Ειδήσεις

Κυκλοφορεί το 2ο τεύχος του περιοδικού Ιστόρηση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα


Κυκλοφορεί και διατίθεται ελεύθερα από την ιστοσελίδα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα,που εγκαινιάζει τη νέα στήλη της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του, αλλά και από το Διαδίκτυο το 2ο θεματικό τεύχοςτης επιθεώρησης Τοπικής Ιστορίας, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Μνήμη της Μικρασιατικής καταστροφής και τον Ν. Πλαστήρα. Πρόκειται για εξαμηνιαία επιθεώρηση Τοπικής Ιστορίας του Δημοτικού Μουσείου Ιστορίας “Ν. Πλαστήρας” Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, την οποία επιμελείται η Δημοτική Επιτροπή Ιστορίας. Την ευθύνη έκδοσης έχει ο συγγραφέας και δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος, ο οποίος στο σημείωμα του εκδότη σημειώνει στο τέλος: «Η Μνήμη οφείλει να είναι θεμέλιο προόδου των κοινωνιών και αξία – αφετηρία δημιουργίας συνθηκών Ειρήνης και Πολιτισμού. Συνάμα όμως οφείλει να είναι και σύμβολο ισχύος για την υπεράσπιση της Εθνικής Αξιοπρέπειας και Υπόστασης. Με τις σκέψεις αυτές παραδίδουμε το 2ο τεύχος της «Ιστόρησης» στην κρίση των αναγνωστών, με την ευχή η Γνώση να αποτελέσει την αφετηρία για μια άλλη ανάγνωση του ιστορικού μας παρελθόντος, αλλά και την ανα-θεώρηση της δικής μας ευθύνης απέναντι στην Πατρίδα και το μέλλον της».
Στις 162 σελίδες του 2ουτεύχους, φιλοξενούνται πρωτότυπες εργασίες με θέμα την συμμετοχή των χωριών της Λίμνης Πλαστήρα και των Αγράφων ευρύτερα στην Μικρασιατική καταστροφή. Για πρώτη φορά έρχονται άγνωστα στοιχεία για πρόσωπα και γεγονότα, καθώς και ορισμένες σπάνιες φωτογραφίες.Αναλυτικά φιλοξενούνται οι εξής εργασίες:
 Σημείωμα του εκδότη: Μνήμη: θεμέλιο ειρήνης και προόδου
Επετειακό άρθρο για τη Μικρασιατική Καταστροφή, του Γιώργου Βασιλούλη
 Η Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Πλαστήρας σώζει την τιμή της πατρίδας, Λάμπρος Γριβέλλας
 Νικόλαος Πλαστήρας: Διαχρονικό πρότυπο των Ελλήνων, Νάννος Παναγιώτης
 Τ’ ανδραγαθήματα της στρατιωτικής και πολιτικής ζωής τουΝ.Πλαστήρα και η πολεμική του σημαία, Δημήτρης Κ. Αγγελής.
 Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από 3 άγνωστα δημοτικοφανήτραγούδια της εποχής 1919 – 1922 στο Βουνέσι Αγράφων, Παναγιώτης Νάννος.
 Πεσόντες Βουνεσιώτες στους Εθνικούς Αγώνες στον 20ό αιώνα, Παναγιώτης Νάννος
 Σύντομη εξιστόρηση των παραμέτρων της Μικρασιατικής καταστροφήςτου 1922 και της συνεισφοράς των κατοίκων της Φυλακτής σε αίμα στοναγώνα για το όραμα της Μεγάλης Ελλάδος, Αθανάσιος Τσιαμαντάς.
 Καρυτσιώτες μαχητές και πεσόντες κατά τους Ελληνοτουρκικούς πολέμους, Κώστας Αθ. Παΐσης.
 Οι συμμετέχοντες Καταφυγιώτες στον πόλεμο της Μικράς Ασίαςκαι δυο ιστορίες του παραπάνω μετώπου, Γεώργιος Αθ. Κλήμος.
 Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή (1922-2022), Ένας Λοχίας του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων Λαμίας.
 Η Οδύσσεια του λησμονημένου στρατιώτη, Κουτής Στέλιος.
 Οι συμμετέχοντες Καστανιώτες στον πόλεμο της Μικράς Ασίας, Γεώργιος Αθ. Κλήμος.
 Αφιέρωμα μνήμηςστους πεσόντες κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία καικαταγόμενους από τα χωριά των Νοτίων Αγράφων του νομού Καρδίτσας, Γεώργιος Δ. Παπαδόπουλος.
 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΟΝ των Μεσενικολιτών στους Εθνικούς Αγώνες, απόσπασμα από το βιβλίο του Χρήστου Μιλτ. Μηλίτση«Αγραφα Καρδίτσα – Μεσενικόλας και τα χωριά του τέως Δήμου Νεβρόπολης».
 «Κερασιώτες στον Σαγγάριο: μνήμες από τη Μικρασιατική εκστρατεία»,Φωτεινή Καλογερογιάννη.
 Τιμημένοι Ηρωϊκοί Αγωνιστές και Αθάνατοι νεκροί του Μικρασιατικού Πολέμου(1919-1922) με καταγωγή από την Μ-Πεζούλα και άλλα χωριά της Νεβρόπολης, Χρήστος Τηλ. Λιαππής.
 Eπετειακό ποίημα για το Νικόλαο Πλαστήρα του Νίκου Παπαδόπουλου.
 «Λησμονημένες λέξεις & εκφράσεις με ιστορικό περιεχόμενο», Παναγιώτης Νάννος.
 «Τοπικές ΒΙΒΛΙΟ- παρουσίες»: Έργα συγγραφέων από τη Λίμνη Πλαστήρα,
«Έτσι.. για την Ιστορία», ειδήσεις, αποφάσεις με ιστορικό ενδιαφέρον.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ (3/2022)θα εκδοθεί Δεκέμβρη του 2022, με θέμα ελεύθερο για όποιον ήθελε συνεργαστεί. Το μεθεπόμενο τεύχος (4/2023) θα κυκλοφορήσει Ιούνιοτου 2023, οπότε συμπληρώνονται 80 χρόνια από το κάψιμο των χωριών του ΔήμουΛίμνης Πλαστήρα από τους Ιταλούς, λίγους μήνες μετά και από τους Γερμανούςκατακτητές, το 1943. Το 4οτεύχος (Ιούνιος 2023) θα φιλοξενήσει άρθρα για την Εθνική Αντίσταση 1940 – 1944 στη Νεβρόπολη και τα Άγραφα, σταγεγονότα της εποχής, στο κάψιμο των χωριών, τις ανθρώπινες απώλειες, τις επιπτώσεις μέχρι σήμερα. Όσοι επιθυμούν να δημοσιεύσουν εργασίες παρακαλούνται να τις αποστείλουν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση panagiotisnanos62@gmail.com

Προηγούμενο άρθρο Ο Παλαμάς συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου WISE - Women