Ειδήσεις

Να αποκατασταθεί η αδικία με την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης


Την αποκατάσταση της αδικίας αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης ζητούν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, όπως τόνισε στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM) ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος.

Ο κ. Γκουρομπίνος μίλησε αναλυτικά για το ζήτημα αυτό στη συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Εξάλλου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μεταβεί στην Λάρισα το Σαββατοκύριακο ώστε «σε συνάντηση μαζί μας να μας ενημερώσει για την κάκιστη πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης και τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα».

Τονίζουν δε «πως βρισκόμαστε σε επικοινωνία και με άλλες οργανώσεις κτηνοτρόφων της χώρας εξετάζοντας το ενδεχόμενο να καταθέσουμε αγωγή-μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την συγκεκριμένη πληρωμή».

Μιλώντας στο Ράδιο Ηχόραμα, ο κ. Γκουρομπίνος σημείωσε τα εξής:

«Έγινε η χειρότερη πληρωμή που μπορούσε να γίνει. Έγινε κόψιμο στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων και όταν μιλάμε για επιδοτήσεις μιλάμε για τα δικαιώματα. Τα δικαιώματα είναι όπως είναι ο μισθός σε έναν δημόσιο υπάλληλο.

Τα δικαιώματα οι περισσότεροι τα έχουν αγορασμένα. Το κράτος πρέπει να τα προστατέψει τα δικαιώματα. Δεν μπορεί να κόψει.

Άλλοι λένε ότι έγινε η σύγκλιση που έπρεπε να γίνει το 2027.Έγινε το 2023.

Άλλοι λένε ότι δεν ενεργοποιήθηκε ο βοσκότοπος και πολλοί έμειναν απλήρωτοι. Γιατί έχουμε πολλά ΑΦΜ και δεν πήρε ούτε ένα ευρώ ο κόσμος.

Και σαν μην έφτανε αυτό, πληρώθηκε και ο ΕΛΓΑ. Πήρε το τίμημα και ο ΕΛΓΑ.

Έγινε μια πολύ μεγάλη περικοπή στις επιδοτήσεις. Μιλήσαμε με το Υπουργείο. Ζητήσαμε κάποιες εξηγήσεις. Ακόμα δεν μπορούν να απαντήσουν.

Ζητήσαμε σαν Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας να έρθει η ηγεσία του Υπουργείου στη Λάρισα να μας δώσεις κάποιες εξηγήσεις, να βρούμε μια λύση, να δούμε τι μπορεί να γίνει.

Και θα προχωρήσουμε σε αγωγή κατά παντός υπευθύνου. Δεν έχουν δικαίωμα να μπαίνουν στα δικαιώματα του κάθε δικαιούχου και να γίνεται περικοπή.

Αλλού έγινε 27%, αλλού έγινε 40%, αλλού δεν πληρώθηκε καθόλου ο κόσμος.

Να δώσουν μια εξήγηση. Τι γίνεται.

Είμαστε σε επικοινωνία και με άλλες οργανώσεις και με την ΠΕΚ και με την Πελοπόννησο. Είναι πανελλαδικά το θέμα. Οι μόνοι που δεν ακούω να φωνάζουν είναι οι Κρητικοί. Αυτό ίσως λέει πολλά.

Από τα 14 εκατομμύρια πρόβατα που είναι δηλωμένα, τα 6,5 εκατομμύρια τα έχει η Κρήτη δηλωμένα. Φανταστείτε τι αναλογία πέφτει στην υπόλοιπη Ελλάδα».

 

Εντατικοποίηση των ελέγχων στα εισαγόμενα γάλατα

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, ζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων στα εισαγόμενα γάλατα ώστε «να μην καταλήγουν στην παρασκευή ΠΟΠ προϊόντων όπως η φέτα» και προτρέπουν τους συνάδελφους κτηνοτρόφους να μην παραδίδουν γάλα με ανοιχτή τιμή.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος υπογράμμισε στο Ράδιο Ηχόραμα πως:

«Φθάσαμε αρχές Νοέμβρη και εδώ στη Θεσσαλία τα κοπάδια είναι πρώιμα, ήδη ο κόσμος άρχισε να δίνει γάλα για τη νέα σεζόν και δεν έχουμε τιμή. Απαράδεκτο. Δώσαμε αγώνα να καθιερωθεί η τιμή. Δώσαμε αγώνα να υπάρχει συμβόλαιο, συμφωνητικό τιμής.

Κάπου 20 με 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο έκλειναν τιμή. Φέτος, λίγο λόγω των συγκυριών, λίγο που ο κόσμος εδώ στη Θεσσαλία ήταν  μουδιασμένος από το κακό που μας βρήκε με τις πλημμύρες, το εκμεταλλεύτηκαν οι γαλατάδες και πλευρίζουν μεμονωμένα έναν προς έναν κτηνοτρόφο για να δώσουν προκαταβολή.

Προσπαθούν να σπάσουν αυτό το συμβόλαιο. Το γάλα έχει τη δυνατότητα, έχει το περιθώριο να φθάσει το 1,70. Πρέπει να φθάσει εκεί;

Επειδή είμαι και το ΔΣ της Διεπαγγελματικής, δεν υπάρχει στοκ σε αποθέματα τυριού.

Οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να παραδίδουν γάλα με ανοιχτή τιμή. Η Ισπανία και η Ιταλία έκαναν συμβόλαια με δύο ευρώ. Αυτές τις μέρες θα κλείσει και η Γαλλία. Και οι δικοί μας με τις παράνομες εισαγωγές που κάνουν, λυμαίνονται γάλα, αυτό που περισσεύει από κάποια προϊόντα ΠΟΠ της Γαλλίας. Αυτό περιμένουν τώρα. Εκεί ζητάμε εμείς. Στο γάλα της Γαλλίας να γίνουν πραγματικοί, αντικειμενικοί έλεγχοι.

Αν ελεγχθεί το γάλα που έρχεται απέξω, το δικό μας το γάλα είναι περιζήτητο. Τα δικά μας προϊόντα δεν συγκρίνονται με άλλα».

 

Μέτρα στήριξης μετά τις καταστροφές του Daniel

Το Ράδιο Ηχόραμα ρώτησε τον κ. Γκουρομπίνο και για τις ζημιές που άφησε πίσω της η καταστροφική θεομηνία Daniel και το πώς είναι σήμερα τα πράγματα για τους κτηνοτρόφους και όπως τόνισε:

«Μας επηρέασε όλους. Άπαντες. Όλη τη χώρα μπορώ να πω. Και κάποιοι κτηνοτρόφοι που δεν έπαθαν οι ίδιοι ζημιά, χάθηκαν ζωοτροφές από την περιοχή ευρύτερα της Θεσσαλίας και έχει αυξηθεί το τριφύλλι. Και όλες οι ζωοτροφές είναι πανάκριβες.

Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από το Υπουργείο μια πραγματική στήριξη. Δώσανε. Είπανε, Τα 4.000 ευρώ σαν πρώτη αποζημίωση. Έχουμε πολλά ΑΦΜ που εκκρεμούν έστω και αυτές οι 4.000 ευρώ. Να σταθεί ο κόσμος στα πόδια του. Άλλος δεν το έχει περασμένο στο Ε9, άλλος του λείπει κάποιο στοιχείο από το λογαριασμό. Είπαν ότι είναι τεχνικά προβλήματα και θα προσπεραστούν.

Μακάρι να προσπεραστούν. Να πάρει ο κόσμος αυτές τις πρώτες 4.000 ευρώ. Να προχωρήσει μετά στην πραγματική αποζημίωση, στο Μέτρο 5.2 που δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να ξαναφτιάξει τα ζώα.

Γιατί, στην πραγματικότητα, πολλοί δεν θα τα ξαναφτιάξουν τα ζώα. Πολλοί θα φύγουν από το επάγγελμα.

Είναι δύσκολο το επάγγελμα. Για να το κάνεις, πρέπει να το έχεις μέσα σου και να έχεις στήριξη πραγματική.

Εδώ η πολιτεία δεν μας στηρίζει. Πρέπει να στηριχτεί. Γιατί μιλάμε για παραγωγικά ζώα. Μιλάμε για εθνικό πλούτο».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Έργα ανάδειξης πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας