Ειδήσεις

Κάλεσμα του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας σε πικετοφορία ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό


Στις 9 Νοέμβρη δώσαμε με επιτυχία μια μεγάλη μάχη. Πάνω από χίλια άτομα λαού συμμετείχαν στη μεγαλειώδη απεργιακή διαδήλωση στην πόλη μας αλλά και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας.  Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν συμβιβάζονται να τους καταδικάζουν στην αθλιότητα, την φτώχεια , την ανέχεια για τα κέρδη της εργοδοσίας.

Ήταν μια μάχη που μας γέμισε όλους αισιοδοξία. Πήραμε κουράγιο από όσους αυτή την ημέρα έκαναν το βήμα για πρώτη φορά ,όσους βγήκαν μπροστά σε χώρους δουλειάς , άφησαν την δουλειά τους, κλείσανε το μαγαζί τους. Ξεπερνώντας φόβους και δισταγμούς με θάρρος σήκωσαν το βάρος της ευθύνης σε αυτές τις δύσκολες ημέρες και συναντήθηκαν σε ένα ανθρώπινο ποτάμι   . Πορευτήκαμε μαζί στο ίδιο ,μετερίζι με τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους αλλά και τους φοιτητές και σπουδαστές.

Η μάχη αυτή ήταν μια παρακαταθήκη για τον αγώνα μας.  Η συνέχειά του δεν μπορεί παρά να είναι να δυναμώσει η απαίτηση, η διεκδίκηση. Για αυξήσεις στους μισθούς, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να παρθούν μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, για να έχουμε φθηνό ρεύμα και βασικά αγαθά για όλο τον λαό.

Είναι ένα αγώνας επιβεβλημένος, αναγκαίος και αποτελεί  την μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει ο λαός μας στην πολιτική που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις και οδηγεί σήμερα 7 στους 10 εργαζόμενους να έχουν κόψει αρκετά είδη διατροφής λόγω της ακρίβειας και της κοροϊδίας του «καλαθιού». Αυτή είναι η μόνη αξιοπρεπής κι ανθρώπινη στάση απέναντι στα κοράκια, που αξιοποιούν τους νόμους όλων των κυβερνήσεων για να μπουκάρουν σαν τους κλέφτες μέσα στα σπίτια μας σπάζοντας πόρτες, απαιτώντας να γίνουν δικά τους.

Η πείρα που έχουμε αποκτήσει δεν αφήνει χώρο για νέες αυταπάτες. Θα είναι επιζήμια κάθε αναμονή που θα παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις περιμένοντας την όποια κυβερνητική εναλλαγή. Σωτηρία για το λαό μπορεί να υπάρξει μόνο από τον ίδιο τον λαό.

Πίσω από κάθε εργατικό πρόβλημα και αδιέξοδο, πίσω από την φτώχεια, την ακρίβεια, την καταστολή, τους πλειστηριασμούς, τον πόλεμο, η αιτία παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Είναι η ακόρεστη δίψα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Για την αύξησή τους νομοθετούν όλες οι κυβερνήσεις, για τον ίδιο λόγο δυναμώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης και της καταστολής.

Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας! Μόνο η ενεργητική παρέμβασή μας στους χώρους δουλειάς, σε κάθε εργασιακό χώρο μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα με αυξήσεις, με πραγματική ανακούφιση του εργαζόμενου λαού!

Απαιτούμε:

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τουλάχιστον πάνω από τον πληθωρισμό. Κατώτερος μισθός στα 825 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Καταβολή ΑΜΕΣΑ του δώρου Χριστουγέννων σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Επιστροφή 13ης και 14ης σύνταξης.

Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες.

Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, στα καύσιμα και στα βασικά είδη.

Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.

Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας κι αναστολή κατασχέσεων.

Κατάργηση των φόρων σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια και στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης(π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη).

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες.

Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης για τους αγροτοκτηνοτρόφους και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Έργα για προστασία από τις φυσικές καταστροφές. Ασφάλιση και αποζημίωση 100% από τον ΕΛΓΑ.

Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Χιλιομετρική αποζημίωση σε κάθε εργαζόμενο για την μετακίνηση με ιδιωτικό μέσο. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%.

Καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς , δεν θα πληρώσουμε το πόλεμό τους.

Απορρίπτουμε τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό που φέρνει μεγαλύτερη ακρίβεια, φτώχεια, φορολογική αφαίμαξη σε βάρος του λαού, που θα κληθεί να σφίξει και άλλο το ζωνάρι για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τρελή κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει νέες αυξήσεις φόρων για το λαό που θα ξεπεράσουν τα 50 δις ευρώ την ίδια στιγμή που μοιράζει στους επιχειρηματικούς ομίλους 14 δις ευρώ. Έρχονται νέες περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική ενάντια στη ζωή και στα δικαιώματά μας.

Η δύναμη βρίσκεται στη μαζική οργάνωση και στον ταξικό αγώνα

Με αποφασιστικότητα, με μαχητικότητα και ξεσηκωμό σε κάθε χώρο δουλειάς να γίνει η οργή μας δύναμη διεκδίκησης και ελπίδας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τις νέες μεγάλες κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα”.

 

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τα μέλη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Επόμενο άρθρο Παραμένουν στο μπλόκο οι αγρότες της Καρδίτσας