Ειδήσεις

Μεγαλειώδης η πορεία για τα Τέμπη στην Καρδίτσα


Μεγαλειώδης ήταν η πορεία που πραγματοποιήθηκε, στην πόλη της Καρδίτσας, στη μνήμη των 57 ψυχών που χάθηκαν στο τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών ακριβώς έναν χρόνο πριν. 28.02.2023, ώρα 23:21. Λίγα λεπτά αργότερα, όλος ο κόσμος θα μιλάει για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα και την τραγωδία των Τεμπών.

Ο επιβατικός συρμός Intercity 62, που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Δύο τρένα, μία επιβατική αμαξοστοιχία και μία εμπορική, συγκρούονται στον Ευαγγελισμό γιατί τα δύο τρένα πορεύονταν για αρκετά χιλιόμετρα στην ίδια γραμμή.

Ο τραγικός απολογισμός; 57 άνθρωποι νεκροί, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, φοιτητές, και τουλάχιστον 85 τραυματίες.

Ανάμεσα στα θύματα και δύο Καρδιτσιώτες, ο 20χρονος Αναστάσιος Κουτσόπουλος, που σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη, και ο 34χρονος Βάϊος Βλάχος ο οποίος διέμενε στη συμπρωτεύουσα.

Κανείς δεν τους ξέχασε. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει. Κανείς δεν θα ξεχάσει.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στις 12:00 το μεσημέρι μίλησαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Γιώργος Καπράνας, ο Πρόεδρος του Ν.Τ. Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ Απόστολος Ταξιάρχης, ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κώστας Τζέλλας, ο Γραμματέας του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλέξης Φυτσιλής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Βάϊος Κουτής, η Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Όλγα Χρήστου. ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Έκτορας Γάζος, φοιτητές και μαθητές.

Κοινό αγωνιστικό μήνυμα Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και ΑΔΕΔΥ

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή 57 νέων συνανθρώπων μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μια διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή.

Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη!

 Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί!

Έχουμε χρέος στις 28 Φλεβάρη να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της Καρδίτσας. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται. Το έγκλημα στα Τέμπη δεν οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος», ή στην «κακιά στιγμή» αλλά ήταν προδιαγεγραμμένο με αιτίες και ενόχους. Προσπαθούν να συγκαλύψουν την εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν. Την πολιτική που τα μετράει όλα με το κέρδος.

Ένας χρόνος μετά και ακόμα αντηχούν στα αυτιά και στο μυαλό όλων μας τα συνθήματα εκείνων των ημερών. Με τα εκατομμύρια κόσμου να πλημμυρίζει κάθε γωνιά της χώρας μας καταδικάζοντας την πολιτική του κέρδους που δολοφονεί, φωνάζοντας δυνατά. :

«Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Διεκδικούμε μέτρα προστασίας για τις ζωές μας απέναντι στα κέρδη τους! Ένας χρόνος μετά και τίποτα δεν έχει αλλάξει, αφού η πολιτική που τα πάντα τα μετράει σε κέρδη και ζημιές είναι εδώ. Για αυτό τον λόγο τον Σεπτέμβρη πνίγηκε και βούλιαξε ο νομός της Καρδίτσας για μια ακόμη φορά και πολλές περιοχές της Θεσσαλίας. Κι αυτό γιατί οτιδήποτε έχει να κάνει με την προστασία της ζωής μας και των οικογενειών μας δεν αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κόμματα που υπηρετούν διαχρονικά την ίδια πολιτική, αφού δεν αποφέρει κέρδος σε αυτούς που υπηρετούν, δηλαδή στα μονοπώλια, στους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, στην μεγαλοεργοδοσία.

Η ακρίβεια δυναμώνει και το εργατικό-λαϊκό εισόδημα δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη, σε τρόφιμα, ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν. Από τη μία οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα εξασφάλισαν κέρδη 25,1 δισ. ευρώ, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Από την άλλη, οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται με το σταγονόμετρο ενώ την ίδια στιγμή από δεκάδες χώρους δουλειάς έρχονται καταγγελίες για μη αναγνώριση των τριετιών των εργαζομένων.

Χιλιάδες αγρότες στη Καρδίτσα, στη Θεσσαλία, σ’ όλη τη χώρα μαςαλλά και σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Γι’ αυτό αγωνίζονται: για το ψωμί και το δίκιο τους. Διεκδικώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, παλεύοντας ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής! Απέναντι στο παλικαρίσιο και δίκιο αγώνα τους η κυβέρνηση έστειλα τα ΜΑΤ! Ούτε η  καταστολή, ούτε οι προσπάθειες υπονόμευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων πτόησαν τους βιοπαλαιστές αγρότες. Ο αγώνας είναι κοινός, γιατί οι αγρότες πουλάνε τα προϊόντα τους από το χωράφι σε εξευτελιστικές τιμές και όλοι μας αγοράζουμε από το ράφι του σούπερ μάρκετ σε πολύ υψηλές τιμές. Έχουμε απέναντί μας τους εμπόρους, τους βιομήχανους, τους σουπερμαρκετάδες που καρπώνονται το κέρδος!

Εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, παλεύουμε για τις ανάγκες μας για τις ζωές μας!!! Γιατί κανείς μας δεν μπορεί να ζει στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια!!! Γιατί δεν αποδεχόμαστε να ζούμε με μια λογική «πάμε κι όπου βγει»

Καλούμε τους φορείς και τον λαό της πόλης μας να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια. Στην ενότητα βρίσκεται η δύναμη μας.

Για το έγκλημα των Τεμπών

  • Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών. Να αποδοθούν ακέραιες όλες οι ευθύνεςποινικές και πολιτικές όσο ψηλά και να φτάνουν.
  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές και μαζικές μεταφορές

 

Προηγούμενο άρθρο Οι αγρότες αποχώρησαν από το μπλόκο του Ε65
Επόμενο άρθρο Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες στις εκκλησίες της Καρδίτσας - 57 χτυπήματα όσα και τα θύματα των Τεμπών