Ειδήσεις

Κώστας Γκαβογιάννης: Διαφάνεια παντού και ειλικρινής σχέση με τους δημότες


Για τη διαχείριση της κακοκαιρίας αλλά και για το όραμα του συνδυασμού «Συνεργασία Ευθύνης», με επικεφαλής τον Γιάννη Γεννάδιο, μίλησε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Καρδίτσας Κώστας Γκαβογιάννης σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Ξεκινώντας από την επικαιρότητα και τα όσα άφησε στο πέρασμά της η καταστροφική κακοκαιρία Daniel, πώς κρίνετε τη διαχείριση της κατάστασης από τη Δημοτική Αρχή; Τρία χρόνια μετά τον Ιανό, τα παθήματα έγιναν μαθήματα; Τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν όπως έπρεπε; Έχουμε αντιπλημμυρική θωράκιση;

Απάντηση: Δεν υπήρξε καμία διαχείριση. Ούτε καν ενημέρωση. Το μόνο που έκαναν ήταν να δικαιολογηθούν για τα φρεάτια που δεν απορροφούσαν το νερό. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, κατά την άποψή τους, είναι τα φρεάτια. Αγνοούν πόσο σημαντική υποδομή είναι τα φρεάτια. Ο ρόλος των φρεατίων είναι να απομακρύνουν τα βρόχινα νερά και να μην λιμνάζουν και να μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης. Δεν παρέχουν καμία αντιπλημμυρική προστασία.

Από αυτή τη θωράκιση και μόνο, από αυτή τη θεώρηση, καταλαβαίνουμε πως δεν έμαθαν τίποτα από τον Ιανό. Δεν επεδίωξαν να μάθουν. Γιατί πίστεψαν ότι δεν θα ξανασυμβεί.

Και όπως γνωρίζουν όλοι οι δημότες, τα λεφτά για αντιπλημμυρικά έργα χρησιμοποιήθηκαν για ασφαλτοστρώσεις δρόμων. Και γενικά για έργα βιτρίνας. Που και τα έργα βιτρίνας γεμάτα κακοτεχνίες είναι.

Το φωνάζουμε τρία χρόνια τώρα. Δεν έχουμε αντιπλημμυρική θωράκιση. Τίποτα δεν αντιμετωπίστηκε σωστά.

Αντιθέτως, η Δικαιοσύνη ερευνά αυτή τη στιγμή ποινικές ευθύνες. Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο όσον αφορά τη Δικαιοσύνη. Μέχρι εδώ.

Ερώτηση: Γενικότερα, κατά πόσο ικανοποιημένος είστε από το έργο της Δημοτικής Αρχής στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων χρόνων; Ποιες είναι οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματά σας;

Απάντηση: Πιστεύω πως κανένας δεν είναι ικανοποιημένος. Γιατί σε αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν έκαναν τίποτα.

Αδιάψευστος μάρτυρας η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας. Ένα έργο που το παρέλαβαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και το μόνο που έκαναν ήταν να γεμίσουν κακοτεχνίες.

Καλά, δεν θέλω να μιλήσω για τον πεζόδρομο, τη Χαρίτου, την Ηρώων Πολυτεχνείου. Είναι όλα στη μοίρα τους.

Τα χωριά, βέβαια, έχουν εγκαταλειφθεί και η δημοτική περιουσία ρημάζει. Παράδειγμα. Υπάρχουν ξενώνες, το Δασικό Χωριό και πολλά άλλα. Δεν κατάφεραν τίποτα. Ούτε να τα συντηρήσουν. Δεν κατάφεραν ούτε τους ποδηλατόδρομους να επισκευάσουν.

Τώρα λέγανε ψέματα στον κόσμο ότι εξασφάλισαν δήθεν χρηματοδοτήσεις, μία με την ανάπλαση του Παυσιλύπου ότι ξεκινάει. Έγιναν δυο διαγωνισμοί εντελώς αφού κανένας εργολάβος δεν εμφανίζεται γιατί ξέρουν ότι όλα είναι πρόχειρα. Και το συγκεκριμένο έργο, βέβαια, μπάζει από παντού.

Ο μόνος διαγωνισμός που προχώρησε είναι αυτός του ηλεκτροφωτισμού. Δεν θέλω να αναλύσω. Τα έχω πει τόσες φορές για τον ηλεκτροφωτισμό. Βέβαια, όλοι γνώριζαν τον ανάδοχο του ηλεκτροφωτισμού πριν ακόμα προκηρυχτεί το έργο.

Όσον αφορά για το τι θα πληρώσουν οι δημότες, τουλάχιστον τα δεκαπλάσια από ότι θα τα κάναμε εμείς με αυτεπιστασία.

Ερώτηση: Ποια θα είναι τα έργα τα οποία θα προτάξει η «Συνεργασία Ευθύνης», εφόσον εκλεγείτε; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Απάντηση: Οι προτεραιότητές μας βρίσκονται στο πρόγραμμά μας και έχουν δημοσιευτεί και μπορεί κάθε δημότης να κρίνει. Σε αντίθετη πλευρά με τους αντιπάλους μας που δεν έχουν καν πρόγραμμα. Ποτέ δεν είχαν. Και είδαμε τα αποτελέσματα.

Ο κεντρικός άξονας των προτεραιοτήτων είναι διαφάνεια παντού. Και ειλικρινής σχέση με τους δημότες.

Ερώτηση: Σε επίπεδο καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και την κατεύθυνση της εικόνας τόσο της πόλης όσο και των Τοπικών Κοινοτήτων, ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις σας;

Απάντηση: Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε 20 βασικές δράσεις. Έχουμε το θέμα της καθημερινότητας που αναπτύσσεται σε πάμπολλες επιμέρους. Επειδή θεωρούμε βασική προϋπόθεση ο δημότης να νιώθει το Δήμο σπίτι του.

Αναφέρω τυχαία 8 βασικές προτεραιότητες για να μην γίνομαι και κουραστικός.

Υπηρεσία Πρασίνου σε πόλη και Δημοτικά Διαμερίσματα, αισθητική αναβάθμιση όλων αυτών, επαρκής φωτισμός, που είναι το άλφα και το ωμέγα, ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας γύρω από τη χρήση του ποδηλάτου που αποτελεί σημείο ταυτότητας για την Καρδίτσα, όπου έχουμε και το σήμα του ποδηλάτου, χάραξη νέων αστικών διαδρομών, προβολή και ανάδειξη όλων αυτών, όσον αφορά για τους ποδηλατόδρομους πανελλαδικά.

Αυτή τη στιγμή, με τους ποδηλατόδρομους που έχουμε δεν μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια μεγάλη ανάδειξη. Τήρηση ωραρίου, φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων και ψηφιακούς ελέγχους, ουσιαστική, ήπια αναμόρφωση του Παυσιλύπου ώστε να μετατραπεί από σημείο αναφοράς σε κόσμημα της πόλης. Γιατί, αυτή τη στιγμή, είναι εντελώς στη μοίρα του. Κάθε γωνιά του Παυσιλύπου θεωρώ ότι πρέπει να μετατραπεί σε όαση για το δημότη και τον επισκέπτη. Και όχι μόνο πέριξ του αναψυκτηρίου.

Προώθηση πράξεων εφαρμογής, αναθεώρηση χρήσεων γης. Είναι πάρα πολύ βασικό αυτό.

Πράσινο στην κεντρική πλατεία, στην πλατεία Δικαστηρίων, την πλατεία Στρατολογίας και τη Δημοτική Αγορά.

Πράσινο, βέβαια, θα κοιτάξουμε να έχουμε και σε όλες τις γειτονιές, σε όλα τα κεντρικά σημεία.

Δηλαδή, θέλουμε μια πόλη που να χαίρεται ο κόσμος να έρθει να την επισκεπτεί.

Διαρκής συντήρηση, πράγμα που δεν γίνεται αυτή τη στιγμή, των κεντρικών αξόνων της πόλης. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα γιατί είναι η βιτρίνα στην είσοδο της πόλης.

Διαρκής καλλωπισμός των εισόδων της πόλης και τις νησίδες όλες.

Αυτά που ενδιαφέρει περισσότερο είναι η καθημερινότητα του πολίτη. Να νιώθει άνετα και όμορφα ο πολίτης.

Ερώτηση: Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τον κόσμο στις περιοδείες σας και τις επαφές που κάνετε; Ποια είναι τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν και για τα οποία ζητούν λύσεις;

Απάντηση: Το βασικό παράπονο των δημοτών το οποίο ακούμε καθημερινά είναι η αδιαφορία που βιώνουν αυτά τα τέσσερα χρόνια. Πλήρης αδιαφορία ακόμα και για τα στοιχειώδη. Με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στη Δημοτική Αρχή.

Για να καταλάβετε, ένα καλοκαίρι ολόκληρο ούτε τα χόρτα δεν έχουν κόψει στα σχολεία. Συντηρήσεις στα σχολεία δεν κάνουν. Ενώ ξεκινάει πάλι η χρονιά, είναι όλα στο έλεος μπορώ να πω.

Ερώτηση: Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες; Για ποιον λόγο, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, να εμπιστευτούν τη «Συνεργασία Ευθύνης» και εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Το μήνυμά μου δεν είναι άλλο από το δίλλημα των εκλογών. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η καταστροφή στο Δήμο Καρδίτσας ή θέλουμε να ορθοποδήσουμε; Είναι απλά τα πράγματα.

Επαναλαμβάνω πως είμαστε ο μόνος συνδυασμός με πρόγραμμα. Όχι πρόγραμμα για το πρόγραμμα αλλά εφαρμόσιμο και με αναπτυξιακούς στόχους.

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, αφήνω τους δημότες να με κρίνουν.

Στις 8 Οκτώβρη οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να καθορίσουν την τύχη τους. Από την επιλογή τους θα κριθεί η ανάπτυξη ή η συνέχεια της οπισθοδρόμησης και της καταστροφής.

Αυτοί θα επιλέξουν και θα βγάλουν τον καλύτερο. Έζησαν, βέβαια, τις καταστάσεις τις μέχρι σήμερα, οπότε ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

Ερώτηση: Και κάτι τελευταίο. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια επιθετικότητα, θα μπορούσαν να πούμε, από άλλους συνδυασμούς προς τον δικό σας. Για ποιόν λόγο πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Απάντηση: Θα αντιστρέψω την ερώτηση και θα πω ΄΄Εσείς πάτε σε κανένα δέντρο ξερό να μαζέψετε καρπούς;΄΄ Θα πάτε να χτυπήσετε ένα δέντρο το οποίο έχει καρπούς.

Τώρα, υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα από κάποιους που δεν έχουν με τι να ασχοληθούν και ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα και με τον δικό μας συνδυασμό.

Βέβαια, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε ούτε εγώ ούτε ο επικεφαλής. Και γενικά δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τέτοια πράγματα.

Έχουμε τον αγώνα μας, έχουμε μπροστά μας την αγάπη για την Καρδίτσα.

Τελειώνοντας οι δημοτικές εκλογές, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, θα ασχοληθούμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μέτρα στήριξης πληγέντων Δήμου Λίμνης Πλαστήρα από τον Daniel
Επόμενο άρθρο Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Θεσσαλίας