Leader+: αναπτυξιακό εργαλείο για κατοίκους του πεδινού και ορεινού όγκου


Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων εφαρμογής του προγράμματος Leader+ στις ορεινές περιοχές Καρδίτσας, Φθιώτιδας και νότιας Λάρισας προχώρησε η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, σε ημερίδα που πραγματοποίησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Μητρόπολις» στη Μητρόπολη Καρδίτσας. Στόχος του προγράμματος σύμφωνα με τον Πρόεδρο της  ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. – Δήμαρχο Κάμπου κ. Κώστα Παπαλό είναι να προκύψουν τα μέγιστα οφέλη για τους κατοίκους των πεδινών και ορεινών περιοχών μας με κυρίαρχο στόχο την αναζωογόνηση της υπαίθρου της πεδινής Καρδίτσας, λίμνης Ν. Πλαστήρα και Φουρνά Ευρυτανίας. Αναλυτικά η ομιλία του:

«Η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+ απέδειξε ότι είναι ο αξιόπιστος και αποτελεσματικός αναπτυξιακός μηχανισμός στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κατοίκων του Νομού Καρδίτσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής παρέμβασης.

Τα 11,4 εκατομμύρια Ευρώ του τοπικού προγράμματος των ορεινών περιοχών Καρδίτσας, Φθιώτιδας και νότιας Λάρισας έδωσαν τη δυνατότητα στην ορεινές και μειονεκτικές περιοχές να επαναπροσδιορίσουν την αναπτυξιακή τους προοπτική, εισάγοντας ποιοτικά κριτήρια, νέες πρακτικές και δεξιότητες στο παραγωγικό σύστημα, νέα οργανωτικά σχήματα, υλοποιώντας πολυτομεακές παρεμβάσεις και καινοτόμες τοπικές πρωτοβουλίες.

Η συντονισμένη και αποτελεσματική δράση της Ομάδας Τοπικής Δράσης από το Μάρτιο του 2002 έως και σήμερα υποκίνησε και υποστήριξε το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής και τους φορείς του (Δημόσιους και Συλλογικούς) να προχωρήσουν στην υλοποίηση 98 επενδυτικών σχεδίων, ενεργειών ή τοπικών πρωτοβουλιών, οι οποίες σε συνδυασμό με τις επενδύσεις των Ο.Π.Α.Α.Χ Αργιθέας και Σμοκόβου αντέστρεψαν το κλίμα εγκατάλειψης και μαρασμού που επικρατούσε στην περιοχή.

Η χρηστή, διαφανής και πετυχημένη διαχείριση εκ μέρους της ΑΝ.ΚΑ, η ευελιξία και προσαρμογή του προγράμματος στις τοπικές συνθήκες, η συμμετοχή (από τη σχεδίαση έως την υλοποίηση) καθώς και η εξοικείωση των κατοίκων και των φορέων μαζί του, το έχουν καταστήσει το πλέον αναγνωρίσιμο και δημοφιλές πρόγραμμα της Ελληνικής υπαίθρου ενώ όλο και περισσότεροι νέοι υποψήφιοι δικαιούχοι αναμένουν με αγωνία τη συνέχεια της προσέγγισης LEADER μέσω της εφαρμογής του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Η ΑΝ.ΚΑ έχοντας ήδη την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία της διαχείρισης και εφαρμογής των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης LEADER ΙΙ, LEADER+ και Ο.Π.Α.Α.Χ, έχει ήδη υποβάλλει και αναμένει την έγκριση του σχεδίου τοπικού προγράμματος στο πλαίσιο της προκήρυξης του Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013.

Το σχέδιο τοπικού προγράμματος που υποβλήθηκε με συνολικό κόστος 34 εκατ. Ευρώ και δημόσια δαπάνη 20 εκατ. Ευρώ, απευθύνεται για πρώτη φορά και στους κατοίκους των αγροτικών πεδινών περιοχών του Νομού Καρδίτσας που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την εφαρμογή της ΚΑΠ. Η περιοχή παρέμβασης έκτασης 1.636,61 km2 και πληθυσμού 71.824 κατοίκων περιλαμβάνει τις πεδινές περιοχές του Νομού Καρδίτσας, (εκτός του Δ.Δ. Καρδίτσας και των πόλεων Παλαμά και Σοφάδων), τις ορεινές περιοχές του (εκτός των Ο.Π.Α.Α.Χ) και τη περιοχή του Δήμου Φουρνά στο Ν. Ευρυτανίας.

