Ειδήσεις

Με μεγάλη επιτυχία το εικαστικό project Ξαναγυρίστε στο Φανάρι!


Με μεγάλη επιτυχία, θερμή ανταπόκριση και αξιοσημείωτο ενδιαφέρον από το κοινό, η ομάδα Nowstalgism παρουσίασε από τις 4 έως 14 Αυγούστου 2023 στο Φανάρι Καρδίτσας το εικαστικό project «Ξαναγυρίστε στο Φανάρι!», όπου εννιά νέοι καλλιτέχνες ερχόμενοι σε επαφή με την τοπική ιστορία, τους ανθρώπους και την αρχιτεκτονική πολιτισμική κληρονομιά του συγκεκριμένου τόπου, ανάπλασαν την πολυδιάστατη έννοια και αξία της νοσταλγίας.

Ο κάθε καλλιτέχνης, χρησιμοποιώντας την προσωπική του εικαστική γλώσσα, σεβόμενοςπρωτίστωςτην αρχιτεκτονική και τα απότοκα τηςφθοράςτου χρόνου και τηςεγκατάλειψης, με σκοπό την αναβίωση και υπογράμμιση της έννοιας της νοσταλγίας, «μετουσίωσε» από ένα παλιό κλειστό μαγαζί σε κεντρικό δρόμο του Φαναρίου, ενεργοποιώντας τον εκάστοτε χώρο ανάλογα με την πρωτεύουσα χρήση του, φέρνοντας στην επιφάνεια πρακτικές και επαγγέλματα που έχουν ξεχαστεί, που όμως είναι μέρος της ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς μας και που μπορούννα αποτελούν ακόμα και σήμερα έμπνευσηγια σύγχρονηδημιουργία.

Σκοπός του project ήταν να συγκρατηθούν οι ρίζες, οι αναμνήσεις, οι εικόνεςτου παρελθόντος, οι ατομικέςκαι συλλογικέςμνήμεςκαι να ειπωθούνοι ιστορίες αυτού του τόπου της περιφέρειας και των ανθρώπων του μέσω της σύγχρονης δημιουργίας και σκέψης.

Ξαναγυρίσαμε όλοι μαζί στο Φανάρι, ενεργοποιώντας ξανά τον τόπο και τη μνήμη, γεμίζοντας τα άδεια μαγαζιά με τέχνη και ανθρώπους, εμπνεόμενοι, νοσταλγώντας το παρελθόν, τις προσωπικότητες, τις δυνατότητες, τα γεγονότα, τις ιστορίες, κρατώντας την ομορφιά ζωντανή, δίνοντας τη δυνατότητα και την αφορμή στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο να επανασυνδεθεί με την ιστορία και τις μνήμες μιας εποχής που διαμόρφωσε την τοπική και συλλογική πολιτισμική ταυτότητα.

Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: A. Επίθετη, Αντώνης Ραπάνης, AthanDapis, Βασίλης Βάιος, Βασίλης Γαλάνης, Δημήτρης Κοντοδήμος, Σοφία Καρασαββίδου,Fenok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνέχιση των Δομών πρόληψης και αντιμετώπισηςτων εξαρτήσεων μέχρι το τέλος του 2024
Επόμενο άρθρο Ομιλία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Καταφύγι