Ειδήσεις

Με επιτυχία έγιναν την Κυριακή οι εκδηλώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος EUchanges Thessaly


Ενθουσίασε το κοινό της Καρδίτσας το κουαρτέτο Fortissimo στη συναυλία που έδωσε το απόγευμα της Κυριακής, 13 Ιουνίου 2021, στο Πάρκο Παυσίλυπο στα πλαίσια των εκδηλώσεων του προγράμματος «EUchanges Thessaly» για την αναγνωσιμότητα των έργων που συγχρηματοδοτούνται στην Θεσσαλία από την Πολιτική Συνοχής μέσω του ΕΣΠΑ.

Πριν την έναρξη στης συναυλίας έγινε παρουσίαση του προγράμματος «EUchanges Thessaly», αναλύθηκε η έννοια της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγκαινιάστηκε η Έκθεση Φωτογραφίας με αντικείμενο «Η συμβολή των εργαλείων του ΕΣΠΑ στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».

Στην κεντρική ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλία και δη στην Π.Ε. Καρδίτσαςμέσω ΕΣΠΑ την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Όπως τόνισε «πρόκειται για έργα που χωρίς τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους θα ήταν αδύνατον να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν». Παράλληλα εστίασε στον αντίκτυπο των έργων στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της καθημερινότητας των θεσσαλών.

Ένα σύντομο χαιρετισμό της εκδήλωσης απέστειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήριου Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης, οι οποίοι έκαναν μια σύντομη παρέμβαση και μίλησαν για τη σημασία του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ και τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα έργα της Π.Ε. Καρδίτσας.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τα έργα της Έκθεσης Φωτογραφίας, να παρακολουθήσουν βιντεοπαρουσιάσεις των έργων και συνεντεύξεις, να πάρουν στις καρτ ποσταλ με εμβληματικά έργα στη Θεσσαλίαμαζί με τα λοιπά δώρα της εκδήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκδηλώσεις του προγράμματος «EUchanges Thessaly» θα διαρκέσουν έως τις 27 Ιουνίου και θα συνεχιστούν στην Σκιάθο από 26 – 28 Ιουνίου και τέλος στο Βόλο από 27 – 29 Ιουνίου, ενώ μέχρι τις 27 Ιουνίου διαρκούν οι δύο διαδικτυακοί διαγωνισμοί του προγράμματος.

Ο πρώτος «Ξέρεις από ΕΣΠΑ;»αφορά στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των 4 θεσσαλικών νομών και στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων για τα έργα που υλοποιηθήκαν στην Θεσσαλία με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, στην κατανόηση της έννοιας της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. και του χρηματοδοτικού εργαλείου του ΕΣΠΑ που λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης για τις χώρες που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ησυμμετοχή γίνεται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του προγράμματος και του ειδικού application που μπορεί κανείς να κατεβάσει στο κινητό του.

Ο δεύτερος είναι φωτογραφικός διαγωνισμός «Η χρηστικότητα των έργων ΕΣΠΑ στην καθημερινότητά μας» που υλοποιείται στο Instagram. Οι συμμετέχοντες  φωτογραφίζουν έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ μέσα από τη δική τους καλλιτεχνική οπτική γωνία.

Οι νικητές των διαγωνισμών, μετά από κλήρωση, θα κερδίσουν ένα ταξίδι στην Αλόννησο προκειμένου να επισκεφτούν το Υποβρύχιο Μουσείο το οποίο υλοποιήθηκε με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα «EUchanges Thessaly» αφορά στην αναγνωσιμότητα των έργων που συγχρηματοδοτούνται στην Θεσσαλία από την Πολιτική Συνοχής μέσω του ΕΣΠΑ. Η πολιτική συνοχής είναι η βασική πολιτική επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της οποίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά έργα που αλλάζουν τη ζωή των Θεσσαλών πολιτών στην καθημερινότητά τους. Έχει απτά αποτελέσματα στον τόπο κατοικίας τους, τους αγγίζει στην καθημερινότητα τους οπότε απαντάει ξεκάθαρα και άμεσα στο ερώτημα σε τι μας ωφελεί η συμμετοχή μας στην ΕΕ, ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα σταθεροποιείται μετά από μια πολύχρονη οικονομική κρίση, που έθετε την ΕΕ στον καθημερινό δημόσιο διάλογο όχι με πάντα με θετικό τρόπο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική εκδήλωση του ΣΘΕΒ για το Ταμείο Ανάκαμψης
Επόμενο άρθρο Καταργείται η σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα;