Ειδήσεις

Master plan του ΤΟΕΒ Τιτανίου για τα αρδευτικά – Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Βασίλης Γιαννάκος στο Ηχόραμα 100,8


Για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία  Daniel στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και ειδικότερα στην περιοχή δικαιοδοσίας του Οργανισμού αλλά και για το master plan για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Βασίλης Γιαννάκος. Ο κ. Γιαννάκος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα παραπάνω τονίζοντας πολλά και ενδιαφέροντα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γιαννάκου στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Οι ζημιές που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας Danielστο αποστραγγιστικό, αρδευτικό αλλά και στο αγροτικό οδικό δίκτυο ήταν τεράστιες. Μιλήστε μας για τις ζημιές που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΤΟΕΒ Τιτανίου και το πόσο εκτενείς είναι.

Απάντηση: Όντως, όπως αναφέρατε, η περιοχή μας έχει πάθει ανεπανόρθωτες ζημιές. Η κακοκαιρία Daniel ήταν σαρωτική σε όλα τα επίπεδα. Σε υποδομές άρδευσης, σε αποστραγγιστικό δίκτυο και σε αγροτική οδοποϊία.

Αυτά τα οποία είναι στην ύπαιθρο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς διότι η περιοχή, η οποία είναι ο χώρος ευθύνης μας, φανταστείτε ότι από τα σύνορα της Λάρισας έως την περιοχή των Φαρσάλων και μέχρι το ανατολικό κομμάτι που έχει να κάνει και με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Μεταμόρφωση, Βλοχός, Κοσκινά, όλες οι περιοχές έχουν σαρωθεί από την κακοκαιρία Daniel.

Και γιατί έγινε αυτό; Έγινε διότι στη συγκεκριμένη περιοχή δικαιοδοσίας μας υπάρχει το κατάντι, καταλήγουν, δηλαδή, τα τρία μεγάλα ποτάμια που διασχίζουν το Νομό Καρδίτσας. Ο Φαρσαλιώτης, ο Καλέντζης και ο Ενιπέας. Καταλήγουν στην περιοχή τη δική μας.

Φανταστείτε, αυτός ο μεγάλος όγκος νερού που φέρανε τα ποτάμια, που ακριβώς καταλήξανε και γι ΄ αυτό και υπήρχαν τα πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στην πόλη του Παλαμά και των χωριών όσο και τις καταστροφές οι οποίες έγιναν.

Εμείς, από την πλευρά μας, καταθέσαμε, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έναν ολοκληρωμένο τεχνικό φάκελο των  καταστροφών, κοστολογημένο στα 3,5 με 4 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Από αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, θα πάρουμε μια πρώτη προκαταβολή ούτως ώστε να αποκαταστήσουμε άμεσα τις υποδομές της άρδευσης όπου, όπως γνωρίζετε, πλησιάζει ο καιρός όπου κάποια χωράφια θα καλλιεργηθούν, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία της άρδευσης και το πότισμα των χωραφιών.

Όπως, επίσης, να γίνεται και η πρόσβαση στα αγροκτήματα από την αγροτική οδοποϊία.

Περιμένουμε πότε θα γίνουν οι εκταμιεύσεις κάποιων χρημάτων ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε άμεσα στα μέλη μας.

Επιπλέον, ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχει ο Οργανισμός έχει να κάνει με τις εισφορές.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, οι ΤΟΕΒ, τα εισοδήματα τα οποία έχουν είναι από τα μέλη του Οργανισμού. Δεν χρηματοδοτούνται από κανένα κράτος ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα και είναι σύμφωνα με τις εισφορές των μελών. Τα μέλη του Οργανισμού είναι οι ιδιοκτήτες των χωραφιών.

Έτσι, λοιπόν, φανταστείτε, σε μια περιοχή όπου έχουν σαρωθεί όλα, όπου τα μέλη μας δεν έχουν που να μείνουν, όπου δεν εισπράξανε τίποτα, και, καταλαβαίνετε,  ότι και οι εισφορές και τα οικονομικά του Οργανισμού είναι σε μια άθλια κατάσταση.

Άρα, είναι αναγκαίο παρά ποτέ να υπάρξει ενίσχυση από την κυβέρνηση γα να αποτραπεί όλη αυτή η διαδικασία.

Ερώτηση: Την ίδια στιγμή, έχει δρομολογηθεί η κατασκευή του σύγχρονου συστήματος άρδευσης κλειστών δικτύων Υπέρειας Ν. Λάρισας και Φύλλου-Ορφανών Ν. Καρδίτσας που είναι ένα από τα οχτώ μεγάλα έργα που εξήγγειλε και πραγματοποιεί η κυβέρνηση και το δεύτερο έργο στο νομό Καρδίτσας. Πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο έργο;

Απάντηση: Έχουμε την τύχη, σε όλη την Ελλάδα, στο Νομό Καρδίτσας να γίνονται δύο από τα πιο σύγχρονα αρδευτικά έργα τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση, μέσω ΣΔΙΤ, μετά από 50 χρόνια παρουσίας αρδευτικών κατασκευών.

Ένα από αυτά είναι το έργο το οποίο αναφέρατε, έχει χρονολογία μελέτης το 2007, το είχε αναλάβει τότε το Υπουργείο ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί.

Μετά από πολλές προσπάθειες και εργασίες δικές μας και πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, εντάχθηκε στα έργα ΣΔΙΤ και μπορούμε σήμερα να μιλάμε και να λέμε ότι βρισκόμαστε στην πρώτη φάση εκτέλεσης του έργου που έχει να κάνει με τον ανταγωνιστικό διάλογο. Δηλαδή, έναν διάλογο με τις 4 καλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες που υπάρχουν στην Ελλάδα και που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο ούτως ώστε να τους ενημερώσουμε και να τους αναλύσουμε πως ακριβώς γίνεται η άρδευση στην περιοχή.

Περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2024 να επιλεγεί ο τελικός ανάδοχος διότι τα χρήματα που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν χρονικό περιθώριο εκταμίευσης και υλοποίησης των έργων τα οποία έχουν εγκριθεί.

Ως το 2026 υπολογίζουμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί, δηλαδή σε δύο χρόνια, και θα πληρωθεί και άνοιξη, Μάρτιο του 2027, θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές για να δουλέψει αυτό το σύγχρονο έργο το οποίο θα βοηθήσει και στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στη μείωση κόστους παραγωγής.

Επίσης, ως Διοίκηση δεν μείναμε μόνον σε αυτό. Έχουμε υλοποιήσει τρεις μελέτες στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, δηλαδή Παλαμά, Μεταμόρφωση και Βλοχό, όπου έχουμε τις ανάλογες αρδευτικές γεωτρήσεις.

Το ένα έργο, από τον Φεβρουάριο του 2021 το έχουμε καταθέσεις, τη μελέτη του Παλαμά, στην Περιφέρεια και αναμένουμε τις εξελίξεις, πότε θα δημοπρατηθεί, πότε θα μπει στη χρηματοδότηση και στη δημοπράτησή του.

Όπως, επίσης, έχουμε αίτημα για άλλα δύο τέτοια αντίστοιχα έργα, της τάξης των τρισίμισι εκατομμυρίων ευρώ το καθένα. Και για αυτά περιμένουμε πότε θα ανοίξει η υποδοχή των αιτήσεων, το καλοκαίρι αν δεν κάνω λάθος., σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, ούτως ώστε να τα καταθέσουμε και αυτά και να ενταχθούνε ως προς τη χρηματοδότηση και την κατασκευή τους.

Εμείς, βέβαια, από την πολιτεία περιμένουμε να δώσει μια προτεραιότητα στις συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες δια γυμνού οφθαλμού και αποδεικτικά πάθανε αυτές τις τεράστιες καταστροφές και θα πρέπει να αντικατασταθούν και να εκσυγχρονιστούν όλα τα αρδευτικά δίκτυα και πιστεύω ότι θα το κάνει ώστε να μπορέσουμε να μιλάμε πλέον για μέλλον, για καλλιέργεια χωραφιών, για παραγωγική διαδικασία και για τους ίδιους τους συναδέλφους μας αγρότες οι οποίοι θα θέλουμε να δουλέψουν και να μείνουν στα χωράφια τους και στις περιοχές τους.

Ερώτηση: Όλα αυτά που μας περιγράψατε πολύ αναλυτικά είναι στο πλαίσιο του master plan που έχετε λάβει ως πρωτοβουλία να υλοποιήσετε ως Διοίκηση του Οργανισμού;

Απάντηση: Ναι. Είναι τα σχέδια τα οποία έχουμε κάνει και κάποια αντίστοιχα, στο μέλλον, κατόπιν επικοινωνίας με τους συνεργάτες μας σε κάθε περιοχή αλλά και με τα μέλη μας με τα οποία θα κάνουμε μια διαβούλευση σε κάθε κτηματική περιοχή

Έχουμε τη διάθεση, εφόσον τα οικονομικά μας το επιτρέψουν, και σύμφωνα με τις ενισχύσεις που προανέφερα, να σχεδιάσουμε επιπλέον και άλλα αρδευτικά δίκτυα και μέσω μελετών να μπορέσουμε να καλύψουμε την οποιαδήποτε περιοχή που μέχρι σήμερα δεν είναι σχεδιασμένη για σύγχρονα δίκτυα άρδευσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη στο εν εξελίξει έργο συντήρησης και ανάδειξης του (παλαιού) Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Τ.Κ. Μητροπόλεως
Επόμενο άρθρο Αυτό είναι όλο το σχέδιο Ολλανδών για τη Θεσσαλία