Ειδήσεις

Με παρακαταθήκη την ΠανΘεσσαλική Σύσκεψη Καλλιτεχνικών Σωματείων και Φορέων, συνεχίζουμε


Παρακαταθήκη για την δυναμική συνέχεια του αγώνα αφήνει η σημερινή ΠανΘεσσαλική Σύσκεψη Καλλιτεχνικών Σωματείων και Φορέων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας μετά από κάλεσμα του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Συμμετείχαν με αντιπροσωπείες σωματεία και φορείς που εκπροσωπούν εκατοντάδες καλλιτέχνες αλλά και άλλους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες σε όλη την Θεσσαλία. Τα Παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας του ΠΜΣ, η ΠανΘεσσαλική Ένωση Επαγγελματιών Μουσικών στην Νυχτερινή Διασκέδαση (Λάρισα), το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Θεσσαλίας “Απόλλων” (Βόλος), ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δισκοθετών – DJ– Λάρισας. Συμμετείχε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αλλά και οι φορείς Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης επίσης μηνύματα στήριξης έστειλαν ο Σύλλογος Εικόνας και Ήχου Καρδίτσας καθώς και η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Τυρνάβου.

Το θέμα της σύσκεψης ήταν «Σε θέση μάχης για την ζωή και την τέχνη μας! Συζητάμε συλλογικά – Συνεχίζουμε συντονισμένα!». Όπως είπε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ, Λευτέρης Γάλλος στην εισηγητική ομιλία:

«Είναι καθαρό πως  η νέα φάση που διανύουμε οι εργαζόμενοι στον καλλιτεχνικό κλάδο (δηλαδή ότι οδεύουμε στο τέλος της πανδημίας όπως διαδίδουν τα κυβερνητικά επιτελεία), δεν σημαίνει επιστροφή στην «κανονικότητα» σε καμία περίπτωση. Την ίδια στιγμή μαίνεται μια πολεμική αναμέτρηση ισχυρών δυνάμεων στο Ουκρανικό μέτωπο μετά την καταδικαστέα στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας που επηρεάζει και θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα τη ζωή, την τέχνη και το εισόδημά μας!

Η έναρξη της κρίσης 13 χρόνια πριν, παρά τις σύντομες στιγμές ανάκαμψης που εμφάνισε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει τον κλάδο μας με σμπαραλιασμένα δικαιώματα και ένα δυσοίωνο μέλλον. (…)

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα Σωματεία μας, τα πανΘεσσαλικά συλλαλητήρια μουσικών, ηθοποιών, εικαστικών, χορευτών, οι διαδικτυακές συναυλίες, τα δρώμενα, το #artattack, οι συχνές παρεμβάσεις για κάθε ζήτημα που απασχολεί, το κλίμα διεκδίκησης που ενισχύθηκε στον κλάδο, έδειξαν ότι και στις πιο δύσκολες στιγμές μπορούμε ενωμένοι στη διεκδίκηση των αναγκών μας, να καθυστερήσουμε και να ακυρώσουμε την προώθηση αυτών των πολιτικών που εδώ και δεκαετίες μας στερούν τη δυνατότητα να ζήσουμε από την Τέχνη μας. (…)

Θα συνεχίσουμε από κοινού αυτήν την ανηφόρα του αγώνα και στην Θεσσαλία με όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία και με την στήριξη και άλλων πολιτιστικών φορέων.»

Έγιναν παρεμβάσεις από όλες τις αντιπροσωπείες ενώ αναδείχτηκαν διεκδικήσεις, αιτήματα, δράσεις για τις διάφορες ειδικότητες του κλάδου. Εμπλουτίστηκε και αποφασίστηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Η δραστηριότητα αυτή θα περάσει μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων και των φορέων μέχρι το τέλος του Μαΐου. Ιδιαίτερα για μουσικούς και DJ επιδιώκουμε να οργανωθούν συσκέψεις ανά πόλη με θέμα τη συλλογική σύμβαση εργασίας και το αμοιβολόγιο.

  • Κάθε σωματείο τυπώνει υλικό για την ειδικότητα της τέχνης που έχει ευθύνη με τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου.
  • Συμμετέχουμε και συμβάλουμε στις αντιπολεμικές συναυλίες του επόμενου διαστήματος που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι Επιτροπές Ειρήνης, άλλοι φορείς και σωματεία στις πόλεις της Θεσσαλίας.
  • Συμμετέχουμε στην Γενική Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν. Τις προηγούμενες μέρες οργανώνουμε περιοδείες – εξορμήσεις σε καλλιτεχνικούς χώρους και στην εστίαση με τις ανακοινώσεις μας, με τις αφίσες μας.
  • Την Κυριακή 17 Απριλίου στις 7:00 μμ στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από τα παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας του ΠΜΣ για την μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
  • Συμμετέχουμε σε όποιες δράσεις πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας στην περιοχή μας με επίκεντρο την καλλιτεχνική εκπαίδευση αλλά και τον πόλεμο.
  • Συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς προσθέτοντας την δική μας πινελιά με πολύμορφα δρώμενα. Ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες των σωματείων μας για δημιουργία βίντεο, εκθέσεις φωτογραφίας, αφιερώματα κλπ
  • Το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου σε πόλεις της περιοχής μας οργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο «#artattack ΙΙ» με την συμμετοχή σωματείων, φορέων, συλλόγων, καλλιτεχνικών σχημάτων κλπ. Θα είναι η κορύφωση της δραστηριότητάς μας και θα προβάλουν το περιεχόμενο που απασχόλησε την σύσκεψη.

Αύριο Δευτέρα 21/3 βγαίνει στον αέρα η πρώτη εκπομπή / podcast του παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ «Πίσω από τα μικρόφωνα» στις 9.30 μμ στα κανάλια μας σε YouTube και Mixcloud που θα αξιοποιείται για να αναδεικνύει την δράση του Συλλόγου και των υπόλοιπων καλλιτεχνικών σωματείων.

Στο τέλος της σύσκεψης ομόφωνα τα σωματεία στήριξαν το αντιπολεμικό ψήφισμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου «Πολιτισμός ή Βαρβαρότητα» παρευρισκόμενοι συντάχθηκαν με τους πάνω από 1.000 καλλιτέχνες που το υπογράφουν.

Όλες οι παρεμβάσεις της σύσκεψης έχουν βιντεοσκοπηθεί και θα ανέβουν τις επόμενες μέρες στο κανάλι του παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ στο YouTube.

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Πράσινο φως για το νέο ποδηλατοδρόμο της Ηρώων Πολυτεχνείου