Ειδήσεις

Κέντρο Υγείας Καρδίτσας: To βρεφικό μασάζ (τρυφερό άγγιγμα)


Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου, που έχει σαν  σκοπό να μας προστατεύει και να μας ενώνει με το περιβάλλον γύρω μας.

Πλουσιότατο από νευρικές απολήξεις, διάχυτα κατανεμημένες, το δέρμα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τα ερεθίσματα της στοργικής αφής και της ρυθμικής κίνησης, που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και την έκκριση ορμονών.

Το μασάζ έχει ζωτική σημασία για τον άνθρωπο από την ώρα της γέννησης του, τότε που ήδη έχει δεχθεί το πιο δυνατό μασάζ. Το νεογέννητο χρειάζεται το τρυφερό άγγιγμα όσο και την τροφή του για αναπτυχτεί σωστά χωρίς σωματικά και ψυχικά προβλήματα.

Το βρεφικό μασάζ είναι πράξη αγάπης, αλλά είναι και ένα εργαλείο για τον γονιό, που χρειάζεται μόνο τα χέρια του και την καρδιά του. Μπορεί να έχει μόνο  θετικό αντίκτυπο στο βρέφος που θα το συντροφεύει για πολλά χρόνια.

Πολλαπλά τα οφέλη που βιώνει το ίδιο το βρέφος, βοηθώντας το να αναπτύξει εμπιστοσύνη, σεβασμό, αγάπη και επικοινωνία με τον φροντιστή – γονέα του καθώς μέσω της διαδικασίας ο γονέας – φροντιστής, μαθαίνει να ερμηνεύει καλύτερα τα μηνύματα που στέλνει το βρέφος και να ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες του. Από την άλλη μεριά το βρέφος εισπράττει αγάπη και την απόλυτη αφοσίωση των γονιών του. Έτσι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται και ισχυροποιείται ο δεσμός μεταξύ του γονιού και βρέφους. Μέσα από την διαδικασία του μασάζ το μωρό μαθαίνει να αγαπά και να αγαπιέται, καθώς και ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του γονέα για το πώς να χειρίζεται το μωρό του.

Με το βρεφικό μασάζ βοηθάμε και ενισχύουμε  την σωματική ανάπτυξη του μωρού μας, καθώς και να εκπληρώσει στο έπακρο τις φυσικές δυνατότητες του στο μυοσκελετικό σύστημα όπου επιδρούμε άμεσα αλλά και στο νευρικό σύστημα, στο ανοσοποιητικό καθώς και στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Με το μασάζ  τα μωρά απολαμβάνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της έκκρισης περισσότερης σεροτονίνης, (η ορμόνη της χαράς) και λιγότερη κορτιζόνη (η ορμόνη του στρες). Έτσι τα βρέφη είναι πιο ευδιάθετα και χαρούμενα μετά από ένα μασάζ. Επίσης με την μάλαξη, τα μωρά, «λούζονται» κυριολεκτικά με μεγάλες ποσότητες ωκυτοκίνης (η ορμόνη της αγάπης), που έχει χαλαρωτική και παυσίπονη δράση.

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι τα μωρά απολαμβάνουν καλύτερο ύπνο μετά από ένα χαλαρωτικό μασάζ γιατί με το μασάζ παράγεται μελατονίνη (η ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο).

Το βρεφικό μασάζ ανακουφίζει από κολικούς, αέρια, δυσκοιλιότητα, κοιλιακές κράμπες, μυϊκή και συναισθηματική ένταση, που είναι συχνά φαινόμενα των βρεφών, προκαλώντας τους κλάμα και ανησυχία και πολλές φορές αναστατώνουν τους γονείς μη μπορώντας να διαχειριστούν την κατάσταση και να παρηγορήσουν το μωρό τους.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι βοηθάει να πάρουν πιο γρήγορα βάρος τα λιποβαρή και πρόωρα μωρά. Το βρεφικό μασάζ παρέχετε ως μέτρο πρόληψης σωματικής και ψυχικής υγείας, αλλά και ως θεραπευτική μέθοδος.

Η τέχνη του βρεφικού μασάζ έχει τις ρίζες της στην  αρχαία Ινδία, εκεί όπου ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ολιστικά (ψυχή, σώμα και πνεύμα).

Λόγω της τεκμηρίωσης όλων των παραπάνω από πολυάριθμες έρευνες και μελέτες, σε πολλά νοσοκομεία του δυτικού κόσμου εκπαιδεύουν το προσωπικό για να το προσφέρουν στις  μονάδες εντατικής θεραπείας και σε μονάδες πρόωρων.

Αν είστε γονιός βρέφους μέχρι ενός έτους, στην πόλη της Καρδίτσας, και επιθυμείτε να μάθετε πως να κάνετε μασάζ στο μωρό σας, ελάτε σε επικοινωνία με το Κέντρο Υγείας Καρδίτσας. Εκεί θα λάβετε δωρεάν μαθήματα βρεφικού μασάζ από την κυρία Τσιρώνη Ασπρούδη Σοφία, μαία, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ, από τον διεθνή οργανισμό IAIM (international association of infant massage), υπό την επίβλεψη των ιατρών «Σταθμού Φροντίδας Μάνας Παιδιού και Εφήβων».

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2441047117 ή 2441041836.

Προηγούμενο άρθρο Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ
Επόμενο άρθρο 79 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα