Ειδήσεις

Κώστας Νούσιος: Ο πολίτης για εμάς είναι πρωταγωνιστής αλλά και σύμμαχος στον καθημερινό μας αγώνα


 Το έργο το οποίο επιτελέστηκε στη διάρκεια της τετραετούς θητείας αναλύει ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Τρίτης 29 Αυγούστου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Ζωντανά από το στούντιο του σταθμού, ο Αντιπεριφερειάρχης μιλάει για τις κυριότερες παρεμβάσεις που έγιναν στους κρισιμότερους τομείς και μιλάει για το όραμά του για την επόμενη μέρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, τα τέσσερα αυτά χρόνια της θητείας σας «σημαδεύτηκαν» αναμφίβολα από τον Ιανό και τις τεράστιες καταστροφές που άφησε πίσω του το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο. Πως προχωρούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών;

Απάντηση: Ο Ιανός ήταν ένα φαινόμενο χιλιετίας, όπως είπαν και οι επιστήμονες, που πραγματικά άφησε πίσω του τεράστιες καταστροφές. Αντιμετωπίσαμε προβλήματα που πραγματικά δεν είχαν προηγούμενο. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι κινηθήκαμε με ταχύτητα. Η βραδιά του Ιανού έδωσε προβλήματα που θα έπρεπε να δοθούν λύσεις και που άλλες διοικήσεις της Περιφέρειας ή του Δήμου είχαν δέκα χρόνια για να μπορέσουν να το κάνουν. Το σημαντικό, όμως, είναι αυτή η ταχύτητα με την οποία κινηθήκαμε. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης ο Κώστας Αγοραστός έθεσε σε συναγερμό τον μηχανισμό της Περιφέρειας και με συνέργεια και συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προχωρήσαμε στην αποκατάσταση των ζημιών.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας διατέθηκε πάνω από ένα δις για το θέμα αυτό και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει αποκατασταθεί, με μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν επιτρέψει στην περιοχή μας να επιστρέψει στην κανονικότητα. Σίγουρα είναι κάποια πράγματα τα οποία δεν έχουν γίνει και υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, όπως το κομμάτι στο Δήμο Ιτάμου. Όμως, παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να πιέζουμε.

Έχουμε ήδη δημοπρατήσει ένα έργο 2 εκατομμυρίων ευρώ για αποκαταστάσεις στο Δήμο Ιτάμου. Ήδη, τις προηγούμενες μέρες υπήρξε μια προεργασία με καθαρισμούς, με την παρουσία γκρέιτερ και φορτωτών. Έχουμε ήδη φέρει σε μια πρώτη κατάσταση το οδικό δίκτυο και συνεχίζουμε για τα υπόλοιπα έργα αποκατάστασης.

Από εκεί και πέρα, έχουν γίνει πάρα πολλές ασφαλτοστρώσεις σε σημεία που υπήρχαν ζημιές και, φυσικά, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε στην πορεία και για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει.

Ερώτηση: Και εκεί ακριβώς θα πάμε τώρα. Η Περιφερειακή αρχή δίνει μεγάλη έμφαση στα αντιπλημμυρικά έργα. Ποιες είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις στον τομέα αυτό; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο πρόληψης από τις φυσικές καταστροφές, με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πλέον πιο ορατές από ποτέ;

Απάντηση: Πράγματι,  όπως πολύ σωστά ρωτήσατε, η κλιματική κρίση είναι πλέον ορατή και αποτελεί απειλή. Και πράγματι, η Περιφερειακή Αρχή, με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, δίνει μεγάλη έμφαση στα αντιπλημμυρικά έργα. Καθαρισμοί στις κοίτες των ποταμών από φερτά υλικά, καθαρισμοί υδατορεμάτων και χειμάρρων, καθαρισμοί δευτερευόντων δικτύων. Πέρα και πάνω από τις αρμοδιότητές μας. Κατασκευή αποστραγγιστικών έργων και πολλά άλλα.

Στόχος μας είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων με προστασία των οικισμών και των περιουσιών και φυσικά η προστασία του περιβάλλοντος.

Έχω να αναφέρω ότι υπήρξε ένα μεγάλο πρόγραμμα καθαρισμού όλων των ποταμών, αρχικά αυτών που περιβάλλουν την πόλη, δηλαδή ο Καλέντζης, ο Καράμπαλης, ο Γαβράς. Έχουμε καθαρίσει τον Πάμισο ποταμό σε πάρα πολλά σημεία. Υπάρχει εργολαβία που θα ξεκινήσει τώρα τις επόμενος μέρες και είναι ο καθαρισμός του Φαρσαλίτη και των διακλαδώσεων.

Όλα αυτά είναι έργα τα οποία γίνονται, συνεχίζουν να γίνονται και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε το γεγονός ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο το οποίο βρίσκεται στον Μέγα ποταμό, σε σημείο που όλες οι διαχειριστικές μελέτες πλημμυρών έδειχναν ότι σε εκείνο το σημείο υπάρχει πιθανότητα να γίνει πλημμύρα. Εμείς κατασκευάσαμε το έργο και ήταν ένα έργο το οποίο μπόρεσε και αποσυμπίεσε όλη την κατάσταση εκείνη την περίοδο.

Φυσικά, το γεγονός ότι με πολύ μεγάλες εργολαβίες, ο περιφερειάρχης μας καθάρισε τον Πηνειό ποταμό, ποταμός ο οποίος είναι η κατάληξη όλου του ποτάμιου συστήματος της Καρδίτσας, δείχνει ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός. Εάν δεν είχε καθαριστεί ο Πηνειός ποταμός, όλα τα νερά θα επέστρεφαν πίσω, δεν θα υπήρχε αποσυμπίεση και θα είχαμε ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Εμείς συνεχίσουμε τα έργα και νομίζω ότι το βλέπει και ο κόσμος. Είναι πιο ήσυχος τώρα, όταν υπάρχουν βροχές και έκτακτα πλημμυρικά φαινόμενα. Προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο αυτή τη σιγουριά ότι όλα πάνε καλά. Φυσικά και στο κομμάτι για την κλιματική κρίση, δεν είναι μόνο οι πλημμύρες, είναι και οι πυρκαγιές και τα χιόνια. Στις πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε κάποιο συμβάν το οποίο να είναι ανησυχητικό. Και αυτό γιατί έχουμε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα Συντονιστικά Πολιτικής Προστασίας. Ο καθένας παίρνει τις ευθύνες που του αναλογούν. Υπάρχει ένας συντονισμός πολύ καλός και από την Περιφέρεια και μια εξαιρετική συνεργασία και με την Πυροσβεστική. Την Πυροσβεστική την οποία, εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο περιφερειάρχης μας Κώστας Αγοραστός, έχει προμηθεύσει και με πυροσβεστικά μηχανήματα μέσω του ΕΣΠΑ. Εμείς δώσαμε σαν Περιφερειακή Ενότητα προσφάτως. Υπήρχε ανάγκη για επινώτια. Προμηθεύσαμε την Πυροσβεστική με διάφορα άλλα εργαλεία και φυσικά έχουμε βάλει στο «παιχνίδι» και τις εθελοντικές ομάδες. Η Αερολέσχη, όταν έχουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, πετάει και εποπτεύει το χώρο, η Λέσχη 4Χ4, η Ομάδα Διάσωσης. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια οργάνωση και έχουμε προλάβει πολλές πυρκαγιές εν τη γενέσει τους γιατί υπήρξε οργάνωση.

Και στο κομμάτι των αποχιονισμών, τουλάχιστον την τελευταία τετραετία, δεν έκλεισε το οδικό δίκτυο ούτε για μια στιγμή. Και οδικό δίκτυο δύσκολο. Έχουμε τον δυσκολότερο ορεινό οδικό δίκτυο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Θέλω και από εδώ να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που εργάζονται και δίνουν μάχη καθημερινά τόσο στα ποτάμια, όσο και στις πυρκαγιές όσο και στους αποχιονισμούς γιατί μέσω της συνέργειας και της συνεργασίας πετυχαίνουμε όλα τα αποτελέσματα για το καλό της περιοχής μας.

Ερώτηση: Στον τομέα του πρωτογενή τομέα – και με δεδομένο ότι αποτελούμε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή – ποιες οι κύριες παρεμβάσεις και τα κύρια έργα που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί;

Απάντηση: Θεωρούμε τον πρωτογενή τομέα ειδικά για την περιοχή μας βασικό για την οικονομική, και όχι μόνο, ανάπτυξη. Και στηρίζουμε έμπρακτα τους αγρότες μέσα από μια σειρά έργων, όπως είχαμε δεσμευτεί. Με  έργα αγροτικής οδοποιϊας, με την κατασκευή κλειστών αρδευτικών συστημάτων, με υπογειοποιήσεις των υδάτων, με τη βελτίωση των αρδευτικών αντλιοστασίων, τοποθέτηση invert και πολλά ακόμα.

Μην ξεχνάμε ότι μέχρι πρότινος η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε την ευθύνη διαχείρισης του αρδευτικού νερού που, παρά το γεγονός ότι είχαμε να διαχειριστούμε έλλειμμα, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις αρδευτικές περιόδους. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αγροτικής οδοποιϊας που εκτελείται αυτή τη στιγμή όπου πάνω από 120 χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων θα βελτιωθούν. Τρέχει ήδη στο Δήμο Παλαμά, στη Μεταμόρφωση, στον Κοσκινά και θα προσχωρήσουμε και στο Δήμο Σοφάδων αλλά και σε κάποια χωριά του Δήμου Καρδίτσας.

Παρόλο που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα η άρδευση, έχουμε κάνει πάρα πολλά χιλιόμετρα του αρδευτικού δικτύου.

Τις επόμενες μέρες θα εγκαινιάσουμε το κλειστό αρδευτικό δίκτυο στα Γεφύρια. Πριν δύο χρόνια εγκαινιάσαμε ένα κλειστό αρδευτικό δίκτυο στο Γραμματικό και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τα μεγάλα έργα υπογειοποίησης των δικτύων που γίνονται στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού αλλά και στο Υπέρεια-Ορφανά.

Είναι έργα τα οποία ξεπερνούν το μισό δις ευρώ, χρήματα και έργο το οποίο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αρδεύεται ο κάμπος. Θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση υδάτων γιατί η αλήθεια είναι ότι αρδευόμαστε από τη λίμνη Πλαστήρα και προσπαθούμε να την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού.

Και, φυσικά, βοηθάμε και τους αγρότες. Τρέχει πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού από τη ΔΕΗ, έχουμε εγκαταστήσει inverter σε πολλά αντλιοστάσια, καινούργια αντλιοστάσια είτε αρδευτικά είτε αντιπλημμυρικά, κατασκευάζεται ένα αντιπλημμυρικό αντλιοστάσιο στον ποταμό Καλέντζη.

Όλα αυτά τα έργα βοηθάνε ώστε να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας και επειδή ανέφερα και το θέμα της άρδευσης, όλη αυτή την τετραετία, παρόλο που είχαμε να διαχειριστούμε μια ελλειμματική λίμνη Πλαστήρα, με σωστή διαχείριση, σωστό προγραμματισμό, καταφέραμε να μην υπάρξει στρέμμα καλλιέργειας που να μην αρδευτεί.

Ερώτηση: Στην πορεία αυτής της θητείας, δόθηκε βαρύτητα και στα έργα οδικής ασφάλειας. Πόσος σημαντικός είναι αυτός ο τομέας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ποια ήταν τα κυριότερα έργα που έγιναν;

Απάντηση: Πράγματι τα έργα οδικής ασφάλειας είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Θα μπορούσα να πω, χωρίς υπερβολή, ότι είναι το άλφα και το ωμέγα της πολιτικής του Κώστα Αγοραστού. Από την αρχή της θητείας του, προτεραιότητα για εμάς είναι η γρήγορη και η ασφαλής μετακίνηση ανθρώπων και μεταφορά αγαθών και εμπορευμάτων σε όλο το οδικό δίκτυο. Και μιλάμε για ένα οδικό δίκτυο με ποικιλομορφία.

Και εδώ υλοποιήσαμε σημαντικό έργο, όπως κατασκευή κυκλικών κόμβων, ασφαλτοστρώσεις, αντιμετώπιση καταπτώσεων στο ορεινό οδικό δίκτυο, κλαδεκτομές για καλύτερη ορατότητα, διαγραμμίσεις, φωτοσημάνσεις και τόσα άλλα που πραγματικά θέλουμε άλλη μια εκπομπή για να τα αναφέρουμε. Και συνεχίζουμε να βελτιώνουμε με παρεμβάσεις μας το δικό δίκτυο και τις συνθήκες ασφαλείας.

Νομίζω ότι όλοι οι Καρδιτσιώτες βλέπουν το έργο που γίνεται στο Καρδίτσα-Δέλτα. Προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, παρόλο που υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις και κάποιες αντιδράσεις για τη χρησιμότητα του έργου αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η ταλαιπωρία είναι προσωρινή αλλά τα έργα είναι παντοτινά. Το έργο προχωράει. Θα έχουμε μια είσοδο πόλης που θα αξίζει για την πόλη που έχουμε. Με διπλές λωρίδες κυκλοφορίας, με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο.

Προχωράει η παράκαμψη του Συκεώνα που πάρα πολύ σύντομα αυτό το κομμάτι, το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην κυκλοφορία, θα ολοκληρωθεί. Έχουμε τα έργα στο σιδηροδρομικό σταθμό που προχωράνε και θεωρώ ότι, πριν από τις εκλογές, θα έχει ολοκληρωθεί το ένα κομμάτι δεξιά του σταθμού. Έχουν ήδη μπει τα ηχοπετάσματα για να προστατεύουμε από τον ήχο τις παρακείμενες κατοικίες. Και έχουμε και το Νοσοκομείο όπου υπεγράφη η σύμβαση την προηγούμενη εβδομάδα.

Με όλα αυτά η Καρδίτσα αλλάζει εικόνα. Έχουμε την τύχη να είμαστε πολύ σύντομα η πρώτη Περιφερειακή Ενότητα, o πρώτος Νομός ο οποίος θα έχει ολοκληρωμένο περιφερειακό. Και αυτός ήταν ένας σχεδιασμός του Περιφερειάρχη μας Κώστα Αγοραστού ο οποίος κατάλαβε τα προβλήματα, δημοπράτησε τα έργα, τα οραματίστηκε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε τις μπουλντόζες, τους εργολάβους να δουλεύουν σε όλο το Νομό και να υλοποιούν έργα τα οποία εμείς οραματιστήκαμε.

Ερώτηση: Στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, μέσα από τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί και οικονομικά μια περιοχή, ποια ήταν η κύρια δράση σας; Ποιό είναι το όραμά σας;

Απάντηση: Πολιτισμός και τουρισμός είναι δύο τομείς που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην προβολή και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Παρά το γεγονός ότι η πανδημία έπληξε σοβαρά την πολιτιστική και τουριστική δραστηριότητα της περιοχής μας, καταφέραμε να επανεκκινήσουμε δυναμικά. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας είναι βασικός συνδιοργανωτής σε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Λιμνών, τα Καραϊσκάκεια, το Φεστιβάλ Θεάτρου και σε ένα πλήθος μικρότερων εκδηλώσεων σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Διοργανώσαμε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, πολλά found trips με στόχο την προβολή του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό και την προσέλκυση τουριστών με αξιόλογα τουριστικά πακέτα. Λίμνη Πλαστήρα, Λίμνη Σμοκόβου, Αργιθέα, Άγραφα, θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, αρχαιολογικοί χώρα και πάμπολλα ακόμη σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην τουριστική μας πολιτική.

Και συνεχίζουμε, φυσικά, με νέες πρωτοβουλίες και δράσεις που καθιστούν την Καρδίτσας σημείο πολιτιστικής και τουριστικής αναφοράς.

Και, βέβαια, μην ξεχνάμε ότι φέραμε στην Καρδίτσα μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της οικονομίας και την προβολή της περιοχής.

Φέτος στην Καρδίτσα διοργανώνουμε, και εξελίσσεται, το καλύτερο Φεστιβάλ Λιμνών που είχαμε από ενάρξεώς του. Πάρα πολλές συναυλίες, επιτυχημένες συναυλίες, όπως το παράδειγμα της λίμνης Σμοκόβου όπου ένα site εδώ της περιοχής έκανε live σύνδεση και είχε πάνω από 350.000 ΄΄επισκέψεις΄΄. Πράγμα που σημαίνει ότι 350.000 διαφορετικοί άνθρωποι είδαν τη λίμνη, είδαν τη συναυλία, διαφημίστηκε όλη η Καρδίτσα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Και είναι η πρώτη φορά, φέτος, που αποφασίσαμε με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό να συνδιοργανώσουμε και να βοηθήσουμε τα Ανταμώματα. Γιατί το Αντάμωμα, εκτός του ότι διαδίδει τα ήθη, τα έθιμα και τις πολιτιστικές παραδόσεις της περιοχής, δίνει και τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στη γενέθλιά τους περιοχή.