Η αναπτυξιακή στρατηγική του σχεδίου τοπικού προγράμματος αρθρώνεται στους παρακάτω στόχους: α) την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, β) την αξιοποίηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές, γ) την ενθάρρυνση των τουριστικών δραστηριοτήτων και βελτίωση της επισκεψιμότητας και ελκυστικότητας ιδιαίτερα της πεδινής ζώνης, δ) τη διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, ε) τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και μείωση των ανισοτήτων μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, στ) την ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, τη τόνωση της εξωστρέφειας μέσω της ανάπτυξης συνεργασιών και δικτυώσεων, ζ) την προώθηση ίσων ευκαιριών σε νέους, γυναίκες και ειδικές ομάδες και η) την ανάδειξη πολιτισμικών στοιχείων

H επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, η ποιοτική δουλειά και η πιστοποιημένη λειτουργία της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε., την έχουν καταξιώσει σε Εθνική και Ευρωπαϊκή κλίμακα και έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε η εταιρεία να σχεδιάζει, να υποστηρίζει και να υλοποιεί σχέδια, προγράμματα, έργα και πρωτοβουλίες πέρα από τα στενά όρια του Νομού σε Εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. Τουρκία, Κύπρος, Κροατία κ.α.).

Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν Δήμοι της Φθιώτιδας (Δομοκός, Θεσσαλιώτιδα, Ξυνιάδα) και της Λάρισας (Ναρθάκι), ενώ με την προγραμματιζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένονται συμμετοχές νέων φορέων και άλλων περιοχών. Το γεγονός αυτό θα προσδώσει επιπλέον κύρος και δύναμη στην ΑΝ.ΚΑ, που ως διανομαρχιακή και διαπεριφερειακή πλέον Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α., εργάζεται με αυξημένη υπευθυνότητα προς όφελος του Νομού Καρδίτσας και των περιοχών των μετόχων του.

Το νέο τοπικό πρόγραμμα LEADER αποτελεί μία ισχυρή πρόκληση για την εταιρεία μας και προς αυτή την κατεύθυνση θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προκύψουν τα μέγιστα οφέλη για τους κατοίκους των πεδινών και ορεινών περιοχών μας με κυρίαρχο στόχο την «Αναζωογόνηση της υπαίθρου της πεδινής Καρδίτσας, λίμνης Ν. Πλαστήρα και Φουρνά Ευρυτανίας». Αποτελεί επίσης δικαίωση της ομόψυχης προσπάθειας που κατέβαλαν όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού Καρδίτσας, με στόχο να ενταχθούν και οι πεδινές περιοχές στο πρόγραμμα, με αποκορύφωμα το ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο κατέληξε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Πρόδρομο, υπό την αιγίδα της ΤΕΔΚ, το Νοέμβριο 2004.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του Δ.Σ και της Ε.Δ.Π. τις προηγούμενες Διοικήσεις της εταιρείας για το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η ΑΝ.ΚΑ Α.Ε, μετά από μια σχεδόν εικοσάχρονη πετυχημένη, κατά γενική ομολογία, πορεία που χαρακτηρίστηκε από συνέχεια και συνέπεια σε διακηρυγμένους στόχους.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη όρεξη, περισσότερη δουλειά και ταχύτερους ρυθμούς αυτή την ωραία, δημιουργική και δυναμική προσπάθεια, με μοναδικό στόχο την προσφορά στην τοπική κοινωνία».

Προηγούμενο άρθρο Νεκρός 19χρονος σε τροχαίο στο Ριζοβούνι
Επόμενο άρθρο Η Δημοτική Αγορά της Καρδίτσας