Ειδήσεις

Μήνυμα του δημάρχου Μουζακίου Θεοφάνη Στάθη για την εθνική επέτειο


Γιορτάζεται σε όλη τη χώρα η μεγάλη Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μια ημέρα ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία του Έθνους μας. Εκείνο το χάραμα, η Ελλάδα κλήθηκε να αποφασίσει για το μέλλον της και το έκανε με περίσσιο θάρρος και αυταπάρνηση, αρνούμενη με σθένος να υποκύψει στην αλαζονική απαίτηση της φασιστικής Ιταλίας για άμεση, πλήρη υποταγή.

Το ιερό σύνθημα της Επανάστασης, «Ελευθερία η Θάνατος», επανήλθε στα χείλη όλων των Ελλήνων που έτρεξαν να συστρατευτούν στον νυν υπέρ πάντων αγώνα.

Ακολούθησαν σκληρές μάχες στο πεδίο και κόντρα στη συντριπτική ισχύ του αιμοσταγή άξονα, αλλά και σε όλες τις προβλέψεις, ο λαός μας κατάφερε το ακατόρθωτο… Μεγαλούργησε ενάντια στις δυνάμεις του κακού, υποχρεώνοντας ολόκληρο τον κόσμο να παρακολουθεί με δέος τις τεράστιες νίκες στα βουνά του Σιδηροκάστρου, της Κλεισούρας και της Πρεμετής και τις ηρωικές θυσίες του, όπως αυτή των δικών μας παιδιών της Καρδίτσας και των Τρικάλων, στο Ύψωμα 731.

Το Έπος του 40’ στα Αλβανικά βουνά, η μετέπειτα σκληρή αντιπαράθεση με τις Ναζιστικές ορδές στα θρυλικά οχυρά της Γραμμής Μεταξά, το «σπάσιμο» του μετώπου, η Γερμανική κατοχή και η γέννηση της Εθνικής Αντίστασης, είναι συγκλονιστικά γεγονότα που συνθέτουν τη λαμπρότερη ιστορική σελίδα της νεότερης Ελλάδας.

Οφείλουμε να μην τα ξεχάσουμε ποτέ για καθαρά εθνικούς λόγους.

Αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται με τον ετήσιο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου όπου αποδίδουμε ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες προγόνους μας που αγωνίστηκαν υπέρ βωμών και εστιών για να μπορούμε εμείς οι νεοέλληνες σήμερα να αναπνέουμε ελεύθερα.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να το κάνουμε αυτό συνεχώς, διότι όπως είπε και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ: «ο λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στη μνήμη του Μάριου Σαρακατσιάνου αφιερώνεται η 7η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού
Επόμενο άρθρο Ημέρες Ανεργίας: Η ανεργία στη Θεσσαλία