Ειδήσεις

ΚΚΕ Θεσσαλίας: Nα πάρει ο λαός στα χέρια του την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του


2330 θετικά κρούσματα προστίθενται σήμερα,  στα χιλιάδες των προηγούμενων ημερών στη Θεσσαλία αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά ότι η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση  με κριτήριο τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγεί αναπόφευκτα τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας  να βρίσκονται για άλλη μια φορά εκτεθειμένοι .

Η περιοχή της Θεσσαλίας είναι ακόμη ένα παράδειγμα για το πώς οι μεγάλοι χώροι δουλειάς μένουν ανοχύρωτοι, μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης, χωρίς κανένα ουσιαστικά μέτρο προστασίας των εργαζομένων, αφού τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ομίλων, στην συνεχή λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας για να μην υπονομευθεί η κερδοφορία τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αγωνιστικά μέσα από τα σωματεία τους , άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και διάθεση ατομικών μέσων προστασίας, όπως οι μάσκες αυξημένης προστασίας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των εργαζομένων.

Μπροστά στο  επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, για να αποφευχθεί η παραπέρα διασπορά,  η κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για πρόσληψη εκπαιδευτικών για να εξασφαλίζεται η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15.

Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία και να παρθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Την ίδια ώρα φυσικά  η υποβάθμιση και υπολειτουργία στα Κέντρα Υγείας  των δήμων  στην περιοχή μας ,  όπως  και στα περιφερειακά ιατρεία,  ακόμη και στις κωμοπόλεις και στις μεγάλες συνοικίες  των πρωτευουσών, έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι και ασθενείς, να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα προσπαθώντας να κάνουν τεστ, ενώ λόγω αυτής της κατάστασης αναγκάζονται να πληρώνουν τα μοριακά και τα rapid τεστ σε φαρμακεία και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Περπατώντας κανείς μέσα στις πόλεις, διαπιστώνει εύκολα την  ανεπάρκεια των σταθμών διενέργειας rapid test, με ουρές αναμονής που μεγαλώνουν μέρα τη μέρα. Απαιτούμε εδώ και τώρα περισσότερους σταθμούς διενέργειας δωρεάν test για κάθε ενδιαφερόμενο, καθημερινά προσβάσιμα σε όλο τον πληθυσμό

Η ΕΠ Θεσσαλίας  του KKE καλεί το λαό της περιοχής  μαχητικά να συνεχίσει την πάλη του μέσα από τα σωματεία του, τους μαζικούς φορείς διεκδικώντας σήμερα μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, που είναι πιο αναγκαίες από ποτέ.  Να παλέψει  ενάντια στις απολύσεις που με προκλητικό θράσος  αναγγέλλει η κυβέρνηση  καταρχήν για τους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη μονιμοποίηση  όλων των επικουρικών και συμβασιούχων υγειονομικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ενώ κάθε μέρα γίνεται και πιο φανερή η ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα, αυτός παραμένει «ανέγγιχτος» και ελεύθερος να θησαυρίζει, «επενδύοντας» στα τραγικά αδιέξοδα του δημόσιου συστήματος.

Έστω και αυτή την στιγμή, η κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των υγειονομικών και των μαζικών φορέων της περιοχής, για  επίταξη των εκατοντάδων κλινών νοσηλείας που έχουν οι  μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της περιοχής . Χαρακτηριστικά στην πόλη της Λάρισας, ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει –με το αζημίωτο- μόλις 250 κλίνες περίπου, όταν αριθμεί 1984.  Αντίστοιχα να προχωρήσει η επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων με στόχο την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των διαγνωστικών ελέγχων.

Ενώ γίνεται αναγκαίος ο εμβολιαστικός σχεδιασμός που να περιλαμβάνει συνδυασμένα μέτρα προσωποποιημένης ενημέρωσης, παρακολούθησης του πληθυσμού, προληπτικές εξετάσεις και ουσιαστική φαρμακοεπαγρύπνηση, όλα αυτά εξαντλούνται στο 15λεπτο αναμονής στο εμβολιαστικό κέντρο.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ούτε «αβλεψίες» της κυβέρνησης ούτε «ιδεοληπτικές εμμονές», όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν της ζητάει «από κοινού διαχείριση της πανδημίας». Δεν οφείλονται ούτε στο «καινούριο» του ιού ούτε στη νέα επικίνδυνη μετάλλαξη ούτε στο γεγονός ότι μια έκθεση δεν έφτασε στο Μαξίμου ή έφτασε και την έκρυψαν.

Είναι αποτελέσματα της πιστής εφαρμογής της στρατηγικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, του «εξορθολογισμού του κόστους», της μείωσης των κρατικών δαπανών, των εργαλείων με τα οποία διευκολύνονται οι επενδύσεις από τους επιχειρηματικούς ομίλους και στον τομέα της Υγείας.

Και φέρνουν ξανά στην επιφάνεια τη «μεγάλη εικόνα»: ότι η προστασία της υγείας του λαού δεν συναντιέται πουθενά με το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας και με τα πρωτόκολλα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, παλεύοντας για μέτρα ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία και στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το σύστημα που βάζει τις ανάγκες του στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο.

 

Προηγούμενο άρθρο Δικαιούχοι φοιτητές/τριες δωρεάν σίτισης από 7-1-2022 έως 30-6-2022
Επόμενο άρθρο Παράσταση διαμαρτυρίας των καλλιτεχνικών σωματείων Θεσσαλίας