Ειδήσεις

Λία Ρογγανάκη: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Κατοχυρωμένα και αναφαίρετα;


«Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώµατα ;» όσοι διαβάζετε την ερώτηση αυτή θα δώσετε πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα στην ελευθερία, στην εκπαίδευση, δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, δικαίωμα στην ιδιοκτησία, στην ασφάλεια, στην ελευθερία λόγου και σκέψης. Προστασία προσωπικών δεδομένων, σεβασμός ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, ισότητα μεταξύ φύλων και απέναντι στο νόμο, δικαίωμα συμμετοχής στα δημόσια πράγματα. Απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας, απαγόρευση των βασανιστηρίων και των απάνθρωπων εξευτελιστικών ποινών ,σεβασμός στην θρησκευτική, γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία

Όλοι ξέρουμε κάποια από τα δικαιώματα μας ,λίγοι γνωρίζουν όλα τα δικαιώματα τους  και λίγοι συνειδητοποιούν την αξία τους. Βάσει έρευνας το 90% των ανθρώπων δεν μπορούν να αναφέρουν πάνω από τρία από το σύνολο των τριάντα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εκείνες οι ελευθερίες που όλοι και όλες θα έπρεπε να απολαμβάνουν ανεξάρτητα από το ποιοι-ες είναι και πού ζουν. Βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου και της δυνατότητας να έχει μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή. Σε κάνουν να νιώθεις άνθρωπος  και να αναγνωρίζεις ότι και ο άλλος είναι τόσο άνθρωπος όσο και εσύ.

Δυστυχώς όμως συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικά και απαραίτητα είναι μόνο όταν τα στερηθούμε. Αδιαμφισβήτητα  ο βαθμός σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί κριτήριο τόσο της πολιτισμικής ανάπτυξης του ανθρώπινου γένους όσο και της ίδιας της ανθρώπινης εξέλιξης .

Αν και είναι χρέος κάθε πολιτισμένης κοινωνίας ο σεβασμός, η αναγνώριση και η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών που ζουν σ’ αυτή ,καθημερινά, σε όλο τον κόσμο, παραβιάζονται και καταπατούνται .

Άνθρωποι φυλακίζονται και βασανίζονται επειδή μίλησαν ανοιχτά, επειδή διαδήλωσαν ή άσκησαν κριτική στο καθεστώς. Άμαχοι πολίτες  σκοτώνονται κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, πολίτες φυλακίζονται χωρίς να υπάρχει κατηγορία, παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο. Άνθρωποι εργάζονται δέκα ώρες ημερησίως χωρίς διάλειμμα. Καταστρέφονται όλα τα μέσα επιβίωσης ενός πληθυσμού: καλλιέργειες, παροχή νερού και ενέργειας.

Παραβιάζονται τα δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων, των μεταναστών, των παιδιών.Γίνονται εμφανείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών σε χώρες του Τρίτου Κόσμου,με πρόσφατο παράδειγμα τη «ματωμένη μαντίλα» της Μάχσα αλλά και συγκαλυμμένες παραβιάσεις σε χώρες της Δύσης όπου γυναίκες, κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά αλλά παίρνουν χαμηλότερο μισθό από τους άντρες.

Και δεν τελειώνουν εδώ….. οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία, η αδικία, η καταπίεση είναι ανεξέλεγκτες σε όλο τον κόσμο.

Παρά την διάδοσή τους ,τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να αποτελούν περισσότερο μια θεωρητική διακήρυξη, παρά μια εφαρμοσμένη πραγματικότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται την ελευθερία τους συχνά στις πιο στοιχειώδεις εκφράσεις της.

Ζούμε στην εποχή όπου οι άνθρωποι ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους ευημερία και αδιαφορούν για οποιαδήποτε μορφή καταπάτησης των δικαιωμάτων των συνανθρώπων τους. Αν ο καθένας από μας έβλεπε μέσα στον άλλο τον ίδιο του τον εαυτό, τότε τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ήταν  σεβαστά και κανείς δεν θα διανοούνταν να τα παραβιάσει.

Η δημιουργία ενός κόσμου όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι γνωστά και προστατεύονται, ξεκινά από την εκπαίδευση ,από μια ανθρωπιστική παιδεία. Με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση θα συνειδητοποιήσουμε πως οφείλουμε να σεβαστούμε τα δικαιώματα των άλλων, στο βαθμό που θα θέλαμε να σεβαστούν τα δικά μας.

Αναμφίβολα η διαμόρφωση ελεύθερων και ενεργών πολιτών που θα προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, θα εξασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται, εφαρμόζονται και είναι ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ κατοχυρωμένα και αναφαίρετα.

 

Γράφει η Αγλαΐα( Λία) Ρογγανάκη, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Γενική Οικογενειακή Ιατρός, Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής  Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Θεσσαλίας,  Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Υγείας ΠΕ Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Καρδίτσας: Χαιρετίζουμε τους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας