Ειδήσεις

Κλιμακώνουν τον αγώνα οι αγρότες του Νομού


Τους εκατοντάδες αγρότες που βγήκαν με τα τρακτέρ τους στις πλατείες 33 χωριών του νομού Καρδίτσας, χαιρέτισαν με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «Η  μαζική συμμετοχή των συναδέλφων  στέλνει  ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα προβλήματα που έχουν είναι πολύ μεγάλα και απαιτούν λύσεις. Καλούμε τους συναδέλφους που δεν έχουν βγάλει ακόμα τρακτέρ να το κάνουν και να πλαισιώσουν τους αγρότες που είναι στο δρόμο, έτσι ώστε να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση. Επιπλέον δίνουμε περιθώριο στην κυβέρνηση με τα τρακτέρ στις πλατείες να δώσει λύση και να μην μας αναγκάσει να κάνουμε επόμενο βήμα κλιμάκωσης του αγώνα. Εμείς έχουμε τα τρακτέρ στις πλατείες, δεν κλείνουμε δρόμους, αλλά είμαστε αποφασισμένοι αν δεν δοθούν λύσεις να κλιμακώσουμε τον αγώνα και τότε θα μας οδηγήσει η κυβέρνηση στο δρόμο. Η ευθύνη είναι στα χέρια της κυβέρνησης την καλούμε να δώσει άμεσα λύσεις για να μπορέσουμε κι εμείς να αποχωρήσουμε από τις πλατείες των χωριών μας».

Οι αγρότες της Καρδίτσας προβάλλουν το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος έως την τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό για το βαμβάκι, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ξανακαλλιεργήσουν.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του, περιλαμβάνει τα εξής:

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο ΑΣΚ: Με μοναδικό στόχο τη νίκη και τον κόσμο συμπαίκτη!
Επόμενο άρθρο Στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων