Ειδήσεις

Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για δραστικό περιορισμό των τακτικών χειρουργείων


Η 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας), μετά από απόφαση του Υπουργού Υγείας, για τα Νοσοκομεία της 5η ΥΠΕ, προχωρά για δεύτερη συνεχή χρονιά στην απαράδεκτη ενέργεια για περικοπή έως και 80% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, στο όνομα της εξοικονόμησης προσωπικού και υποδομών για την αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19, μετατρέποντας έτσι το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα “μιας νόσου”.

Αυτή η απόφαση θέτει σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ασθενών, αφού θα είναι σε πολύμηνη αναμονή στις λίστες για χειρουργική επέμβαση στις Γενικές Χειρουργικές Κλινικές, τις Ορθοπεδικές, τις ΩΡΛ, τις Καρδιολογικές, τις Ουρολογικές, τις Πλαστικές Χειρουργικές, τις Οφθαλμολογικές, τις Γυναικολογικές, κ.α.

Αυτή κατάσταση θα τους αναγκάζει ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για την χειρουργική επέμβαση που έχουν ανάγκη.

Η απόφαση για δραστικό περιορισμό των τακτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, αποτελεί ανοιχτή κυβερνητική ομολογία αυτού που ήδη γνωρίζουμε και η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθούσε να κρύψει. Ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της επιδημίας, παρά την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Δημόσια Υγεία, μειώθηκε κατά 1.938 άτομα (από 78.220 τον Ιανουάριο του 2020 σε 76.282 τον Σεπτέμβριο του 2021), ενώ περισσότεροι από 6.000 εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή εργασίας και χωρίς μισθό, λόγω της κυβερνητικής εμμονής στη στοχοποίηση τους γιατί δεν έχουν εμβολιασθεί.

Την ίδια στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση ουσιαστικά αποκλείει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς από τη δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης σε δημόσια νοσοκομεία και τους αναγκάζει να γίνουν πελάτες των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες σε συνδυασμό με τις προηγούμενες αποφάσεις – για διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης για κρεβάτι ιδιωτικής ΜΕΘ και για αποκλεισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανεμβολίαστων από την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας για την διενέργεια δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου για SARS-CoV-2 – θα αυξήσουν θεαματικά τα κέρδη τους.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι στα πλαίσια του συστήματος που ζούμε, ακόμα και η αντιμετώπιση της επιδημίας, για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πηγή κερδοφορίας.

Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστελέχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Δεν θα θυσιάζουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία.

Απαιτούμε:

  • Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων
  • Να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και πρόνοιας
  • Να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας και να ενταχθούν στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, χωρίς παζάρια και αποζημιώσεις.
  • Να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ουσιαστική, στοχευμένη και προσωποποιημένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον εμβολιασμό που θα βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και θα απαντά σε υπαρκτά ερωτήματα.
  • Να χορηγεί δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) σε όλους τους πολίτες.
  • Να εκτελούνται από δημόσιες δομές και δωρεάν, τα Rapid test.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού στα ΜΜΜ, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, μέτρα στους μεγάλους χώρους δουλειάς.
Προηγούμενο άρθρο Δεν είσαι η μόνη - Δεν είσαι μόνη: Όχι στη βία κατά των γυναικών
Επόμενο άρθρο Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου σχετικά με την παρουσίαση δράσης κατά της έμφυλης βίας