Ειδήσεις

Κάλεσμα του συνδικάτου οικοδόμων για συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης 16 Μαρτίου


Η απόφαση για νέα πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, πατάει πάνω σε πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και διαρκώς οξύνονται. Υπηρετεί τις ανάγκες μας που, όλα αυτά τα χρόνια, συνεχώς συμπιέζονται από τους αντεργατικούς νόμους και τη συνολικότερη αντεργατική πολιτική. Η πολιτική αυτή, οπλίζει τα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας και τη διευκολύνει να διατηρεί, για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, τα μεροκάματα, την ασφάλιση, τους εργασιακούς όρους στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τα χρόνια της μεγάλης κρίσης και ανεργίας στον κλάδο μας.

Η ανάκαμψη στον κλάδο και ιδιαίτερα στην οικοδομή, τα τελευταία χρόνια, δεν έφερε ουσιαστική βελτίωση στο σύνολο των όρων δουλειάς δηλαδή, στην ασφάλιση, στο ένσημο.

Σήμερα υπάρχουν νέες δυνατότητες για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας και να πετύχουμε αποτελέσματα που θα ανακουφίσουν τη ζωή μας.

Ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, έχει επείγοντα χαρακτήρα και δε χωράει καμία καθυστέρηση.

Το μεροκάματό μας εξανεμίζεται πριν καν μπει στις τσέπες μας από την τεράστια ακρίβεια, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στο super market, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που έχουν φτάσει στα ύψη κι εκεί θα διατηρηθούν για πολύ καιρό.

Η κατάσταση αυτή έχει συνέπειες, όχι μόνο για τους μεροκαματιάρηδες του κλάδου αλλά και για τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τους φατουρατζήδες που εργάζονται στην οικοδομή. Η αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά, μεταφέρεται ως πίεση και οξυμένο πρόβλημα στα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν σχέση με τις Κατασκευές.

  • Αυτός που φτιάχνει ή ανακαινίζει το σπίτι του, βγαίνει εκτός προϋπολογισμού με τις αυξημένες τιμές στα οικοδομικά υλικά.
  • Ο φατουρατζής, οι μικροΕΒΕ βρίσκονται σε ένα «τρεχαλητό», εντατικοποιούν τη δουλειά μήπως και καταφέρουν να την ολοκληρώσουν χωρίς να μπουν μέσα.
  • Ο μεροκαματιάρης οικοδόμος θα υποστεί όλη την πίεση για να βγει η δουλειά και θα είναι με την αγωνία αν θα του πληρωθούν όλα τα μεροκάματα.

Για τους μεγαλοεργολάβους των δημοσίων έργων έχουν.. Η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει την οικονομική τους στήριξη, με αναπροσαρμογή  10% επιπλέον των συμβολαίων εκτέλεσης των έργων λόγω των ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών. Για τους εργαζόμενους, τους μεροκαματιάρηδες, τους μικρούς ΕΒΕ που δουλεύουν στην ιδιωτική οικοδομή, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του εισοδήματός τους, όπως διαχρονικά κάνουν όλες οι κυβερνήσεις.

Είναι πρόκληση, οι εργοδοτικές οργανώσεις να επικαλούνται διάφορες δυσκολίες και εμπόδια για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση τους χρηματοδοτεί επειδή ανατιμήθηκαν τα οικοδομικά υλικά και αυτοί κάνουν παζάρια στην υπογραφή σύμβασης εργασίας που θα ανακουφίζει τους εργαζόμενους, θα βελτιώνει τα μεροκάματα και τους μισθούς, 13 χρόνια μετά την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης.

Συνάδελφοι,

Είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους. Τα αιτήματα και το πλαίσιο που θέτουμε για την κλαδική απεργία αφορούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και των Κατασκευών.

Η επιτυχία της Απεργίας στις 16 Μάρτη και των απεργιακών συγκεντρώσεων μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια νέες δυνατότητες, να δημιουργήσει όρους για να πετύχουμε αποτελέσματα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Οι λύσεις που προσδοκούμε και διεκδικούμε να γίνουν πράξη δεν θα έρθουν αν μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, αν κάνουμε υπομονή να περάσει η μπόρα, αν περιμένουμε να εμφανιστούν οι σεσημασμένοι «σωτήρες», που όλο τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» και όταν έρθουν «στα πράγματα», μας φορτώνουν με αντεργατικούς νόμους και ψαλιδισμένα δικαιώματα.

Μόνο με το δικό μας αγώνα μπορούμε να σώσουμε τη ζωή μας!

Το δίκιο μας θα κερδηθεί με τον αγώνα μας! Κανείς δεν πρόκειται να μας χαριστεί.

Προηγούμενο άρθρο Αναγγελία ζημιάς λόγω παγετού στις 28 και 29/01/2022 στην Τοπική Κοινότητα Γεφυρίων
Επόμενο άρθρο Διαμαρτυρία Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας