Ειδήσεις

Κυριακή του Ασώτου στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Φαρσάλων


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Κυριακή του Ασώτου 3 Μαρτίου 2024, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Φαρσάλων.
Προ της Απολύσεως, τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Στυλιανής Καπούλα.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι η Εκκλησία μας, κάνει σε  όλους μας μια ανοιχτή πρόσκληση, σε μια πνευματική πορεία με προορισμό την Ανάσταση του Χριστού και με στόχο την δική μας ανάσταση, τον αγιασμό και τη σωτηρία μας.
Η Κυριακή του ασώτου υιού, που έχει πάρει την ονομασία της από την σχετική παραβολή του Κυρίου, την οποία διασώζει στο ευαγγέλιό του ο Ευαγγελιστής Λουκάς, χαρακτηρίζεται από δυο πολύ ωραία κείμενα. Το αποστολικό και το ευαγγελικό ανάγνωσμα μας υπενθυμίζουν, ότι για να φτάσουμε στην Ανάσταση του Χριστού, πρέπει να καθαρίσουμε τον εαυτό μας «από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος επιτελούντες αγιωσύνην εν Χριστώ Ιησού».
Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει: «Πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐ πάντα συμφέρει· πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐκ ἐγὼξουσιασθήσομαι ὑπό τινος» διδάσκοντάς μας, ότι αν και μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, δεν μας συμφέρει, για να μην γινόμαστε υπόδουλοι σε κανέναν και φτάνουμε σε τραγικά αδιέξοδα. Γιατί ο άνθρωπος από την δημιουργία του, είναι κατοικητήριο του Χριστού και του Παναγίου Πνεύματος και με το σώμα και το πνεύμα μας πρέπει να δοξάζουμε τον Θεό, που είναι ο Δημιουργός μας.
Οι άνθρωποι λόγω του παράλογου δικαιωματισμού τους, ξεχνούν ότι το σώμα και το πνεύμα τους είναι θεοειδή δημιουργήματα του Θεού και κάνουν κατάχρησή τους.
Όπως ο άσωτος υιός έφυγε μακριά από τον πατέρα του και κατασπατάλησε την περιουσία του ζώντας άσωτη ζωή, έτσι κι εμείς κατασπαταλούμε την πνευματική περιουσία μας, δηλαδή τα χαρίσματα με τα οποία μας έχει περικοσμήσει ο Θεός.
Στην πνευματική πορεία που μας εισάγει η Εκκλησία, καλούμαστε σε μια επανατοποθέτηση της ζωής μας, ώστε να κατανοήσουμε, ότι το σώμα και το πνεύμα μας ανήκουν στον Θεό και ότι τα αληθινά δικαιώματά μας είναι ο αγιασμός, η λύτρωση και η σωτηρία μας.

Προηγούμενο άρθρο Το 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Δ. Κουρέτας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελισσοκομίας στη Λάρισα