Ειδήσεις

Παραμένουν στο μπλόκο οι αγρότες της Καρδίτσας


Με τα τρακτέρ παρατεταγμένα στον παράλληλο δρόμο του αυτοκινητόδρομου Ε-65, στο Δέλτα, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας κλιμακώνουν την πάλη τους και εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά τους.

Από την πρώτη στιγμή, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς, με ανακοινώσεις και επισκέψεις στο μπλόκο, βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά τους.

Στο χώρο του μπλόκου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς, εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί.

Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των φορέων, ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Γιάννης Τσιούτρας, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο για τα δίκαια αιτήματά τους και η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύσεις, επιλέγει την τρομοκρατία και τη βία. Είναι σημαντικό που βρίσκονται εδώ σωματεία και μαζικοί φορείς, αφού είναι γνωστό ότι έχουμε κοινούς αντιπάλους, κοινά προβλήματα, ενώ και τα αιτήματα που έχουμε δεν αφορούν μόνο εμάς , αλλά και τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους των σπουδών, τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών».

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, με την αποφασιστικότητά τους πέρασαν τον φραγμό των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και ανέβηκαν πάνω στον αυτοκινητόδρομο Ε-65.

Εκεί μίλησε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

« Βγήκαμε στον δρόμο για να υπερασπίσουμε το εισόδημά μας που συρρικνώνεται εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ. Αυτές οι πολιτικές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών του δικού μας μόχθου, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, μας αφήνουν απροστάτευτους στο έλεος του καιρού χωρίς να αποζημιωνόμαστε για τις καταστροφές στις παραγωγές μας, κρατούν χαμηλές τις τιμές των προϊόντων μας, δεν μας πληρώνουν στην ώρα μας με διάφορες δικαιολογίες, μας οδηγούν στη φτώχεια, μας στερούν μια αξιοπρεπή ζωή.

Εδώ στην Καρδίτσα, οι βαμβακοπαραγωγοί γνωρίζουν πως με τιμή 67 λεπτά ανά κιλό δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής που υπάρχει τώρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας.

Αντίστοιχα, με τις περικοπές στις ενισχύσεις που προβλέπει η νέα ΚΑΠ, θα ερημώσει όλος ο νομός αφού θα μειωθεί κατά πολύ το εισόδημα μας.

Ταυτόχρονα και εμείς όπως όλος ο λαός, δεχόμαστε τη φοβερή επίθεση των τεράστιων ανατιμήσεων στο οικιακό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα μετακίνησης, της μεγάλης ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Ξέρουμε καλά ότι με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον συντονισμένο αγώνα μπορούμε να φρενάρουμε την επίθεση που δεχόμαστε, να αποσπάσουμε κατακτήσεις με βάση τα δίκαι αιτήματα μας.

Απαιτούμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας ώστε να πάρουμε μια ανάσα και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας.

Διεκδικούμε: Μείωση του κόστους παραγωγής, άμεση πληρωμή των κακός παρακρατηθέντων χρημάτων από τα προγράμματα και τις ενισχύσεις. Αναπλήρωση εισοδήματος λόγο της νέα ΚΑΠ που προβλέπει μειωμένες ενισχύσεις, κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.”

Μετά την ομιλία έγιναν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων και της τοπικής διοίκησης. Συγκεκριμένα την στήριξη τους μετέφεραν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, οι δήμαρχοι Καρδίτσας, Παλαμά, ο αντιδήμαρχος Σοφάδων, και οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ενωσης Ιατρών, του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων, του συλλόγου γυναικών Καρδίτσας.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη θα γίνει μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ που θα ξεκινήσεις στις 5:00 μ.μ. από το μπλόκο και θα κατευθυνθεί μέσα στην πόλη της Καρδίτσας.

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες της Καρδίτσας θα συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις για τα δίκαια αιτήματα τους.

ΠΗΓΗ; 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας σε πικετοφορία ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού την Τετάρτη 14/12