Ειδήσεις

Μήνυμα του Διευθυντή ΠΔΕ Θεσσαλίας Γ. Δοδοντσάκη για την επέτειο


Αγαπητοί/ες  μαθητές,  μαθήτριες, Αγαπητοί Συνάδελφοι, Σήμερα τιμούμε το ηχηρό και αδιαπραγμάτευτο «ΟΧΙ» που κατέδειξε το ήθος και την αρετή ενός περήφανου λαού· που εξακολουθεί να εμπνέει, ως ιερή παρακαταθήκη, όλους τους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους. Κατέδειξε  την ανδρεία και τη φιλοπατρία των γενναίων εκείνων Ελλήνων που όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στο σκοταδισμό και την καταπίεση του φασισμού σε έναν αγώνα άνισο.  Αυτό το μεγαλείο, η περηφάνια, η αξιοπρέπεια και η τιμή, υπογραμμίζονται στους στίχους του ποιητή: «Η μεγαλοσύνη των εθνών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Στην περίτρομη Ευρώπη του ’40, η οποία υποτασσόταν χωρίς αντίσταση, ακούστηκε η μικρή αλλά δυνατή και αποφασιστική Ελλάδα που σύσσωμα εναντιωνόταν με όλες της τις δυνάμεις στον πανίσχυρο εισβολέα στα σύνορα της, δίδοντας την πρώτη νίκη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Το «ΟΧΙ» είναι το μέγιστο κατόρθωμα της ενότητας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Αποτελεί σταθμό με βαθύ νόημα που συμβολίζει την πάλη του δίκαιου ενάντια στο άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελεί  φωτεινό ορόσημο της συλλογικής ιστορικής μνήμης και σημείο αναφοράς στη μακραίωνη και πολυκύμαντη πορεία του Έθνους.

Οι ετήσιοι εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι ελάχιστη απότιση φόρου τιμής σε όσους θυσιάστηκαν, είναι επέτειος και μνήμη αλλά και χρέος. Είναι χρέος και καθήκον μας να θυμόμαστε τις θυσίες των προγόνων μας. Η καθημερινή μας στάση ζωής, οι αγώνες και το πείσμα μας στις δυσκολίες, η διατήρηση της συλλογικής μνήμης είναι ο μοναδικός και πιο ουσιαστικός τρόπος να τιμήσουμε τους ήρωές μας. Έμπρακτη απόδειξη τιμής σε όσους έδωσαν τον μεγάλο αγώνα είναι, αν κάθε φορά που χρειάζεται, να λέμε το μεγάλο ΟΧΙ σε όσους επιβουλεύονται ή δρουν ενάντια στην πατρίδα μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Ανάρτηση δασικού χάρτη του συνόλου περιοχής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δασών Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Προσβολές από τον περονόσπορο σε υπαίθριες καλλιέργειες με κολοκυθιές