Ειδήσεις

Μήνυμα Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού για την Παγκόσμια Ημέρα Ελέγχου των Υδάτων


Η 18η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελέγχου των Υδάτων και η ανάγκη για ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ καθώς οι επιπτώσεις από την κλιματική κρίση γίνονται όλο και πιο έντονες.

Η θωράκισηαπέναντι σε αυτή την κρίση απαιτεί «επαναστατικές» αλλαγές στον τρόπο ζωής όλων μας αλλά και στον τρόπο παραγωγής, ενδεχόμενα συγκρούσεις με κατεστημένες λογικές και βεβαίως επανεξέταση των υφιστάμενων υποδομών στις νέες συνθήκες.

Τα νερά για την Θεσσαλία αποτελούσαν ανέκαθεν το καθοριστικό στοιχείο για την ασφάλεια της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της, για την ισορροπία των οικοσυστημάτων της καθώς και για τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Παρά τις μεγάλες οικονομικές, τεχνολογικές αλλά και κοινωνικές αλλαγές που υπήρξαν στη χώρα μας, το πρόβλημα των υδάτων της Θεσσαλίας παραμένει άλυτο.

Ειδικά κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς, σε πλήρη δυσαναλογία με τις, έστω περιορισμένης κλίμακας, παρεμβάσεις (τεχνικά έργα). Συνεχίζεται η ελλιπήςδιαχείριση των υδάτων, η κακή κατάσταση μεγάλου αριθμού των υδάτινων οικοσυστημάτων, ενώ παραμένει ως κύριο χαρακτηριστικό το μονίμως ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο στο ΥΔ Θεσσαλίας.

Σήμερα, η κυβέρνηση μας, αντιλαμβανόμενη πλήρως την επιτακτική ανάγκη ορθής διαχείρισης του νερού επενδύει περισσότερα από 200 εκ. Ευρώ για τον εκσυγχρονισμού των δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και Υπέρειας – Ορφανών Καρδίτσας, έτσι ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι από 9.000 αγρότες και να δημιουργηθούν τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να αρδευτούν περίπου 190.000 στρέμματα.

Για να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αρκεί να αναλογιστούμε τη ζωτικής σημασίας ανάγκη και να βρεθεί μία καθοριστική λύση στο υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας, ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης αυτό της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.

Έτσι, θα προωθήσουμε τη συντονισμένη ανάπτυξη και διαχείριση του νερού, της γης και των σχετιζόμενων πόρων με σκοπό, την μεγιστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων και της κοινωνικής ευημερίας με έναν δίκαιο τρόπο και δίχως την αποδοχή συμβιβασμών στην βιωσιμότητα των ζωτικών οικοσυστημάτων.

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα τους πρόσφυγες
Επόμενο άρθρο Διπλή συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας το απόγευμα της Τρίτης