Ειδήσεις

Να αποζημιωθούν γρήγορα για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι αγρότες


Οι ισχυρές χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών σε πολλές περιοχές των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, που παραμένουν χωρίς αντιχαλαζική και αντιπλημμυρική προστασία, προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε πολλές χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι – καλαμπόκι – σιτηρά – κηπευτικά – αμπέλια – τριφύλλι – πεπόνι – καρπούζι, αλλά και σε θερμοκήπια παραγωγής κηπευτικών, σε στάβλους και σπίτια, για μια φορά ακόμα μέσα σε ένα χρόνο.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες πολλών χωριών των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση, αφού από τη μια αντιμετωπίζουν την καταλήστευσή τους από τους μεσάζοντες μεγαλεμπόρους, βιομήχανους και τράπεζες, αλλά και τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της Ε.Ε (εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, αυξημένο κόστος παραγωγής, υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΕΦΚΑ – ΕΛΓΑ – φοροληστεία κλπ.), από την άλλη είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να καταστρέφονται αφήνοντάς τους χωρίς παραγωγή και εισόδημα με τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος -ασφαλιστικά ταμεία ΕΦΚΑ – ΕΛΓΑ- και τις Τράπεζες να τρέχουν και να βρίσκονται με τον κίνδυνο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών των περιουσιών τους, χωρίς καμιά κρατική στήριξη και προστασία στις καλλιέργειες, στο εισόδημα και στην περιουσία τους.

Ο ΕΛΓΑ, ενώ επιβάλλει στους καλλιεργητές υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν καλύπτει το σύνολο των καταστροφών. Όσοι αγρότες πλήττονται, αν και όταν αποζημιωθούν, θα αποζημιωθούν καθυστερημένα με το ποσό αποζημίωσης να υπολείπεται κατά πολύ από το μέγεθος της ζημιάς.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι καταγραφές και οι εκτιμήσεις του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες που έχουν πληγεί.
  • Την άμεση καταβολή προκαταβολής στους πληγέντες για τις ζημιές. Να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι πληγέντες αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν σπίτια, στάβλοι, θερμοκήπια, αποθήκες και εξοπλισμό.
  • Να γίνει αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% άμεσα και δίκαια από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, παίρνοντας υπ’ όψιν τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Καμία σκέψη για είσοδο ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και καμία αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.ά. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή και εισόδημα.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ.
  • Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.
Προηγούμενο άρθρο ΔΟΠΑΠΑΠ: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821
Επόμενο άρθρο Μουσικές προβολές του 1821: Συναυλία στην πλατεία Μεσενικόλα