογος Φουρνιωτών Φθιώτιδος «Το Ζαχαράκι», Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Νέα Βράχα», Μορφωτικός Σύλλογος Μολοχιωτών – Νεολαία Μολόχας, Εξωραϊστικός, Μορφωτικός Σύλλογος Νεράϊδας ∆ολόπων, Σύνδεσµος Αποδήµων Σαραντάπορου -Μεγαλάκκου Καρδίτσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αµαράντου.  Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Μορφωτικός Σύλλογος Κοσκινά.

Η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της προς όλους τους φορείς που στήριξαν με τη συμμετοχή τους τη διοργάνωση, καθώς και όλους, όσοι  παραβρέθηκαν στο Πανελλήνιο Αντάμωμα Αγραφιωτών Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παραδοσιακές, Γευστικές Διαδρομές … και Διαδρομές στην φύση
Επόμενο άρθρο Καινοτόμες μέθοδοι εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Θερινό Σχολείο Μουζακίου