Ειδήσεις

Κώστας Τζέλλας (Πρόεδρος ΕΟΑΣΚ) στο Ράδιο Ηχόραμα: Να αποζημιώνονται οι αγρότες στο 100% της παραγωγής και στο 100% της ζημιάς


Για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες, τις διεκδικήσεις τους και τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν να οργανώσουν μίλησε στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Κώστας Τζέλλας.

Στο απόηχο της σύσκεψης που συγκάλεσε η ΕΟΑΣΚ το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στον Παλαμά, ο κ. Τζέλλας, το μεσημέρι της Τρίτης 28/11, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα παραπάνω.

Πιο αναλυτικά:

Δεν έχει πληρωθεί όλος ο κόσμος που έχει πλημμυρίσει

«Καταρχήν στη σύσκεψη η συμμετοχή ήταν αγρότες από 30 περίπου χωριά του Νομού μας. Συζητήσαμε τα προβλήματα που έχουμε και με τις πλημμύρες που υπάρχουν και τα βάζουμε ως προτεραιότητα το ότι δεν έχει πληρωθεί όλος ο κόσμος που έχει πλημμυρίσει, ότι δεν έχουν πάρει σωστά τις αποζημιώσεις, ότι υπάρχει κόσμος που δεν έχει πάρει ενοίκιο ακόμη και όλα αυτά τα προβλήματα.

Και τώρα με το χειμώνα καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολα. Ή ο κόσμος που κοιμάται σε σπίτια που υπάρχει υγρασία μέσα και δεν υπάρχει καμία μα καμία συμπαράσταση από την πολιτεία. Δεν υπάρχει καμία βοήθεια.

Άρα, τα βασικά αιτήματα που έχουμε έχουν σίγουρα άμεση σχέση με τις πλημμύρες που μας έπνιξαν και σίγουρα υπάρχουν ευθύνες.

Αναλύσαμε και τις εξελίξεις που υπήρξαν, όπως γιατί φθάσαμε στο σημείο να πνιγεί η Θεσσαλία, να πνιγεί ο κάμπος της Θεσσαλίας που θεωρούμε ότι είναι  μεγάλες οι ευθύνες.

Βέβαια, συζητήσαμε και για τα καθαρά αγροτικά που έχουν να κάνουν και με το κόστος παραγωγής που είναι υψηλό, με τις αποζημιώσεις που δεν μας έχουν έρθει κανονικά και δεν γνωρίζουμε ακόμα το ύψος της αποζημίωσης που θα πάρουμε όσον αφορά και τη φυτική παραγωγή και τη ζωική. Και για τα ζώα και για τα μελίσσια».

Και το βασικό αίτημα που έχουμε είναι να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να υπάρχει ΕΛΓΑ με δημόσιο χαρακτήρα, να αποζημιώνονται οι αγρότες στο 100% της παραγωγής και στο 100% της ζημιάς που παθαίνουν».

 

Τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από την Κυριακή

«Αυτά όλα τα προβλήματα τα συζητήσαμε και αποφασίσαμε πλέον ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από το να βγούμε στους δρόμους.

Έτσι, την επόμενη Κυριακή 3 Δεκέμβρη οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας θα βγάλουμε τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών ως πρώτο βήμα και για να αναδείξουμε τα προβλήματα και, βέβαια, για να πιέσουμε την κυβέρνηση να δώσει τις λύσει που απαιτούνται για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε και αφορούν την επιβίωσή μας.

Και ένα μεγάλο πρόβλημα που σίγουρα έχουμε είναι τι θα γίνει με την επόμενη χρονιά για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε, όταν βλέπουμε και ακούμε τον ΤΟΕΒ να λέει ότι εμείς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για την άρδευση. Όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουν γίνει τα αντλιοστάσια που έχουν καταστραφεί και δεν βλέπουμε να γίνονται, όταν ξέρουμε ότι δεν θα καθαριστούν όλα τα κανάλια έτσι ώστε να έχουμε νερό για να ποτίσουμε τα χωράφια μας, δεν μπορεί να πάει έτσι αυτή η δουλειά.

Και, βέβαια, με τη νέα ΚΑΠ, με όποιους περιορισμούς βάζει και όλα αυτά, εμείς οι αγρότες της Θεσσαλίας λέμε ότι κανείς δεν μπορεί να πιάσει τις απαιτήσεις που έχει η νέα ΚΑΠ. Τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά.

Άρα, θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις.

Εμείς διεκδικούμε να εξαιρεθεί η Θεσσαλία όλη από τους περιορισμούς διότι είναι αδύνατον».

 

Πανθεσσαλική σύσκεψη και πανελλαδικός συντονισμός

«Θα οργανωθούμε και πανθεσσαλικά πρώτα. Στο νου μας είναι να γίνει μια πανθεσσαλική σύσκεψη και, βέβαια, σε πανελλαδικό επίπεδο, με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο μια σύσκεψη πανελλαδική εδώ στη Θεσσαλία για να μπορέσουμε οργανωμένα να προχωρήσουμε.

Γιατί τα προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά που έχουμε εμείς, είναι οι χαμηλές τιμές σε όλα τα προϊόντα τα οποία βλέπουμε ότι κατρακυλούν.

Το βαμβάκι αυτή τη στιγμή έχει 52 με 53 λεπτά. Είναι τιμές οι οποίες είναι απαγορευτικές σε σχέση με το υψηλό κόστος παραγωγής που έχουμε.

Είναι το πετρέλαιο που δεν μας το έχουν δώσει ακόμα και το περιμένουμε από την άνοιξη.

Οι δυσκολίες αυτές ουσιαστικά οδηγούν ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού να φύγουμε από την καλλιέργεια, από την παραγωγή, και να γίνουμε μετανάστες. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εργασίες βελτίωσης για 20 Γήπεδα του Δήμου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών τιμάει τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ Τίκα και το Ν. Πλαστήρα