Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Πριν το τέλος του έτους η παράδοση του τμήματος του Ε65 που θα συνδέει τα Τρίκαλα με την Καλαμπάκα


Στα Τρίκαλα περιόδευσε, το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σχετικά με τον Ε65 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το πρώτο τμήμα του βόρειου άξονα του Ε65 που θα συνδέει τα Τρίκαλα με την Καλαμπάκα θα παραδοθεί πριν από το τέλος του έτους. Είναι ένας δρόμος ο οποίος βγάζει τα Τρίκαλα από την απομόνωση. Το δεύτερο τμήμα, το νότιο κομμάτι, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για όλη τη Θεσσαλία θα παραδοθεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 και όλος ο δρόμος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. 

Σημεία του χαιρετισμού του Πρωθυπουργού

Όταν είχα έρθει να μιλήσω σε εσάς πάλι στη Θεσσαλία, το 2019,  είχα αναλάβει απέναντί σας μια κεντρική δέσμευση. Είχα πει ξεκάθαρα ότι θα μειώσω τους φόρους και τις συντάξεις και θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη, αυτά που σας πήρε ο Αλέξης Τσίπρας. Και το έκανα πράξη. Μειώσαμε τους φόρους, μειώσαμε τις εισφορές, στηρίξαμε την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, τον κόσμο της εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας. Στηρίξαμε τα νοικοκυριά στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Πενηντα-επτά δισεκατομμύρια ευρώ δαπανήσαμε για να κρατήσουμε όρθια την ελληνική κοινωνία. Και σήμερα χαίρομαι γιατί βλέπω εδώ, αγαπητέ μου Δήμαρχε, μια ζωντανή αγορά εδώ στα Τρίκαλα. Όλες οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν είχαμε σταθεί δίπλα τους στα χρόνια της πανδημίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα.

Κάναμε το καθήκον μας. Προστατεύσαμε την κοινωνία και βάλαμε τη χώρα σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Αυτή η τροχιά ανάπτυξης πρέπει να συνεχιστεί πάσει θυσία. Είναι αυτή τελικά που θα μας φέρει καλύτερους μισθούς και καλύτερα εισοδήματα για όλους. Αν είχα δεσμευτεί προεκλογικά για ένα πράγμα, το 2019, ότι θα μειώσω τους φόρους και το έκανα πράξη, σήμερα σας κοιτώ στα μάτια και δεσμεύομαι για ένα πράγμα, και αυτό είναι ότι θα αυξήσω τους μισθούς για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Θα μειώσουμε και άλλο την ανεργία, θα τη ρίξουμε κάτω από το 10% και θα συνεχίσουμε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία αλλάζουν την όψη της Ελλάδος.

Το πρώτο τμήμα του βόρειου άξονα του Ε65 που θα συνδέει τα Τρίκαλα με την Καλαμπάκα θα παραδοθεί πριν από το τέλος του έτους. Είναι ένας δρόμος ο οποίος βγάζει τα Τρίκαλα από την απομόνωση. Το δεύτερο τμήμα, το νότιο κομμάτι  το οποίο είναι τόσο σημαντικό για όλη τη Θεσσαλία θα παραδοθεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 και όλος ο δρόμος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Είχα δεσμευτεί εδώ στα Τρίκαλα προεκλογικά ότι ο Ε65 θα γίνει πράξη και μόνο εμείς ξέρουμε πόσους αγώνες δώσαμε για να μπορέσουμε να τον απεμπλέξουμε και να μπορέσει επιτέλους η δυτική Θεσσαλία να βγει από την απομόνωση και να ξεδιπλώσει την αναπτυξιακή τη δυναμική. Από 378 εκατομμύρια που είχατε από ΠΕΠ και ΕΣΠΑ σε 554 εκατομμύρια διαθέσιμα για όλη τη Θεσσαλία στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Όλα αυτά είναι σημαντικά έργα. Προσθέστε και σε αυτό τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Μας έλεγε ο κ. Τσίπρας: «ότι πήγε λέει και διαπραγματεύτηκε 17 ώρες».  Και τι μας έφερε πίσω;  Ένα τρίτο μνημόνιο.  Εγώ πήγα και διαπραγματεύτηκα 5 μέρες και σας έφερα πίσω 31 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι χρήματα που τα βλέπετε στις αστικές αναπλάσεις οι οποίες γίνονται, είναι χρήματα τα οποία θα τα δείτε στα μεγάλα αρδευτικά έργα, σημαντικές επενδύσεις, το φράγμα της Μεσοχώρας επιτέλους θα ολοκληρωθεί και θα προσθέσει σημαντική δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για όλους όμως, προσέξτε, όχι μόνο για τους μεγάλους. Φωτοβολταϊκά στη στέγη, αλλάζω θερμοσίφωνα, φωτοβολταϊκά για τους αγρότες μας, πιλοτικά προγράμματα τα οποία συνδέουν φωτοβολταϊκά με τους ΤΟΕΒ, ώστε να μπορέσετε οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα να ρίξετε το κόστος ενέργειας και από εκεί που παλιά η ενέργεια ήταν συγκριτικό μειονέκτημα να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Οι εκλογές αυτές έχουν και γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Δεν έχουν ενδιαφέρον μόνο για την οικονομία, για την παιδεία, για την υγεία. Είμαι σίγουρος ότι όταν θα κλείσουν οι κάλπες θα μπορέσουμε να πανηγυρίσουμε μία μεγάλη νίκη, η οποία θα είναι νίκη όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι νίκη της πατρίδας μας.

Για μία ευημερούσα, ισχυρή Ελλάδα η οποία θα κοιτάει μπροστά και μόνο μπροστά. Θέλω, λοιπόν, τελειώνοντας να σας ζητήσω αυτές τις 10 μέρες τις οποίες έμειναν, να κάνουμε όλοι τον αγώνα χωρίς να θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

Όταν θα ξαναγυρίσω, Δήμαρχε και αγαπητέ μου Περιφερειάρχα, εδώ στη Θεσσαλία, στα Τρίκαλα, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί μια δεύτερη τετραετία ευημερίας και να πάμε να την υλοποιήσουμε.

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Την 21η Μαΐου οι πολίτες καλούνται να πάρουν μια απόφαση ευθύνης
Επόμενο άρθρο Πώς κρίνουν οι πολίτες τη θητεία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας