Ειδήσεις

Με τη δύναμη του συγκλονιστικού συλλαλητηρίου επέστρεψαν στα μπλόκα οι αγρότες


Με το δίκιο των αιτημάτων τους, τη δύναμη των μπλόκων και την τεράστια λαϊκή συμπαράσταση οι αγρότες θα τα καταφέρουν. Αυτό το μήνυμα έστειλε το συγκλονιστικό παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Τρίτη.

Όλοι μαζί έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Έκαναν πράξη το σύνθημα που ήχησε σε όλο το κέντρο της Αθήνας: «Εργατιά – αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά».

Στο Σύνταγμα έσμιξαν ο αγρότης που αγωνίζεται για να μπορεί να καλλιεργήσει τη γη και τα χωράφια του και να παράγει τα προϊόντα του εξασφαλίζοντας ότι μπορεί να ζήσει την οικογένειά του. Ο εργάτης που βλέπει τον μισθό του να εξανεμίζεται από τα μέσα του μήνα λόγω της ακρίβειας και ετοιμάζεται για τη μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη. Ο αυτοαπασχολούμενος που δίνει αγώνα επιβίωσης ενάντια στη φορομπηξία. Ο φοιτητής που εδώ και 45 μέρες αγωνίζεται ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Όλοι μαζί ένωσαν τη φωνή τους, ένωσαν τη δύναμή τους. Τη δύναμη της λαϊκής πλειοψηφίας, που όταν είναι αποφασισμένη, όταν στηρίζεται στην αλληλεγγύη, δείχνει ικανή να αντιμετωπίζει και τις πιο μεγάλες δυσκολίες…

Οι συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι αγρότες «αποζημίωσαν» το πολύωρο και κουραστικό τους ταξίδι…

Πολλοί αγρότες οδήγησαν ακούραστα ως και 15 ώρες, 300 και 350 χιλιόμετρα, μέσα σε δύο μέρες.

Στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας σχηματίστηκε ένα τεράστιο κομβόι με τρακτέρ!

Τα τρακτέρ κόρναραν συνεχώς και αναβόσβηναν τα φώτα, με τους διερχόμενους οδηγούς να ανταποδίδουν με κορναρίσματα και πολλοί με σηκωμένες γροθιές.

Φτάνοντας στην Αθήνα οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν ήταν συγκλονιστικές.

Οδηγοί των αμαξιών και των μηχανών «αντάλλασσαν» κορναρίσματα με τους οδηγούς των τρακτέρ, στις γέφυρες είχε σταθεί κόσμος και χαιρετούσε, στη συμβολή των οδών Σπ. Πάτση και Λ. Αθηνών οι συγκεντρωμένοι αυτοκινητιστές με τα ταξί τους «υποδέχτηκαν» τους αγρότες.

Ο κόσμος ξεσπούσε σε χειροκροτήματα, όταν οι αγρότες έφταναν στο κέντρο της Αθήνας με τρακτέρ!

«Είμαστε μαζί σας!», «Μπράβο!» φώναζαν εργαζόμενοι και έμποροι σε όλη την οδό Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ περνούσε το κομβόι των τρακτέρ.

Δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη συγκέντρωση και ήδη τα τρακτέρ είχαν γεμίσει το Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, το ΟΑΚΑ πλημμύριζε από τα δεκάδες λεωφορεία από κάθε γωνιά τη χώρας. Τα βαγόνια του Ηλεκτρικού γέμιζαν για το αγωνιστικό ραντεβού στην Ομόνοια.

Τα εργατικά σωματεία της Αττικής με προσυγκεντρώσεις κατά μήκος της Πανεπιστημίου υποδέχτηκαν την αγωνιζόμενη αγροτιά και ενώθηκαν μαζί της σε μια μεγάλη διαδήλωση.

Και όλοι μαζί συγκρότησαν μια τεράστια διαδήλωση, με τα μπλοκ των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην πρώτη γραμμή: Πρώτα η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία. Ακολουθούσε η Στερεά, πιο πίσω η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος, μετά η Ήπειρος.

Η σκυτάλη πέρασε στα εργατικά σωματεία, κλαδικά και επιχειρησιακά, από όλους τους κλάδους και από μια σειρά χώρους δουλειάς, με χιλιάδες εργαζόμενους που μετά το σχόλασμα βρέθηκαν επιτόπου στο κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσουν με τους αγρότες.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή της υποδοχής από τους φοιτητές, με το πανό που έγραφε «Εργάτες – αγρότες – φοιτητές μια γροθιά θα βγούμε νικητές» να δίνει τον τόνο, ενώ οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι το φώναζαν ως σύνθημα.

Η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι πλημμύρισαν από χιλιάδες λαού, από εκατοντάδες τρακτέρ.

«Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς» αντηχούσε από άκρη σε άκρη.

Τα κουρασμένα πρόσωπα των αγροτών φωτίστηκαν από την τεράστια λαϊκή αλληλεγγύη που αντίκρισαν. Ξέρουν ότι έχουν δίκιο και πήραν δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους.

Επόμενο μεγάλο ραντεβού αυτό της απεργίας την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, όπου έδωσαν όλοι μαζί την υπόσχεση να ανταμώσουν ξανά, σε κάθε πόλη, σε όλη τη χώρα.

Μεγάλη απήχηση στα διεθνή ΜΜΕ

Μεγάλη απήχηση και ευρεία κάλυψη από διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είχε το χτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Το «Associated Press» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του «Χωρίς εμάς δεν τρως» και μεταδίδει:

«Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης με τρακτέρ ή αφού ταξίδεψαν με ναυλωμένα λεωφορεία και πλοία. Οι αγρότες – των οποίων τα αιτήματα είναι παρόμοια με εκείνα των αγροτών ανά την Ευρώπη – έχουν περάσει εβδομάδες σε μπλόκα».

«Αγρότες από όλη την Ελλάδα οδήγησαν τα τρακτέρ τους στην Αθήνα την Τρίτη, εντείνοντας τις διαδηλώσεις εβδομάδων με αιτήματα την αύξηση του κόστους, τον ξένο ανταγωνισμό και τις καταστροφικές πλημμύρες», γράφει το «Reuters». «Καθώς οδηγούσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, κόρναραν στις επευφημίες των περαστικών. Δεκάδες τρακτέρ στάθμευσαν μπροστά στο κοινοβούλιο ενώ αναμένεται να καταφτάσουν κι άλλα», μεταδίδει.

«Οι Ελληνες αγρότες κλιμακώνουν τις διαδηλώσεις καθώς τα τρακτέρ φτάνουν στην Αθήνα», είναι ο τίτλος του «Bloomberg». «Oι Ελληνες αγρότες κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους οδηγώντας τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, ακόμη και αφού ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω οικονομική ανακούφιση».

«”Χωρίς εμάς δεν τρώτε” – Ελληνες αγρότες οδηγούν περίπου 200 τρακτέρ στην Αθήνα για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια», γράφει και η «Washington Post» και εξηγεί στο ρεπορτάζ της ότι «Ελληνες αγρότες οδήγησαν την Τρίτη περίπου 200 τρακτέρ στην Αθήνα, ζητώντας οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση καθώς το κόστος ζωής αυξήθηκε στη μεσογειακή χώρα».

«Με τις κόρνες να αντηχούν, η αργοκίνητη αυτοκινητοπομπή κινήθηκε από την κεντρική ελληνική πόλη Κάστρο, 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, με ελληνικές σημαίες, μαύρες σημαίες και πανό διαμαρτυρίας στερεωμένα στα τρακτέρ», μεταδίδει στην ανταπόκριση.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση 2ου Γυμνασίου Καρδίτσας για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας
Επόμενο άρθρο Oικοδόμοι Καρδίτσας: Απεργούμε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου