Ειδήσεις

Μια διεπιστημονική προσέγγιση για την ανίχνευση, αναγνώριση, αντιμετώπιση και θεραπεία της περιγεννητικής βίας


Το έργο “MAP Amultidisciplinary Approachtotackle, screen, recognize and treat the different form so f Perinatal Violenceή αποδίδοντας τον τίτλο «Μια διεπιστημονική προσέγγιση για την ανίχνευση, αναγνώριση, αντιμετώπιση και θεραπεία της περιγεννητικής βίας», στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται σε θύματα και πιθανά θύματα περιγεννητικής βίας, παρέχοντας πιο αποτελεσματική και ολοκληρωμένη έγκαιρη ανίχνευση, πρόληψη και επαρκείς υπηρεσίες υποστήριξης.

Η περιγεννητική βία, είναι είδος της ενδοσυντροφικής βίας – σωματικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής, οικονομικής- που υφίσταται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στις πρώτες περιόδους μετά τη γέννηση του παιδιού, καθώς και η έμφυλη βία που υπέστη στο παρελθόν, της οποίας τραύματα εμφανίζονται ξανά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η συχνότητα βίας κατά την εγκυμοσύνη κυμαίνεται μεταξύ 0,9% και 20,1% όλων των κυήσεων κάθε χρόνο από περίπου 6.000 έως 25.000 που επηρεάζονται από αυτόν τον παράγοντα κινδύνου.

 

Ειδικότερα, το έργοMAP στοχεύει στην«βελτίωση» της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται σε γυναίκες, θύματα ή πιθανά θύματα περιγεννητικής βίας, από τους επαγγελματίες που εργάζονται στο σύστημα υγείας καιστουςκοινωνικούς οργανισμούς,παρέχοντας πιο αποτελεσματική και ολοκληρωμένη έγκαιρη ανίχνευση, πρόληψη και επαρκείς υπηρεσίες υποστήριξης, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση των σοβαρώνσυνεπειών που προκαλούνται στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών και τα παιδιά τους.

Το έργο MAP αξιοποιεί υπάρχοντα δεδομένα και μεθοδολογίες, αλλά και τα αποτελέσματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, προκειμένου να:

  1. Επισημάνει τιςυπάρχουσες ελλείψεις στην αξιολόγηση, θεραπεία και πρόληψη της περιγεννητικής βίας, ελλείψεις που προκαλούνται από έλλειψη νομοθετικών και τοπικών λειτουργικών διαδικασιών
  2. Ενδυναμώσει υπάρχουσες δυνατότητες, με την παροχή συγκεκριμένων υποστηρικτικών και λειτουργικών λύσεων στους επαγγελματίες,σχετικά με τον εντοπισμό και τη θεραπεία περιπτώσεων περιγεννητικής βίας
  3. Ενισχύσει τους τοπικούς οργανισμούς, προκειμένου να εφαρμόσουν μεθόδους και εργαλεία που δημιουργήθηκανμέσω του προγράμματοςσε επαγγελματίες άλλων οργανισμών
  4. Δημιουργήσει επιχειρησιακά σχέδια που θα εφαρμοστούν σε τοπικά συστήματα υγείας
  5. Μεταφέρει σε σχετικούς επαγγελματίες και γιατρούς προγράμματα, μεθόδους, εμπειρίες και καλές πρακτικές, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η συνεργασία μεταξύ τους και να προωθηθούν κοινές μεθοδολογίες

Οι κύριες δράσεις υλοποίησης του έργου είναι:

 

  1. Προκειμένου να αποτυπωθούν και να γίνουν κατανοητά τα χαρακτηριστικά, αλλά και οι επιπτώσεις του φαινομένου σε κάθε χώρα, και να προσδιοριστούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των επαγγελματιών, υλοποιήθηκαν:

Α) Χαρτογράφηση των κύριων ΜΚΟ, Συμβουλευτικών Κέντρων, Ξενώνων, άλλων θεσμικών σχετικών οργανισμών, αλλά και επαγγελματιών οι οποίοι υποστηρίζουν/εργάζονται με γυναίκες θύματα/ επιζώσες έμφυλης βίας, ή και έγκυες γυναίκες που ενδέχεται να είναι θύματα περιγεννητικής βίας.

Β) Βιβλιογραφική ανάλυση πηγών και στατιστικών δεδομένων

Γ) Ποσοτική και ποιοτική συλλογή δεδομένων μέσω ερωτηματολογίων σε επαγγελματίες, δεδομένων σχετικά με τις αντιλήψεις τους για την περιγεννητική βία και το διαθέσιμο σύστημα υπηρεσιών. Η καταγραφή των αναγκών εκπαίδευσης προέκυψε από δομημένο ερωτηματολόγιο, αλλά και ημιδομημένη συνέντευξη σε 5 experts σχετικούς με το φαινόμενο

  1. Η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και η υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τη δημιουργία ενός κοινού θεωρητικού και λειτουργικού πλαισίου προκειμένου να μειωθεί το χάσμα στην κατανόηση του φαινομένου και του κρίσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών κανονισμών και δικαιωμάτων των θυμάτων. Η προσαρμογή των πρακτικών – μεθόδων που αναπτύχθηκαν με την εκπαίδευση, προκειμένου αυτές να είναι εφικτές και εφαρμόσιμες πιλοτικά σε τοπικό επίπεδο
  2. Cascadetraining
  3. Ενημέρωση τωνΔήμων των εταίρων, στην περίπτωση μας του Δήμου Καρδίτσας,ώστε οι ειδικές υπηρεσίες τους να μπορούν να ελέγχουν, να ανιχνεύουν και να αντιμετωπίζουν ως ένα βαθμό, την περιγεννητική βία.
  4. Τα τοπικά σχέδια παρέμβασης να εκδοθούν και να επικυρωθούν σε συμφωνίες/πρωτόκολλα με στόχο τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του έργου σε τοπικό επίπεδο.
  5. Η διεπιστημονικότητα και η συνεργασία φορέων και οργανισμών αλλά και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, στην υλοποίηση σε μια στρατηγική εκστρατεία επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας διαδικτυακά και offline κανάλια

Το έργο MAP αξιοποιεί τα αποτελέσματα και τις μεθοδολογίες που δοκιμάστηκαν στο ιταλικό έργο με τίτλο Προγεννητική βία: Εγκυμοσύνη χωρίς βία. Άμεσαωφελούμενοι του έργου είναι:

  • Κοινωνικοί λειτουργοί, εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, εξειδικευμένοι/ες επιστήμονες, όπως είναι οι γυναικολόγοι και μαίες, εργαζόμενοι/ες σε υγειονομικές, κοινωνικές υπηρεσίες, σε συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες που παρέχουν υποστήριξη σε θύματα έμφυλης βίας ή σε έγκυες γυναίκες.
  • φορείς χάραξης πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κατανομή των πόρων και των θεσμικών μέτρων για την εξειδικευμένη υποστήριξη των θυμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης.
  • Ιδρύματα και οργανισμοί που ανήκουν στο σύστημα υγείας και κοινωνικής υποστήριξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να επηρεάσουν το τρέχον σύστημα και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που παρέχονται σε θύματα περιγεννητικής βίας.

Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση,Directorate – GeneralforJusticeandConsumersκαιυλοποιείταισετέσσεριςευρωπαϊκέςχώρες, Ιταλία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σλοβενία, απότουςοργανισμούς:

  • ARES 2.0, Ιταλία, Συντονιστήςεταίρος
  • IL MELOGRANO CENTRO INFORMAZIONE MATERNITA E NASCITA APS (Il Melograno), Ιταλία
  • HORIZON SERVICE SOCIETA COOPERATIVA SOCIALE (HORIZON SERVICE), Ιταλία
  • STUDI LOCALI APS (Studi Locali), Ιταλία
  • CENTRE DINAMIKA (CENTRE DINAMIKA), Βουλγαρία
  • WOMEN’S CENTER OF KARDITSA (WCK), Ελλάδα
  • ZAVOD ZA KVALITETO ZIVLJENJA IN AVTONOMIJO POSAMEZNIKA ODPRTA DLAN (ZOD), Σλοβενία

 

Το Cascadetraining, η εκπαίδευση που υλοποιείται σήμερα, απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται σε κέντρα/υπηρεσίες, οι οποίοι δεν είναι εταίροι του προγράμματος, αλλά έχουν σχέση ή και ειδικεύονται στην παροχή βοήθειας σε έγκυες γυναίκες ή γυναίκες θύματα της έμφυλης βίας στην περιοχή μας.

Ο κύριος στόχος της εκπαίδευσης,είναι η διάδοση του κοινού θεωρητικού και πρακτικού πλαισίου που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και σε άλλους σχετικούς με την υποστήριξη γυναικών που υφίστανται περιγεννητική βία, επαγγελματίες.

Οι ειδικοί στόχοι είναι:

  • Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την περιγεννητική βία σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα του έργου.
  • Η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών, προκειμένου να βελτιωθείτοπικά, η παροχή υποστήριξης προς τις γυναίκες θύματα περιγεννητικής βίας.
  • Η τυποποίηση και εναρμόνιση πολιτικών και πρακτικών για τον εντοπισμό και την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων περιγεννητικής βίας στις εμπλεκόμενες περιοχές

 

Η εκπαίδευση θα κλείσει με το «στρογγυλό τραπέζι» στο οποίο συμμετέχουν

 

  • Αναστασίου Σπύρος, ΑΔ Καρδίτσας, Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας
  • Κουτσιούμπα Μαίρη, Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας
  • Μακρή Όλγα, Αντιδήμαρχος Καρδίτσας
  • Τσιαλκούτη Μαρία, Προϊσταμένη του Τμήματος Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Καρδίτσας

 

Συντονίζει η Αικατερίνη Βελεσιώτου, Διευθύντρια του ΚΓΚ, Συντονίστρια του προγράμματος για τις δράσεις του ΚΓΚ στην Ελλάδα.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ21: Επίκεντρο η Καρδίτσα για την πρώτη της μεγάλη διοργάνωση στην επιτραπέζια αντισφαίριση
Επόμενο άρθρο Ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας για την συνεχιζόμενη ακρίβεια