Τα ζήσαμε. Επισκέφθηκα σχεδόν όλα τα χωριά, είδα τους ανθρώπους να απολαμβάνουν αυτές τις γιορτές, να ανταλλάσσουν απόψεις και να δίνουν ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Αυτό το πράγμα δημιουργεί μια ζύμωση πολιτιστική, μια μέθεξη και τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ωραία. Γιατί βλέπουμε ότι οι νέοι θέλουν να γυρίσουν στα χωριά τους. Επιστρέφουν και εμείς τους δίνουμε τη δυνατότητα έστω και για λίγες μέρες.

Πέρα από τις σημαντικές συναυλίες, δώσαμε και την ευκαιρία να παρακολουθήσει ο κόσμος θεατρικές παραστάσεις με τοπικά σχήματα. Έχουμε πολύ αναπτυγμένο θεατρόφιλο κοινό στην Καρδίτσα και έχουμε και πολλές θεατρικές ομάδες οι οποίες κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Δίνουμε, λοιπόν, την ευκαιρία σε ανθρώπους στα ορεινά, σε ανθρώπους στον κάμπο να απολαύσουν αυτές τις παραστάσεις, να αντλήσουν μηνύματα και να πάρουν δύναμη για το χειμώνα.

Το Φεστιβάλ Λιμών συνεχίζεται. Στις 8 Σεπτεμβρίου έχουμε τη Λευκή Νύχτα η οποία ξεκίνησε από την Καρδίτσα. Ήταν επιτυχημένη, το ζητάει ο εμπορικός  κόσμος, το ζητάει ο κόσμος. Θα είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή του εμπορίου, με πολύ μουσική, δρώμενα και καλώ τον κόσμο να την απολαύσει.

Στις 7, 8 και 9 του μήνα θα έχουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους το οποίο συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στο Θέατρο Όψεις.

Με όλα αυτά βλέπουμε ότι αλλάζει πολιτιστικά η περιοχή μας.

Και, φυσικά, στο κομμάτι του τουρισμού, έχει καταφέρει ο περιφερειάρχης μας, μαζί με τον Γιάννη Μπουτίνα, να αλλάξουν τον  τρόπο που βλέπουν οι επισκέπτες τη Θεσσαλία. Έχουμε αυξήσει τις μέρες παραμονής στην Καρδίτσα και έχουμε αυξήσει και τα χρήματα που ξοδεύουν οι επισκέπτες στην πόλη μας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι γίνεται μια προσπάθεια συντονισμένη, υπάρχει σχεδιασμό και σύντομα θα δούμε και τα αποτελέσματα.

Ερώτηση: Ο συνδυασμός του Κώστα Αγοραστού «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» έχει ως βασικό του σύνθημα «ένα με την κοινωνία» και έχει «σταθερά στο επίκεντρο τον άνθρωπο και  αγωνίζεται για μια Περιφέρεια χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς». Σε τόσο δύσκολες εποχές και εν μέσω τέτοιων πολυκρίσεων (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, επισιτιστική), πως μπορεί να στηρίξει η Περιφέρεια τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη;

Απάντηση: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση. Το ένα με την κοινωνία δεν απλά ένα σύνθημα προεκλογικής καμπάνιας του συνδυασμού του περιφερειάρχη μας. Οι τρείς αυτές λέξεις αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Είναι ένα αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αγώνων. Ναι. Είμαστε ένα με την κοινωνία. Γιατί την κοινωνία την αφουγκραζόμαστε καθημερινά. Ναι, είμαστε ένα με την κοινωνία γιατί οι πόρτες των γραφείων μας είναι ανοιχτές για όλους και τα τηλέφωνά μας για όλους. Ναι, είμαστε ένα με την κοινωνία γιατί και εμείς οι ίδιοι δεν καθόμαστε πίσω από μια καρέκλα και ένα γραφείο. Βγαίνουμε έξω, συναντάμε τους πολίτες, πηγαίνουμε στις δημόσιες υπηρεσίες, βγαίνουμε στα μαγαζιά, στην πλατεία, πηγαίνουμε στο χωράφι.

Δέσμευσή μας είναι, πάω από όλα, ο άνθρωπος, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε δείξει το κοινωνικό μας πρόσωπο.

Είναι πάρα πολλά τα έργα. Ενδεικτικά θα αναφέρω την αποπεράτωση του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων στην Καρδίτσα, σε συνεργασία με τον δεσπότη μας και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Ήταν μια περιβαλλοντική ζημιά σε μια όμορφη περιοχή, στην Ευαγγελίστρια. Ήταν ένα κτίριο το οποίο δεν ήταν ωραίο για την περιοχή και εμείς το αλλάζουμε.

Πρόσφατα προκηρύχτηκε το ΕΣΠΑ των Παιδικών Σταθμών όπου δίνουμε τη δυνατότητα σε οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, τα παιδιά τους να απορροφηθούν στους Παιδικούς Σταθμούς.

Τι να πω; Τη χρηματοδότηση του τεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου μας, την κατασκευή της Ψυχιατρική Κλινικής του Νοσοκομείου, την ανακατασκευή και την ενεργειακή αναβάθμιση στα Κέντρα Υγείας, την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού; Έγινε πολύ μεγάλος αγώνας στον covid στη διάρκεια του οποίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας στήριξε με υγειονομικό προσωπικό, με υλικά, με εγκαταστάσεις, με ασθενοφόρα. Τα Κέντρα ΑμεΑ. Είναι πάρα πολλά.

Ο πολίτης για εμάς είναι πρωταγωνιστής αλλά και σύμμαχος στον καθημερινό μας αγώνα.

Ερώτηση: Ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την περιοχή μας είναι αυτό της ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Αχελώου. Ποια είναι η δική σας θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Απάντηση: Η θέση του περιφερειάρχη είναι ξεκάθαρη και φυσικά και η δικιά μου θέση είναι ξεκάθαρη. Βλέπουμε κάθε καλοκαίρι τι γίνεται στον κάμπο της Καρδίτσας. Ο Πηνειός χωρίς νερό, τα ποτάμια χωρίς νερό. Πρέπει να κάνουμε έναν ολόκληρο προγραμματισμό για να καταφέρουμε να φθάσει το νερό στα καταληκτικά σημεία. Μιλάμε για ένα έργο το οποίο θα δώσει πνοή στο θεσσαλικό κάμπο.

Αυτή τη στιγμή, το νερό, η άρδευση είναι το blue tsip της νέας εποχής. Όποιος ξέρει να διαχειριστεί το νερό, θα έχει ένα μέλλον πολύ καλό.

Ο κάμπος της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και της Θεσσαλίας ολόκληρης είναι ο πιο εύφορος κάμπος σε όλη την Ευρώπη. Παράγουμε τα καλύτερα προϊόντα σε όλη την Ευρώπη αλλά χωρίς νερό θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Και από την άλλη πλευρά, έχουμε και τις ζημιές που γίνονται από τις πλημμύρες. Δεν μπορεί από την πλευρά του Αχελώου να πλημμυρίζουν και το νερό να πηγαίνει στη θάλασσα και από εδώ το καλοκαίρι να έχουμε θέματα άρδευσης και ίσως στην πορεία ύδρευσης.

Το έργο του Αχελώου πρέπει να γίνει. Είναι μικρός ο όγκος του νερού που θα επιστρέψει με την εκτροπή. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το νερό δεν ανήκει σε κανέναν. Το νερό είναι ένα κοινό αγαθό το οποίο πρέπει να διαμοιράζεται στον κόσμο που το έχει ανάγκη.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες; Για ποιόν λόγο να εμπιστευτούν για τέταρτη φορά τη «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» του Κώστα Αγοραστού και εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Το ορατό και μετρήσιμο έργο του Περιφερειάρχη μας για πάνω από μια δεκαετία είναι το μήνυμα που ήδη έχουν λάβει οι πολίτες. Κάναμε τις έννοιες συνέργεια και συνεργασία σημαία της πολιτικής μας. Που οραματιστήκαμε, που διεκδικήσαμε, που πετύχαμε, που κάναμε τη Θεσσαλία να κερδίζει τη μια πρωτιά μετά την άλλη. Αυτός είναι ο Περιφερειάρχης μας Κώστας Αγοραστός και αυτοί και χίλιοι ακόμη είναι οι λόγοι για να τον εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες. Και το πιο σημαντικό. Γιατί μπορούμε να τους κοιτάζουμε στα μάτια.

Όσο για μένα, πιστεύω ότι στα τέσσερα χρόνια της θητείας μου ως Αντιπεριφερειάρχης έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό για να σταθώ αντάξιος τόσο της εμπιστοσύνης του Περιφερειάρχη όσο και των ανθρώπων που με τίμησαν με την ψήφο  τους. Η επόμενη πενταετία είναι κρίσιμη. Χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων.

 

Προηγούμενο άρθρο Αστέριος Βασιλάκος: Υποψηφιότητες και υποψήφιοι … της καθημερινότητας Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος, επί της οδού Αλαμανή