Ειδήσεις

Κλιματική Κρίση – Δρούμε Άμεσα – Μειώνουμε τις Συνέπειες


 Ο αγροτικός τομέας είναι από τους πλέον ευάλωτους ως προς την κλιματική αλλαγή, αυτό το φαινόμενο που έχει, πλέον, μπει στην καθημερινότητά μας, καθώς αποτελεί απειλή για όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη. Λόγω αυτού, είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να βρεθούν λύσεις και να δημιουργηθούν πολιτικές και πρακτικές για την αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση των φυσικών πόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, διενεργήθηκε το τετραήμερο σεμινάριο με θέμα «Μέτρα προσαρμογής του αγροτικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» με αφορμή το έργο «ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ. Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων», που διοργανώθηκε από την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια», με την υποστήριξη σημαντικών φορέων, όπως το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και τον Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου. Ο σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ανάδειξη καινοτόμων δράσεων για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Λίμνη Κάρλα.

Παράλληλα, επιτεύχθηκε η ανάδειξη του περιβαλλοντικού έργου της περιοχής, αλλά και η σημασία της ίδιας της λίμνης, έτσι ώστε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2022 ολοκληρώθηκε με επιτυχίατο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, με θεματικές που είχαν να κάνουν με τις «επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» και την «Διαχείριση Υδάτινων πόρων με έμφαση στον αγροτικό τομέα και σχετικά μέτρα προσαρμογής και υποδομών».

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της Γεωπονική; Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, με επίσκεψη Πεδίου στο Θερμοκηπιακό Πάρκοτου Τμήματος Γεωπονίας και Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βελεστίνο Μαγνησίας. Τις διαλέξεις πραγματοποίησαν έγκριτοι επιστήμονες-ερευνητές  του κλάδου της γεωπονίας, παραθέτοντας έτσι πληθώρα πληροφοριών στους συμμετέχοντες, δίνοντάς τους και ένα έναυσμα να κατανοήσουν σε βάθος το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις προοπτικές και τις επιλογές που υπάρχουν ως προς την αντιμετώπισή του.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα του δεύτερου μέρους του σεμιναρίου, ο κ. Παπαναστασίου Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέλυσε στους παρευρισκόμενους διεξοδικά τις έννοιες του κλίματος και τους φαινόμενου του θερμοκηπίου και στη συνέχεια μίλησε ενδελεχώς για τις μελλοντικές ανάγκες άρδευσης στην περιοχή της Θεσσαλίας υπό τις νέες συνθήκες που ήδη βιώνουμε εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Επιπλέον, ο κ. Τσιρογιάννης Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα τα βασικά στοιχεία για την άρδευση των καλλιεργειών σε συνάρτηση με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου,οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Θερμοκηπιακού Πάρκου και να ενημερωθούν για τα πειράματα που διενεργούνται εκεί, τα οποία αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και αυτοματισμούς με στόχο την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας, από τους ερευνητέςκ.κ. Σοφία Φαλιάγκα, Σοφοκλή Μπούρα και Γιώργο Μηλιώκα. Ένα παράδειγμα όσων έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πεδίου, ήτανη ενημέρωση για τα στάδια λειτουργίας ενός συστήματος ενυδρειοπονίας, το οποίο υποστηρίζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, καθώς καιη ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις αρχές λειτουργίας ενός υδροπονικού συστήματος καλλιέργειας, με το οποίο εξοικονομούνται νερό και λιπάσματα.

Θυμίζουμε πως το πρώτο διήμερο του σεμιναρίου, με τις θεματικές «Κλιματική αλλαγή: θεωρητικό υπόβαθρο και μελλοντικές προγνώσεις» και «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με έμφαση στον αγροτικό τομέα και σχετικά μέτρα προσαρμογής»  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 15 και Κυριακή 16 του Οκτώβρη στο Συγκρότημα Γαιόπολις¨», το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, με συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων ,είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά.

Εκεί οι υψηλού επιπέδου, επιστήμονες που συμμετείχαν με εισηγήσεις ήταν ο κ. ΚέππαςΣταύρος,Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δρ. Ηλίας Αναστασόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Φάνης Γέμτος, Γεωπόνος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,ο κ. Κώστας Γκούμας, Γεωπόνος, Διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων και. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε., ο κ. Τάσος Μπαρμπούτης, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος του Δ.Σ. ΕΘΕΜ, πρ. Γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ και Μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ, ο κ. Άρης Κυπαρίσσης,Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του ΠανεπιστημίουΘεσσαλίας, και ο κ. Νικόλαος Κατσούλας, Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η δράση αυτή, όπως προαναφέρθηκε, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο «ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ. Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων», και υλοποιείται από την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια» (Συντονιστής εταίρος), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίαςκαι τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Τέλος, να σημειωθεί πως η δράση αυτή, δείχνει την ευαισθησία του Πράσινου Ταμείου για την προστασία των οικοσυστημάτων και την διασφάλιση της συνέχισης της ζωής στον πλανήτη, αναδεικνύοντας καινοτόμες δράσεις στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Προηγούμενο άρθρο Πετυχημένη επέμβαση στον Άλεξ Χάντερ – Ευχές για περαστικά
Επόμενο άρθρο Λία Ρογγανάκη: Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα όχι οπτική γωνία