Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα τους πρόσφυγες


Ένα ακόμη συνέδριο κατάφερε να πραγματοποιήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, το 8ο κατά σειρά, με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, που από κοινού το οργάνωσαν. Συνδιοργανωτές, η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η Περιφερειακή  Ένωση Δήμων(ΠΕΔ) Θεσσαλίας και υποστηρικτές το Επιμελητήριο Καρδίτσας και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος Φαναριοφερσάλων.

Μέσα από τις εισηγήσεις των διακεκριμένων πανεπιστημιακών δασκάλων και ερευνητών της χώρας μας και τον γόνιμο διάλογο που ακολουθούσε μετά από κάθε συνεδρία, ήρθαν στο φως νέα αλλά και συμπληρωματικά στοιχεία, που αφορούν στο προσφυγικό ζήτημα από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας. Πολύ σύντομα το ευρύ κοινό θα τα γνωρίσει,αφού ο τόμος των πρακτικών θα παραδοθεί μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου του 2022.

Κατάμεστες οι αίθουσες, του Δημοτικού Κινηματοθέατρου την πρώτη μέρα και του ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ τις δύο επόμενες, από συνέδρους της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας και από άλλα μέρη της Ελλάδας, που έδωσαν το «παρών» στις εργασίες του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου.  Με τη μαζική αυτή συμμετοχή τους έστειλαν συγχρόνως και την «μήνυμα» να συνεχίσουν να οργανώνονται τα «ευρείας απήχησης» συνέδριατου Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», όπως χαρακτηρίστηκαναπό τις αρχές του τόπου, που τα στηρίζουν ηθικά και οικονομικά Ξεκίνησαντο 2000 και στη διάρκεια αυτών των χρόνων κατάφεραν να παραδώσουνεπτά τόμους στο ευρύ αναγνωστικό κοινό και ιδιαίτερα στους ερευνητές.

Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό: ο αιδεσιμολογιώτατος Θωμάς Κάιας, εκπρόσωπος του  Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ Τιμόθεου, ο βουλευτής Καρδίτσας Γεώργιος Κωτσός, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας-Περιφέρεια Θεσσαλίας Κωστής Νούσιος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλειος Τσιάκος, ο δήμαρχος Σοφάδων και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θάνος Σκάρλος και η πρόεδρος του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και η βουλευτής Καρδίτσας Ασημίνα Σκόνδρα. Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καραγιάννης,  οιΑντιδήμαρχοιΚώστας Σπάνιας και Στέφανος Θεολόγης, η δημοτική σύμβουλος Όλγα Μακρήκαι οιδιευθυντές της Δευτεροβάθμιας Εκ/σης Καρδίτσας Κώστας Ζαχαρής, της ΑΝΚΑ Ευάγγελος Σακελαρίου και του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας Γεώργιος Λίτσος.

Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή του Μουσικού Συνόλου των εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, που ταξίδεψε τους εισηγητές και συνέδρους με ένα υπέροχο και ποιοτικότατο  πρόγραμμα,που περιλάμβανε τραγούδια από τη μουσική παράδοση της Σμύρνης και τη  Μικρασιατική καταστροφή.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τουρνουά ποδοσφαίρου στον Παλαμά για τη στήριξη της Φλόγας
Επόμενο άρθρο Μήνυμα Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού για την Παγκόσμια Ημέρα Ελέγχου των Υδάτων