Nα ενισχυθεί ο ορεινός τουρισμός ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος


Ο Βουλευτής και τ. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις» του Υπουργείου Τουρισμού τόνισε ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου αποτελεί νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

Κατά την ομιλία του ο κ. Ταλιαδούρος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Με το νομοσχέδιο αυτό διαμορφώνεται μια νέα τουριστική πολιτική με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και τη μετάβαση σε έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που απευθύνεται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις. Με το νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης δίνεται προτεραιότητα στη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων που υπόκεινται σε αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς τον σεβασμό στο τοπίο, σε αντιδιαστολή προς την έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική της διάσπαρτης εκτός σχεδίου δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων, που είχε ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό και υποβάθμιση του τοπίου και την δημιουργία χιλιάδων, αυθαίρετων ή μη, τουριστικών καταλυμάτων χαμηλής ποιότητας.

Το σχέδιο νόμου στοχεύει στη δημιουργία εκείνου του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει την άσκηση της νέας τουριστικής πολιτικής: της πολιτικής των οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων με σεβασμό στο τοπίο, στο περιβάλλον, στον τουρίστα και στον κάτοικο, της υψηλής ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και της εισαγωγής νέων τουριστικών προϊόντων, που θα καλύψουν τις ανάγκες της τουριστικής αγοράς.

Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής κινείται και η ανάγκη δημιουργίας και υιοθέτησης σταθερών δομών για την υποστήριξη των πολιτικών, των επιλογών και των διαδικασιών του τουρισμού.

Επίσης, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, εκτός από τον θαλάσσιο τουρισμό, λαμβάνεται μέριμνα και για τον ορεινό τουρισμό. Συγκεκριμένα, δίνεται λύση στο πρόβλημα της αδειοδότησης των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας μας, ούτως ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και να αναπτυχθούν. Ακόμη, ρυθμίζονται θέματα για τον ιαματικό τουρισμό και τα κέντρα αναζωογόνησης.

Εκτός από ρυθμίσεις αυτές, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού της χώρας μας. Ειδικότερα, στον ορεινό όγκο των Αγράφων και της Πίνδου, υπάρχουν, εκτός από τα Μετέωρα, ένα πλήθος μοναστηριών, τα οποία, σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις, θα πρέπει να αναδείξουμε. Θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση του οργανωμένου θρησκευτικού τουρισμού, που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο και δύναται να συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών περιοχών της περιφέρειας της πατρίδας μας.. Η τουριστική ανάπτυξη των ορεινών μας περιοχών, που συνδέονται και με την ιστορία της πατρίδας μας, πρέπει να στηριχθεί και να προωθηθεί ιδίως προς τις βαλκανικές χώρες.

Με τις οργανωμένες και συντονισμένες αυτές παρεμβάσεις, ο τουρισμός θα αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα προόδου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας. Το νομοσχέδιο αυτό διαμορφώνει πραγματικά μια νέα τουριστική πολιτική και προωθεί ένα νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης. Για τους λόγους αυτούς και το υπερψηφίζω.»

Προηγούμενο άρθρο 398.000 ευρώ στο Δ. Μουζακίου για μισθοδοσία και λειτουργικές δαπάνες
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Αγοραστού - Τζαβάρα στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας