Ειδήσεις

Μικρασιάτες πρόσφυγες στα καμποχώρια των Σοφάδων Καρδίτσας


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Μικρασιάτες πρόσφυγες στα καμποχώρια των Σοφάδων Καρδίτσας», που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας από κοινού με την Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού (ΕΚΠΟΛ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, στα πλαίσια του εθνικού εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η εκδήλωση, με τη στήριξη του πολιτιστικού φορέα της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» καθώς και του Δήμου Σοφάδων, πραγματοποιήθηκε  στον κατάμεστο κήπο του ξενοδοχείου «XENIA» στις 13/7/2022, 8.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ήταν ένα αφιέρωμα στους Καππαδόκες πρόσφυγες της περιοχής των Σοφάδων, με το οποίο οι Σοφαδίτες Μαγνησίας τίμησαν τους συμπατριώτες τους.

Ειδικότερα,  η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό της προέδρου του Συλλόγου Σοφαδιτών Ε. Παπαλοπούλου-Τσέργα, του προέδρου της ΕΚΠΟΛ Γ. Κίτσιου, που ταυτόχρονα εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δ. Κολινδρύνη, και την ανάγνωση χαιρετισμού του Δημάρχου Σοφάδων Θ. Σκάρλου, ο οποίος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, απουσίαζε.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά σε μεμονωμένες περιπτώσεις προσφύγων από τη Μικρασία με αντιπροσωπευτική εκείνη του Μ. Τσεσματζόγλου (πρόσφυγα από τον Τσεσμέ Μ. Ασίας), ενώ ο γιος του Δ. Τσεσματζόγλου που ήταν παρών, αφηγήθηκε προσωπικά βιώματα. Έπειτα, στο πρόγραμμα πήραν μέρος κάτοικοι των χωριών Ν. Ικόνιο και Καππαδοκικό, οι οποίοι είναι απόγονοι προσφύγων που ήρθαν στον κάμπο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή από το Τσελτέκ και το Τσουκούρ της Καππαδοκίας, αντίστοιχα. Κύριες ομιλήτριες ήταν η φιλόλογος ερευνήτρια Ευ. Αρβυθά,  που μίλησε για το Ν. Ικόνιο, και η εκπαιδευτικός ερευνήτρια και συγγραφέας Κ. Αλιβάνογλου που μίλησε για το Καππαδοκικό, ενώ μαρτυρία αφηγήθηκε η πρόεδρος του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Καππαδοκικού, Α. Πασχαλίδου. Τη μαρτυρία της αντιπροέδρου του αντίστοιχου Συλλόγου Γυναικών Ν. Ικονίου, Ευ. Παράσχου –η οποία πενθεί- ανέλαβε να μεταφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, Ε. Παπαλοπούλου-Τσέργα, η οποία είχε αναλάβει και το συντονισμό της εκδήλωσης.

Οι μαρτυρίες, η ανάγνωση αποσπάσματος από το βιβλίου «Το ταξίδι που δεν έγινε» της Κ. Αλιβάνογλου, που απέδωσε η Νατάσα Κουτσοπούλου, και η προβολή ενός σύντομου video συγκίνησαν ιδιαίτερα το κοινό.

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Καππαδοκικού, που, με παραδοσιακές φορεσιές, απέδωσε χορούς της Καππαδοκίας, με τη συνοδεία αντίστοιχων αυθεντικών τραγουδιών από μουσικό σχήμα, υπό την καθοδήγηση του πρόσφυγα 4ης γενιάς Μάριου Σαρημιχαηλίδη. Η όλη ατμόσφαιρα ξεχείλισε από το μεράκι των προσφύγων που διασώζουν μέχρι σήμερα μέσα από τους παραδοσιακούς ήχους και χορούς της αλησμόνητης πατρίδας τους.

Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους η πρ. Υφυπουργός Μ. Χρυσοβελώνη και ο Βουλευτής Α. Μεϊκόπουλος,  ενώ από το Δήμο Σοφάδων ήταν παρών ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Κατσής. Με εκπρόσωπό τους και γραπτούς χαιρετισμούς έδωσαν το παρών η Υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Τριαντόπουλος, και οι Βουλευτές Κ. Μαραβέγιας, Α. Λιούπης, Χ. Μπουκώρος, Κ. Παπανάτσιου, η Αντιδήμαρχος Βόλου Γ. Μποντού. Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών Μαγνησίας Μ. Χριστοφορίδης, που συγκίνησε με την ποιητική του παρέμβαση και πρόεδροι όλων των προσφυγικών συλλόγων και πολλών πολιτιστικών φορέων της πόλης του Βόλου. Εκτός από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας, την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Όλοι τους απόλαυσαν τη μεστή από συγκίνηση ατμόσφαιρα και το όμορφο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Τα μέλη του Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Μαγνησίας ευχαριστούν θερμά όλους όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή, ιδιαίτερα τους συμπατριώτες τους πρόσφυγες, τους επισήμους και το κοινό της πόλης του Βόλου που τους τίμησαν σ` αυτή τη βραδιά πηγαίου προσφυγικού πολιτισμού.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πανδημία covid-19: Ο Καπιταλισμός στη Δύση του
Επόμενο άρθρο Και την νέα σεζόν με Στέφανο Μπελάγια στο τιμόνι ο Γ.Σ. Μουζακίου & Περιχώρων